@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω;

Παραδοσιακά γεμιστά και μπριάμ, κεφτεδάκια και ριζότο θαλασσινών, λαχταριστά γεμιστά καλαμάρια… Πέντε συνταγές που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι.

Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω;

Ριζότο με μελάνι σουπιάς
Υλικά:
½ κιλό σουπιές, 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοτριμμένο, 2 σκ. σκόρδο, ψιλοτριμμένο, 1 ποτ. κρασί, λευκό, 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 300 γρ. ρύζι arborio ή καρολίνα, 1200 ml ζωμός θαλασσινών ζεστός, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη, 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και κρατάμε 2-3 φούσκες με το μελάνι τους. Ανάλογα με το μέγεθος τις κόβουμε σε 2-3 κομματάκια (με ψαλίδι κόβονται πολύ εύκολα). Βάζουμε στο μάτι ένα βαθύ σκεύος (υπολογίστε ότι θα χωρέσει όλο το φαγητό), το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά σωτάρουμε το κρεμμύδι. Μετά ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε τις σουπιές. Ανακατεύουμε καλά για 4-5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζεστό νερό, ακεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τις σουπιές και τις βάζουμε σε ένα πιάτο. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο το λαδάκι. Τότε ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο, ρίχνοντας σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό θαλασσινών (1-2 κουτάλες της σούπας τη φορά). Η διαδικασία θα κρατήσει από 20 λεπτά έως μισή ώρα. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις σουπές, το μελάνι, το βούτυρο, τον μαϊντανό και την παρμεζάνα. Ελέγχουμε το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Καλαμάρια γεμιστά με φέτα και ντομάτα
Υλικά:
4 μεγάλα καλαμάρια (1200 γραμ. σύνολο), 1 φλ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 2 φλ. φέτα τριμμένη, 1/2 φλ. ξινομυζήθρα, 1/2 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο λιωμένο, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κ.σ πολτό ελιάς, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα: αρωματικό λάδι, φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, ντοματίνια και φύλλα ρόκας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πρώτα καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε, κάνουμε με ένα ψαλίδι μια μικρή τρυπούλα στο πίσω μέρος τους (ώστε να παίρνουν αέρα όταν θα τα γεμίσουμε από μπροστά) και τα αφήνουμε ανάποδα να στραγγίσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε ένα-ένα τα καλαμάρια με το μείγμα του μπολ και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Ψήνουμε τα καλαμάρια στη σχάρα για 7΄περίπου από κάθε πλευρά. Μόλις ψηθούν, τα περιχύνουμε με αρωματικό λάδι και φρέσκο βασιλικό, τα οποία έχουμε χτυπήσει σε πηχτή σάλτσα. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ψήσουμε τα καλαμάρια στο φούρνο για 20-25΄, αφού πρώτα τα περιχύσουμε με τη σάλτσα. Σερβίρονται ωραία με ντοματίνια και φύλλα ρόκας.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κεφτεδάκια θαλασσινών
Υλικά:
500 γρ. καλαμαράκια, 500 γρ. χταπόδι, 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλεύρι για το τηγάνισμα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα καλαμαράκια και το χταπόδι σε μικρά κομματάκια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ. Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο κι αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Παραδοσιακά γεμιστά
Υλικά:
4 ντομάτες, περίπου 1 κιλό, 4 πράσινες πιπεριές, περίπου 600γρ, 160γρ (1 μεγάλο) κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, 90γρ μελιτζάνα, (1/2 μικρή μελιτζάνα φλάσκα), ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους, 250γρ πατάτες (περίπου 2 μέτριες), κομμένες "κυδωνάτες", 100γρ, (8 κ.σ.) ρύζι γλασέ ή Καρολίνα, 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά), 1/4 ματσάκι (15γρ) μαϊντανός, 7 φύλλα δυόσμου, 80ml (1/3 φλιτζ.), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη γέμιση, 180ml (3/4 φλιτζ.), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το ψήσιμο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες πολύ καλά και κόβουμε το επάνω μέρος τους, δημιουργώντας έτσι ένα "καπάκι". Αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε πριν βάλουμε τα γεμιστά μας στο φούρνο. Αφού κόψουμε το επάνω μέρος από τις ντομάτες, με ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα μέσα από τις ντομάτες και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε, κατά το άδειασμα, τη φλούδα της ντομάτας. Θα πρέπει να αφήσουμε λίγη ψίχα μέσα σε κάθε ντομάτα (ένα στρώμα περίπου 1εκ.). Αφού αφαιρέσουμε την ψίχα, πασπαλίζουμε τις άδειες ντομάτες στο εσωτερικό τους, με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Αναποδογυρίζουμε τις ντομάτες (το άνοιγμα να κοιτάζει προς τα κάτω), και τις αφήνουμε να στραγγίσουν από τα ζουμιά τους, μέσα σε ένα μέτριο ταψί. Αφού έχουμε τελειώσει με τις ντομάτες, προχωράμε να αδειάσουμε τις πιπεριές, αφού τις έχουμε πλύνει πολύ καλά. Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο το επάνω μέρος τους, τις αδειάζουμε από τα σπόρια τους, τις ξεπλένουμε και τοποθετούμε τις πιπεριές μέσα στο ταψί, μαζί με τα αντίστοιχα καπάκια τους. Αδειάζουμε το μπολ με την ψίχα της ντομάτας σε ένα μικρό μίξερ (μούλτι) και προσθέτουμε τη μελιτζάνα, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το δυόσμο. Πατάμε 1-2 φορές το κουμπί, για 1 δευτερόλεπτο περίπου, ώστε να κοπούν τα υλικά μας σε χοντρά κομμάτια. Δε θέλουμε να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ ξανά μέσα στο μπολ και προσθέτουμε το λάδι και το ρύζι, και αν θέλουμε, το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.
Γυρνάμε τις ντομάτες μέσα στο ταψί με το άνοιγμα προς τα επάνω. Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές ισόποσα. Προσέχουμε η γέμιση να μην ξεχειλίζει από τα λαχανικά μας. Αφήνουμε ένα κενό περίπου 1εκ. από το χείλος τους, γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το ρύζι θα φουσκώσει. Βάζουμε τα "καπάκια" στις ντομάτες και τις πιπεριές, προσθέτουμε μέσα στο ταψί τις πατάτες στα κενά που δημιουργούνται, προσθέτουμε το λάδι πάνω από τα γεμιστά και τις πατάτες, αλατίζουμε ελαφρά και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν καλά και οι πατάτες.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μπριάμ ψητών λαχανικών
Υλικά:
1 κιλό ντομάτες ώριμες, σε φέτες, 1/2 κιλό πατάτες, σε φέτες, 1/2 κιλό μελιτζάνες, σε φέτες, 1/2 κιλό κολοκυθάκια, σε φέτες, 3/4 φλ ελαιόλαδο, 1 κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες, 2 πιπεριές κόκκινες κέρατο, κομμένες, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. μαϊντανός, κομμένος, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και κόβουμε σε φέτες 1 εκ. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μία στρώση με φέτες ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε. Από πάνω βάζουμε τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε καλά. Γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και το σκόρδο και απλώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και πάλι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 1 1/2-2 ώρες. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο στη 1/2 ώρα, ανακατεύουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με συνοδεία φέτας.
Η συνταγή είναι από εδώ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Οι προσβολές είναι τα επιχειρήματα αυτών που έχουν άδικο."

Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, Γαλλοελβετός φιλόσοφος

  • 1896 - Εντοπίζονται στο Κλόνταϊκ του Βορειοδυτικού Καναδά (ανατολικά των συνόρων με την Αλάσκα) κοιτάσματα χρυσού
    1960 - Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    1960 - Ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, πέφτει με αλεξίπτωτο από τα 31.330 μέτρα, πάνω από το Νιού Μέξικο. Μέχρι το 2003, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους αλλά και ελεύθερης πτώσης, καθώς πέταξε χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο τα πρώτα 25.700 μέτρα
    1962 - Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία "Love me do".

© 2002-2018 MEDIA2DAY