SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σεμινάρια ιστορικής σκέψης από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Οι πάντα δραστήριες εκδόσεις εγκαινιάζουν τον Νοέμβριο ένα ξεχωριστό μορφωτικό εγχείρημα για ενήλικες σε τέσσερις ανεξάρτητους κύκλους.

Σεμινάρια ιστορικής σκέψης από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Οι δέκα κορυφαίες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, η πολιτική σκέψη μέσα από έννοιες όπως ο κομμουνισμός, ο φασισμός και η σοσιαλδημοκρατία, η συγκρότηση του εαυτού και της ταυτότητας και πολλές ακόμα θεματικές, άγνωστες σε πολύ κόσμο, συγκροτούν την ευρεία θεματική των νέων σεμιναρίων από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Τα σεμινάρια ξεκινούν τον Νοέμβριο και είναι μια εξαιρετική αφορμή για να εξοικειωθούμε με την ιστορία του τόπου, αλλά και με βασικές έννοιες και θεωρήσεις των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και κεντρικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας που – μάλλον – αγνοούμε.

Εισηγητές των σεμιναρίων θα είναι ορισμένοι από τους επιφανέστερους Έλληνες ιστορικούς (πανεπιστημιακοί και μη), αλλά άνθρωποι από τον χώρο της εγχώριας διανόησης.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Κάθε Τρίτη, 18.00-21.00 | Κύκλος 10 διαλέξεων (30 ωρών): 180€ | Μεμονωμένες διαλέξεις: 20€

Δέκα σταθμοί στη νεοελληνική ιστορία, δέκα κορυφαίες στιγμές ή εποχές αναμέτρησης ανάμεσα σε δύο (ή και περισσότερους) πόλους γύρω από τους οποίους οργανώνονται κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, πρωταγωνιστικές ομάδες και φυσιογνωμίες, αποφασιστικοί θεσμοί και καταλυτικές ιδέες: από τις προεπαναστατικές κοινότητες, τους προεστούς και τους οπλαρχηγούς ώς την εκκλησία, το στρατό και τη διοίκηση, από τον Ρήγα και τον Κολοκοτρώνη ώς τον Καποδίστρια, τον Τρικούπη ή τον Βενιζέλο, από τη Ρωμιοσύνη και τα Φώτα ώς τη Μεγάλη Ιδέα, το κοινωνικό ζήτημα και τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό. Οι δύο ομιλητές κάθε συνάντησης φωτίζουν, συνήθως από διαφορετική οπτική γωνία, τις κρίσιμες αυτές συγκυρίες, ξετυλίγοντας το νήμα από τους τελευταίους αιώνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και μέχρι τις μέρες μας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 20ό ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Κάθε Τετάρτη, 18.00-20.00 | Κύκλος 10 διαλέξεων (20 ωρών): 120€ | Μεμονωμένες διαλέξεις: 15€

Με το ξέσπασμα και το πάγωμα της Ρωσικής Επανάστασης, τον κεραυνοβόλο πόλεμο και τη φρίκη του Γ΄ Ράιχ,  την επιτυχία της σοσιαλδημοκρατίας και τη νεοφιλελεύθερη ανατροπή της, ο 20ός αιώνας έφερε σοβαρές μεταβολές και ανακατατάξεις στα φιλελεύθερα, αναρχικά και κομμουνιστικά δόγματα του 19ου. Το σεμινάριο παρακολουθεί αυτή τη ρευστή κληρονομιά της πολιτικής σκέψης, από τους πιο χαρακτηριστικούς –ισμούς μέχρι  τις αλληλεπιδράσεις της πολιτικής με  τη θρησκεία, την επικοινωνία ή τα απειλούμενα κοινά αγαθά, στο σύγχρονο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ομιλητές ταυτίζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με το αντικείμενό τους (με εξαίρεση βέβαια το φασισμό) επιτρέπει να ανασυγκροτηθεί ένα είδος διαλόγου μεταξύ των ποικίλων αυτών κοσμοθεωρήσεων που πέρασαν το κατώφλι του 21ου αιώνα.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Κάθε Πέμπτη, 18.00-20.00 | Κύκλος 11 διαλέξεων (22 ωρών): 130€ | Μεμονωμένες διαλέξεις: 15€

Οι διαλέξεις του κύκλου αυτού βασίζονται στην ιδέα ότι η γνώση δεν πρέπει να μένει μόνο μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά να είναι δημόσια και, κυρίως, να έχει στόχο την καλυτέρευση της ζωής. Οι κοινωνιολογικές προσεγγίσεις δεν παρέχουν απλώς γνώση για τη γνώση, αλλά θίγουν ζητήματα που μας αφορούν άμεσα και αποβλέπουν στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι πολλά από τα προβλήματα που θεωρούμε προσωπικά είναι εν τέλει κοινωνικά.

Έτσι, αφού παρουσιαστούν οι βασικές κοινωνιολογικές έννοιες, στις συναντήσεις του κύκλου αυτού συζητιούνται θέματα όπως: η συγκρότηση του εαυτού, της ταυτότητας και της ετερότητας, η κατασκευή του κοινωνικού φύλου, οι κοινωνικές και συναισθηματικές σχέσεις, οι κοινότητες του κυβερνοχώρου και τα fake news, δράσεις και αντιδράσεις, εικόνες και πραγματικότητα μέσα σε μια πόλη που αλλάζει συνεχώς. 

ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Κάθε Δευτέρα, 18.00-20.00 | Κύκλος 8 διαλέξεων (16 ωρών): 100€ | Μεμονωμένες διαλέξεις: 15€

Ποια θέση δίνει η σύγχρονη κοινωνία των ενηλίκων, και ειδικότερα η ελληνική, στα παιδιά και τους νέους; Πώς αποδίδει σ’ αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες «φυσικά» γνωρίσματα όπως αθωότητα, παθητικότητα, τρωτότητα, ανάγκη φροντίδας, έλλειψη κρίσης και αδυναμία λήψης αποφάσεων; Και πώς ξεχωρίζει τα μέλη τους που είναι «άξια» προστασίας και υποστήριξης από άλλα, «μη κανονικά», που πρέπει να αποκλειστούν ή να συμμορφωθούν; Το σεμινάριο προσεγγίζει κριτικά αυτές τις «αυτονόητες»  κατηγορίες και τους διαχωρισμούς που νομιμοποιούν ως προς την αυτονομία και την επιτήρηση των νέων υποκειμένων, εξετάζοντας όλο το φάσμα λόγων και πρακτικών γύρω από την παιδική ηλικία και τη νεότητα: από τα κοινά στερεότυπα μέχρι τις κυρίαρχες επιστημονικές θέσεις, και μαζί τις προδιαγραφές του κράτους για τους μελλοντικούς του πολίτες.

Κάθε κύκλος έχει έναν σταθερό κορμό συμμετεχόντων, που εγγράφονται καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο. Ο ελάχιστος αριθμός για να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος είναι 7 σπουδαστές – και ειδικά για τον κύκλο ιστορίας, με τους δύο ομιλητές ανά συνάντηση, 10 σπουδαστές. Οι ενδιαφερόμενοι για μεμονωμένες διαλέξεις μπορούν να τις παρακολουθήσουν με το αντίστοιχο αντίτιμο. Οι εγγραφές θα κλείσουν στις 25 Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναχοί της αστικής κοινωνίας."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

  • 1837-Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    1990- Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
    1999-Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

© 2002-2019 MEDIA2DAY