SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Όσα δεν ήξερες για το κυνήγι μαγισσών του Μεσαίωνα

Δεν ήταν όλοι όσοι κατηγορήθηκαν (και εκτελέστηκαν) για μαγεία γυναίκες. Και άλλα πράγματα που ξέρεις λάθος για το κυνήγι μαγισσών.

Όσα δεν ήξερες για το κυνήγι μαγισσών του Μεσαίωνα

της Ηρώς Κουνάδη

Γοητευτικό θέμα πιάσαμε, δεν μπορείς να πεις. Μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας δεν παύει να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον μέσα από ταινίες, θρύλους, βιβλία, εικονογραφήσεις, ιντερνετικές αναφορές… και η λίστα δεν έχει τέλος. Παρ’ όλη, όμως, την πληθώρα πληροφοριών, κάποιοι μύθοι σχετικά με το κυνήγι μαγισσών απλά δε λένε να πεθάνουν. Γι’ αυτό κι εμείς σου φτιάξαμε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα με τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για να το παίζεις έξυπνος σε μεθυσμένες παρέες.

Κατ’ αρχάς, τα θύματα δεν ήταν τόσα όσα νομίζεις. Τα «πέντε εκατομμύρια γυναικών που κάηκαν στην πυρά» σύμφωνα με τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν απέχουν πολύ από τα πραγματικά νούμερα, που υπολογίζονται από τους ιστορικούς περίπου στις 40-50 χιλιάδες εκτελέσεις, και γύρω στις 100.000 δίκες. 

Με την εξαίρεση της διαβόητης ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, η δίωξη, δίκη και εκτέλεση μαγισσών στην Ευρώπη δεν γινόταν από την εκκλησία. Γινόταν (κι αυτό είναι εκατό φορές τρομακτικότερο) από το κράτος/ βασίλειο. Από κοσμική αρχή, όπως και να ‘χει –όσο κοσμικές μπορούμε να θεωρήσουμε τις τότε αρχές.

Δεν ήταν όλοι οι κατηγορούμενοι –και καταδικασθέντες− για το έγκλημα της μαγείας γυναίκες. Αν μιλάμε για όλη την Ευρώπη, 1 στους 5 ήταν άνδρες. Σε κάποια μέρη, μάλιστα, οι άνδρες που καταδικάζονταν για άσκηση μαγείας ξεπερνούσαν τις γυναίκες: Στη Μόσχα 7 προς 3, στη Νορμανδία 3 προς 1.

Και τι έκαναν, τέλος πάντων, ρωτάς; Σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, συμφωνία με τον διάβολο, ο οποίος τους έδινε τη δυνατότητα να θεραπεύουν, να σκοτώνουν, να κάνουν τους ανθρώπους να τους ερωτεύονται, να παραμένουν αιώνια νέοι και άλλα τέτοια μαγικά, σε αντάλλαγμα για την ψυχή τους. Ήταν δαιμονισμένοι/ες, και έπρεπε να πεθάνουν, για να μη διαφθείρουν - μολύνουν και άλλους.

Η πυρά, επίσης, ίσχυε μόνο στην Ισπανία και τη Σκωτία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι περισσότερες μάγισσες που καταδικάζονταν λάμβαναν την συνήθη ποινή για φόνο, η οποία ήταν η κρεμάλα.

Ο μύθος με τo σκουπόξυλο, επάνω στο οποίο υποτίθεται πως πετούσαν, έχει πολύ ενδιαφέρουσα προέλευση: Οι "μάγισσες" πειραματίζονταν αλοιφές και μείγματα από βότανα όπως ο μανδραγόρας, το κώνειο ή ο στρύχνος, τα οποία σε ελεγχόμενες ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν παραισθήσεις ανάλογες με εκείνες του LSD –και σε μεγάλες ποσότητες να σκοτώσουν. Καθότι η κατάποσή τους είχε σοβαρές παρενέργειες, που περιλάμβαναν ναυτία, εξανθήματα και άλλα δυσάρεστα, από ένα σημείο και μετά τα άλειφαν στο δέρμα τους. Τον έκανες τον συνειρμό, ή ακόμα; Η περιοχή των γεννητικών οργάνων διαπιστώθηκε κάποια στιγμή πως ήταν αυτή με την καλύτερη απορρόφηση, και το σκουπόξυλο ήταν ένα πάντα εύκαιρο αντικείμενο, επάνω στο οποίο μπορούσες να αλείψεις το μαγικό σου φίλτρο, να το καβαλήσεις γυμνή, να σε βρει η Ιερά Εξέταση σε κατάσταση έκστασης και να τος ο θρύλος, έτοιμος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY