SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

9 πράγματα που δεν ήξερες για την Νεάπολη

Από την Ακαδημίας μέχρι την Αλεξάνδρας κι από τα Εξάρχεια μέχρι τους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αυτή είναι η ιστορία της Νεάπολης.

9 πράγματα που δεν ήξερες για την Νεάπολη

Νεάπολη ονομάζουμε το κομμάτι της Αθήνας που εκτείνεται από την Ακαδημίας μέχρι την Αλεξάνδρας (στον άξονα χ) και από τα Εξάρχεια μέχρι τους πρόποδες του Λυκαβηττού (στον ψ). Είναι μια από τις πιο ζωντανές, πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης, και βρήκαμε μερικές πληροφορίες για την Ιστορία της που ίσως να μην γνώριζες…

*Η ονομασία Νεάπολη είναι πολύ κυριολεκτική: Ήταν αλήθεια η επέκταση του αρχικού σχεδίου της πόλης της Αθήνας, άρα η «νέα πόλη».

*Η περιοχή άρχισε να σχηματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα, από νησιώτες οικοδόμους, μαρμαράδες και λατόμους που είχαν έρθει στην Αθήνα την περίοδο της ανοικοδόμησης. Δεν μπορούσαν να βρουν σπίτι εντός του αρχικού σχεδίου της πόλης, καθώς οι τιμές ήταν πολύ υψηλές. Θεωρείται το πρώτο «αυθαίρετο προάστιο» της νέας Αθήνας.

*Ο έντονα φοιτητικός χαρακτήρας της γειτονιάς πάει πακέτο με την Ιστορία της. Φοιτητές από την επαρχία νοίκιαζαν (και υπενοικίαζαν) σπίτια εκεί μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πολλές φορές, έμπαιναν οικότροφοι σε οικογένειες της περιοχής.

*Στον Μεσοπόλεμο, η Νεάπολη ήταν μία από τις περιοχές που εμφανίστηκαν οι πρώτες πολυκατοικίες, που όχι μόνο έλυναν άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα, αλλά έφερναν και μέχρι τότε άγνωστες ανέσεις στην καθημερινή ζωή. Πολυκατοικίες ανεγέρθηκαν επίσης στο Κολωνάκι και την Κυψέλη, μιας και αυτές ήταν σχετικά πλούσιες περιοχές.

*Περιοχή γεμάτη θέατρο και σήμερα, αλλά και τότε. Στα τέλη μόνο του 19ου αιώνα, η Νεάπολη είχε τέσσερα θέατρα, παρακαλώ. «Θέατρο Νεαπόλεως» στην Ιπποκράτους (1899), θέατρο «Πευκάκια» (1896), κινηματοθέατρο «Πικ-Νικ Εξαρχείων» στην τότε οδό Προαστίου (δηλαδή την σημερινή Μπενάκη) και «Των Κωμωδιών-Πολυθέαμα» (1891).

*Το 1880, από τον κεντρικό της Ιπποκράτους περνούσε τραμ που το έσερναν άλογα. Ξεκινούσε από την Μητρόπολη και κατέληγε στην διασταύρωση Ιπποκράτους και Αραχώβης. Από το 1911, εμφανίστηκαν ηλεκτροκίνητα τραμ που εξυπηρετούσαν περισσότερες διαδρομές.

*Το σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη βρίσκεται πολύ κοντά στην ομώνυμη οδό—μάλιστα, η Νεάπολη ως συνοικία ήταν πάντα κοντά στο τρικουπικό κόμμα.

*Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μιας και η Αθήνα δεν βρισκόταν σε θέση να φιλοξενήσει όλους τους επισκέπτες από το εξωτερικό, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής τούς φιλοξένησαν στα σπίτια τους, με το αζημίωτο φυσικά. Αυτό δημιούργησε προβλήματα επειδή δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που έκαναν έξωση στους κανονικούς τους ενοικιαστές για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη.

*Και για να κλείσουμε ρομαντικά, η Νεάπολη ήταν μία από τις περιοχές (μαζί με την Πλάκα και το Μεταξουργείο) που τα βράδια κυκλοφορούσαν κανταδόροι, γοητεύοντας νεαρές κορασίδες για λογαριασμό των εραστών τους.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY