@HOMEΠΑΙΔΙ

Πώς είναι να φτιάχνεις μουσικά φεστιβάλ για πιτσιρίκια;

Η συνεπιμελήτρια του Big Bang Festival της Στέγης μας εξηγεί πώς είναι να ξεναγείς παιδιά από 0 έως 12 χρονών στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Πώς είναι να φτιάχνεις μουσικά φεστιβάλ για πιτσιρίκια;

Για 5η συνεχή χρονιά ανοίγει τις πύλες του το Big Bang Festival στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ρωτήσαμε την επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης και συνεπιμελήτρια του φεστιβάλ, Μυρτώ Λάβδα, πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα μουσικό φεστιβάλ για πιτσιρίκια.

Ισχύει το κλισέ που λέει πως είναι "το πιο δύσκολο κοινό" τα παιδιά;
Τα παιδιά είναι ένα κοινό απαιτητικό, αυθόρμητο και ειλικρινές. Σου δείχνουν με τον πιο άμεσο τρόπο πώς νιώθουν για κάτι, σχολιάζουν, ρωτούν, ενθουσιάζονται, δηλώνουν ευθαρσώς πώς τους φάνηκε κάτι και δεν φιλτράρουν τις απαντήσεις τους. Ένα κοινό που αναζητά την αλήθεια του καλλιτέχνη, όπως και το ενήλικο κοινό της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση γενικά.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι καλλιτέχνες του Big Bang Festival;
Είναι καλλιτέχνες που ίσως έχουν ξανασχοληθεί δημιουργώντας παραστάσεις για νεανικό κοινό με επιτυχία στο παρελθόν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή μουσικών παραστάσεων για παιδιά.

Είναι καλλιτέχνες που δεν έχουν ξανασχοληθεί με κάτι αντίστοιχο, αλλά μια τέτοια σκέψη τους ιντριγκάρει και έχουν διάθεση και όρεξη να βουτήξουν σε αυτόν τον κόσμο.

Είναι καλλιτέχνες που κρίνουμε με βάση το καλλιτεχνικό τους έργο πως έχουν νεανική φρεσκάδα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις αισθήσεις μας, δημιουργώντας απρόσμενες μουσικές συναντήσεις. Το έργο τους και ως ρεπερτόριο, και ως τρόπο παρουσίασης-διάδρασης θα προξενούσε περιέργεια και ενδιαφέρον σε αυτές τις ηλικίες.

Σε ποιες ηλικίες είναι δημοφιλέστερο το φεστιβάλ;
Πρωτίστως στις ηλικίες από 4-8 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που έρχονται από την πρώτη χρονιά και αν και πλησιάζουν τα 11-12 χρόνια, θέλουν να συνεχίσουν να έρχονται και το διεκδικούν με απαιτητικό τρόπο.

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στις παραστάσεις του φεστιβάλ;
Με ανοιχτό μυαλό και αισθήσεις, με διάθεση για διάδραση και όρεξη για παιχνίδι. Θέλουν να δουν παραπάνω από μία δράσεις, οι οποίες πάντα φροντίζουμε να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ώστε να καλύπτουν μια ευρεία γκάμα μουσικών ακουσμάτων και στυλ και να καλλιεργήσουν τους μελλοντικούς ακροατές.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την αίσθηση μετακίνησης και αλλαγής χώρων, από φουαγιέ σε σκηνές, από τον δρόμο στο πάρκο του Δουργουτίου και από αίθουσες εργαστηρίων στον εκθεσιακό χώρο. Νιώθουν πραγματικά το φεστιβαλικό μουσικό πνεύμα.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ιστορία από προηγούμενες χρονιές που θέλετε να μοιραστείτε;
Υπάρχουν πολλές ιστορίες και μοναδικές στιγμές. Η στιγμή που μια μπάντα πνευστών που παίζει στο Δουργούτι αναμειγνύεται με την κλασική σαββατιάτικη λαϊκή του Νέου Κόσμου δίπλα στις προσφυγικές κατοικίες και τις γραμμές του Τραμ και παιδιά, γονείς και κάτοικοι ενώνονται σε μία μουσική πορεία/διαδρομή προς το κτίριο της Στέγης, όπου η συναυλία κλείνει με ένα συγκινητικό εμβατήριο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY