SPECIALSΠΑΝΔΕΚΤΗΣ

Black Friday: Πως πήρε το όνομά της η πιο διάσημη καταναλωτική ημέρα;

Πού έχει τις ρίζες της η "Μαύρη Παρασκευή" και ποιος την έφερε πρώτη στην Ελλάδα;

Black Friday: Πως πήρε το όνομά της η πιο διάσημη καταναλωτική ημέρα;

Η ημέρα της «Μαύρης Παρασκευής» τείνει να γίνει παράδοση στην Ελλάδα, με την ιστορία της να ξεκινάει μόλις το 2016. Η αλυσίδα ηλεκτρονικών Public ήταν αυτή που πρώτη έφερε την καταναλωτική γιορτή στη χώρα μας και από τότε η Black Friday έχει γίνει θεσμός. Η ιστορία αυτής της μέρας όμως ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, όπως μάλλον ήδη γνωρίζεις.

Η Black Friday έχει τις ρίζες της στην Αμερική και τους εορτασμούς για την ημέρα των Ευχαριστιών. Η αργία της γιορτής αυτής συνοδεύεται από παρελάσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν Χριστουγεννιάτικα θέματα. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα πολλά καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν την ευκαιρία των παρελάσεων για να προβληθούν. Διασημότερο παράδειγμα όλων είναι η «Macy’s Thanksgiving Parade» που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη από το 1924. Αυτό οδήγησε στον άγραφο κανόνα πως η εορταστική περίοδος θα ξεκινάει πάντα μία ημέρα μετά από αυτή του «Thanksgiving». Η ημέρα των Ευχαριστιών είναι πάντα Πέμπτη οπότε πολλοί εργαζόμενοι έπαιρναν ρεπό την επόμενη ημέρα έτσι ώστε να λείπουν ένα συνεχόμενο τετραήμερο. Οπότε την επομένη των Ευχαριστιών πολλοί καταναλωτές κατέκλυζαν τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία τα καταστήματα να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες προσφέροντας προϊόντα με εκπτώσεις την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη.

Πώς έφτασε όμως μία καταναλωτική γιορτή όπως η Black Friday να γίνει γνωστή με ένα τόσο δυσοίωνο όνομα όπως «Μαύρη Παρασκευή»; Η ιστορία που θα δεις να προβάλλεται περισσότερο έχει να κάνει με τη… λογιστική. Σύμφωνα λοιπόν με την πιο δημοφιλή εκδοχή, τα καταστήματα λειτουργούν με «χασούρα» από την αρχή του έτους μέχρι το Νοέμβριο και η εορταστική περίοδος στο τέλος του έτους τους βοηθούσε να φτάσουν σε κερδοφορία. Στα βιβλία των καταστημάτων οι απώλειες σημειώνονταν με κόκκινο μελάνι, οπότε οι εταιρίες ήταν «in the red» μέχρι το Νοέμβριο. Όταν το πρόσημο γινόταν θετικό αυτό πέρναγε στα βιβλία με μαύρο χρώμα. Από εκεί λοιπόν πηγάζει ο όρος «Black Friday» αν πιστέψουμε την πιο διαδεδομένη εκδοχή της ιστορίας.

Η αλήθεια είναι όμως πως ο όρος Black Friday έχει διαφορετικό παρελθόν. Συγκεκριμένα, φαίνεται να γεννήθηκε στη Philadelphia και το Rochester κατά τη δεκαετία του 1950. Χρησιμοποιήθηκε από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις για να περιγράψει τα πλήθη των καταναλωτών που κατέλυαν τους δρόμους με σκοπό να εκμεταλλευτούν την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Η αυξημένη κίνηση δημιουργούσε χάος και έκανε τη ζωή των αρχών… μαύρη, οπότε οι αστυνομικοί των περιοχών αυτών ξεκίνησαν να αποκαλούν την Παρασκευή μετά το «Thanksgiving» ως «Black Friday». Παρότι υπήρξαν προσπάθειες μετονομασίας της ημέρας, αυτό δεν έγινε ποτέ και έτσι όταν η Black Friday άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Αμερική το όνομα παρέμεινε.

Σήμερα η Black Friday έχει ξεπεράσει τα όρια της Βόρειας Αμερικής και διεξάγεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Για το 2019 η «Μαύρη Παρασκευή» πέφτει στις 29 Νοεμβρίου, αλλά αν είσαι κι εσύ κυνηγός των προσφορών έχε τα μάτια σου ανοιχτά αρκετές μέρες πριν, καθώς οι προσφορές προβλέπεται να «τρέχουν» για αρκετές μέρες. Αν θέλεις να ενημερωθείς πρώτος για τις προσφορές αλλά και να τις διαμορφώσεις εσύ, μπες εδώ και ζήτα τα προϊόντα που θες σε BF τιμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY