@HOMEΠΑΙΔΙ

10 μικροί τρόποι να κάνεις την μέρα του παιδιού σου καλύτερη

Επειδή το παιδί σας αξίζει να είναι πάντα με το πιο μεγάλο χαμόγελο στα χείλη… κάπως έτσι θα του το προσφέρετε.

10 μικροί τρόποι να κάνεις την μέρα του παιδιού σου καλύτερη

Το παιδί σας, όσο μικρό κι αν είναι, καταλαβαίνει. Ακόμα και από τις πιο μικρές κινήσεις, μπορεί να νιώσει την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας, να αισθανθεί ασφαλές και ήρεμο. Επειδή στην ζωή ενός παιδιού, τα πάντα φαίνονται τεράστια—και η αγάπη σας, αλλά και τα προβλήματα, και το στρες και κάθε τι που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς μικρούς τρόπους για να δείξετε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας είναι μεγάαααλη.

*Προσπαθήστε καθημερινά, ακόμα και για λίγη ώρα, να αφιερώνετε χρόνο που θα είναι 100% για το παιδί σας. Αυτό σημαίνει όχι κινητά, όχι άλλες ευθύνες και άνθρωποι, όχι δουλειές. Μάλιστα, αν το κινητό σας χτυπήσει όσο ασχολείστε μαζί του, πείτε φωναχτά ότι μπορεί να περιμένει, όποιος κι αν είναι. Έτσι, και θα νιώσει ότι είστε ειλικρινείς, αλλά θα μάθει από πρώτο χέρι ένα καλό μάθημα για τις αληθινές προτεραιότητες στην ζωή.

*Όταν δεν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του, επειδή έχετε δουλειά, μην είστε απότομοι, και μην καταφεύγετε στην εύκολη δικαιολογία “Αυτά είναι πράγματα για μεγάλους”. Βρείτε τα λόγια να του εξηγήσετε γιατί η δουλειά σας είναι πιο σημαντική αυτή τη στιγμή—χωρίς υπερβολές, χωρίς εκφοβισμούς, αλλά με απλά και κατανοητά λόγια.

*Ρωτήστε το παιδί σας για τα ενδιαφέροντά του, και μην τα περιφρονείτε, όσο παιδιάστικα και βαρετά κι αν σας ακούγονται—είναι παιδί, άλλωστε, με τι άλλο να ασχολούταν; Και μην ξεχνάτε, δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε. Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

*Πολλές αγκαλιές. Οι αγκαλιές είναι θεραπευτικές για όλους. (Κι επίσης κάποτε θα μπει στην εφηβεία και δεν θα θέλει αγκαλιές.)

*Όποτε μιλάτε στο παιδί σας, φροντίστε να είστε στο επίπεδό του και να το κοιτάτε στα μάτια. Μην του μιλάτε κοιτώντας το από ψηλά. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολή, αλλά είναι αυτές οι μικρές ανεπαίσθητες λεπτομέρειες που μπορεί να επηρεάσουν τον ψυχισμό του.

*Μόλις το παιδί σας γυρίσει από το σχολείο, μην το ρωτήσετε αμέσως για τα μαθήματά του. Ρωτήστε το πώς πέρασε, αν είναι καλά, αν χρειάζεται κάτι— δείξτε του ότι χαίρεστε που γύρισε σπίτι.

*Για την ακρίβεια, όταν γυρνάει από το σχολείο, μια καλή ιδέα είναι να παρατάτε ό,τι κάνετε για λίγη ώρα, ώστε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί και να πείτε πώς ήταν η μέρα σας.

*Οι επιβραβεύσεις είναι καλές, αλλά πρέπει να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στην επιβράβευση των κόπων του και στην εκτίμησή τους. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να του πείτε ότι έκανε καλή δουλειά αν πάρει καλό βαθμό σε ένα τεστ, αλλά εξίσου σημαντικό να του πείτε πόσο περήφανοι είστε που διαβάζει.

*Μερικές φορές, είναι τέλεια ιδέα να αφήνετε το παιδί σας να παίρνει τις αποφάσεις. Για παράδειγμα, αφήστε το να διαλέξει το φαγητό της ημέρας (και αν μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί, θα περάσετε τέλεια) ή την ταινία που θα δείτε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί σας να νιώθει – στον βαθμό που γίνεται – ότι είναι ισάξιο μέλος της οικογένειας.

*Ετοιμάστε του κάτι για να φάει στο σχολείο. Δεν χρειάζεται να είστε από εκείνους τους γονείς που φτιάχνουν αριστουργηματικά πιάτα—κι ένα χορταστικό σάντουιτς περνάει το μήνυμα μια χαρά. Ακόμα καλύτερα, ξυπνήστε μαζί το πρωί και φτιάξτε πρωινό παρέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Αιρετικός είναι αυτός που βλέπει με τα δικά του μάτια."

Gotthold Ephraim Lessing, 1729-1781, Γερμανός διαφωτιστής

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY