SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

5 πράγματα που οι παλιοί έκαναν καλύτερα

Μήπως όντως στην εποχή των γονιών μας κάποια πράγματα ήταν καλύτερα; Ας αναλύσουμε λιγάκι, μήπως και μάθουμε κάτι.

5 πράγματα που οι παλιοί έκαναν καλύτερα

Το ξέρουμε. Ναι. Όχι, σε ακούμε που γκρινιάζεις και το δεχόμαστε. Δεν προσβάλλουμε την γενιά σου. Και εμείς (πιθανότατα) στην γενιά σου ανήκουμε, νεαρότερε αναγνώστη που μάλλον κλίκαρες στο κείμενο από οργή.

Αν δεν είσαι νεαρότερος αναγνώστης, τότε αυτό το κείμενο θα σε ικανοποιήσει πολύ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύουμε ότι όσο υγιές και να είναι ένα χάσμα γενεών, άλλο τόσο είναι ευθύνη μας (και ειδικά των νεότερων) να αναγνωρίζουμε στις παλαιότερες γενιές τα πράγματα που έκαναν σωστά. Ποια ήταν αυτά;

Φέρονταν καλύτερα στον πλανήτη
Εντάξει, ίσως όχι αναγκαστικά εν γνώσει τους, αλλά το πλαστικό δεν είχε κάνει κατάληψη ακόμα σε κάθε πλευρά της ζωής. Κάποια στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, αποφασίσαμε ότι η ευκολία και η φτήνια είναι πάνω απ’ όλα, και κάπως έτσι έχουμε μετατρέψει τον πλανήτη μας σε μία γιγάντια χωματερή που αιωρείται στο σύμπαν. Βέβαια, και όλη η φρενίτιδα με το πλαστικό στην γενιά που αποκαλούμε boomers οφείλεται, άρα αυτό το κομπλιμέντο μπορεί να γίνει και λίγο δίκοπο μαχαίρι. Δεν πειράζει, προχωράμε.

Διάβαζαν περισσότερο
Δεν εννοούμε αναγκαστικά ότι οι σημερινές γενιές δεν διαβάζουν. Αλλά σίγουρα δεν διαβάζουν τόσα πολλά βιβλία. Ναι, το να κατεβάζεις ένα ebook στο κινητό σου προφανώς και μετράει, αλλά αν εδώ υπολογίσουμε και την ακτινοβολία από τις οθόνες… κάπου χαλάει το πράγμα. Άσε που τω καιρώ εκείνω δεν υπήρχαν social media. Και, αν μη τι άλλο, μπορούμε να προσάψουμε πολλά από τα δεινά των καιρών μας στα social media.

Έτρωγαν καλύτερα
Αυτό είναι λίγο 50-50, βέβαια. Ανάλογα και με την περιοχή που έχεις μεγαλώσει, αλλά κατά γενική ομολογία πριν από μερικές δεκαετίες, η διατροφή μας ήταν πιο φυσική από σήμερα. Και πολύ πιο τοπική. Επειδή, να τα λέμε κι αυτά, όσο υπέροχο κι αν είναι ότι μπορούμε να έχουμε φρέσκα αβοκάντο από την άλλη άκρη του πλανήτη ανά πάσα στιγμή, δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργήθηκαν αυτά τα αβοκάντο. Έτσι είναι μερικές φορές· κερδίζεις αβοκάντο, χάνεις ηθική.

Επικοινωνούσαν πιο εύκολα
Ας αφήσουμε στην άκρη το κλασικό στερεότυπο ότι «οι νέοι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα κινητά τους όλη μέρα». Στα κινητά τους μπορεί να επικοινωνούν ταυτόχρονα με δεκαπέντε διαφορετικούς φίλους από δεκαπέντε διαφορετικές χώρες. Συνεπώς, η επικοινωνία δεν σταμάτησε να υπάρχει—απλά άλλαξε. Έχοντας παραδεχτεί αυτό, είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε μια εσωστρέφεια στις νεότερες γενιές, η οποία κάνει πιο δύσκολες τις πρόσωπο-με-πρόσωπο σχέσεις. Με πιο απλά λόγια; Δεν λέμε πλέον καλημέρα σε αγνώστους.

Κοιμούνταν καλύτερα
Και αυτό συνέβαινε επειδή – μάντεψε – τότε δεν είχαν smartphones με social media μέσα για να σκρολάρεις «πέντε λεπτά» πριν κοιμηθείς. Εντάξει, οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζονταν από πολλούς ακόμα παράγοντες – δουλειά και κούραση, νοοτροπία της εποχής – αλλά η αλήθεια είναι πως, πενήντα χρόνια πριν, η αϋπνία σίγουρα δεν ήταν η πανδημία που είναι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY