SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σούπερ ικανότητες που μπορεί να αποκτήσουμε

Αρκετά περιμέναμε. Πότε θα καταφέρει η επιστήμη να μας δώσει αυτές τις σούπερ δυνάμεις, που άλλοι ήδη απολαμβάνουν;

Σούπερ ικανότητες που μπορεί να αποκτήσουμε

Οι άνθρωποι είμαστε στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας. Ή, έστω, καταφέραμε να φτάσουμε. Και όλα αυτά με την δύναμη του μυαλού μας. Έχουμε περιορισμούς στην δύναμή μας και σε πολλά άλλα πράγματα που μας καθιστούν αληθινούς “άλφα” κυνηγούς.

Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που – λόγω μεταλλάξεων – έχουν αποκτήσει σούπερ δυνάμεις. Όχι, δεν τηλεμεταφέρθηκες στο σύμπαν της Μάρβελ, αλήθεια λέμε. Και η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να δει πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει υπέρ μας. Κι εμείς απλά ανυπομονούμε, επειδή και ποιος δεν θα ήθελε να έχει… ανοσία στο αλκοόλ;

Κόκαλα που δεν σπάνε
Υπάρχει μια εξωφρενικά σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου LRP5, που είναι υπεύθυνο για την οστική πυκνότητα. Γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ορισμένες μεταλλάξεις του το εκφυλίζουν, με αποτέλεσμα τα κατάγματα να είναι πιο πιθανά σε κάποια άτομα, αλλά μια οικογένεια στην Αμερική απέδειξε ότι αυτό λειτουργεί και αντίθετα. Τα κόκαλά τους είναι τόσο ισχυρά, που δεν σπάνε με τίποτα. Οι ειδικοί ελπίζουν κάποια μέρα αυτή η μετάλλαξη να μας βοηθήσει να στείλουμε στο παρελθόν τις οστεοπάθειες.

Ταχύτητα σαν του Flash
Κάποιοι δρομείς το καταφέρνουν… με αναβολικά. Το γονίδιο ACTN3, όμως, μπορεί σε πολύ λίγα άτομα να μεταλλαχθεί με τέτοιον τρόπο, που να εκκρίνει την πρωτεΐνη αλφα-ακτινίνη-3, η οποία προκαλεί έντονες εκρήξεις δύναμης στους μυς, που βοηθούν στο πολύ (και εννοούμε πολύ) γρήγορο τρέξιμο. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικές μεταλλάξεις που το προκαλούν αυτό, και έχει αποδειχθεί ότι και οι δυο τους φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους δρομείς χωρίς καμία μετάλλαξη.

Ο ύπνος είναι για τους αδύναμους
Το καταλαβαίνουμε. Ένας μεταλλαγμένος σούπερ ήρωας έχει απίστευτες ευθύνες. Πού χρόνος για ύπνο; Τα γονίδια που παίζουν ρόλο στον ύπνο είναι πάρα πολλά, αλλά το DEC2 συγκεκριμένα ρυθμίζει το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε. Σε ορισμένους ανθρώπους (5% του πληθυσμού, εικάζεται) αυτό το γονίδιο είναι μεταλλαγμένο και τους επιτρέπει να νιώθουν φουλ ανανεωμένοι και ξεκούραστοι με 4-6 ώρες ύπνου. Και αυτό το ζηλεύουμε. Όχι ότι εμείς κοιμόμαστε περισσότερο, απλά σε εμάς θεωρείται “αϋπνία” και “πάλι σαν ζόμπι μοιάζεις”, και δεν μας αρέσουν αυτά.

ΠΑΡΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ!
Το Όζι Όζμπορν τον ξέρεις. Το ότι ο Όζι έχει πάρει (και καταχραστεί) ό,τι ναρκωτικό και αλκοόλ υπήρξε ποτέ, επίσης το ξέρεις. Κι όμως, σε αντίθεση με τους περισσότερους σταρ της γενιάς του, ο Όζι είναι ζωντανός. Ο ίδιος έχει εκφράσει πολλάκις την απορία γιατί δεν πέθανε ακόμα, και μέσα από έρευνες φάνηκε ότι το σώμα του φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό γονιδιακών μεταλλάξεων. Κάποιες από αυτές επιτρέπουν στο σώμα του να διασπά και να αποβάλλει αλκοόλ και άλλες ουσίες. Και θα ήταν ωραίο αυτό, επειδή – συγγνώμη κιόλας – αλλά το ότι από την στιγμή που κλείσαμε τα 25, τα χανγκόβερ έγιναν ημερήσια (και διήμερη) θανατική καταδίκη, πραγματικά δεν μας αρέσει καθόλου.

Σούπερ δύναμη, αλλά και σούπερ κοιλιακοί
Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται και είναι κυριολεκτικά ο Σούπερμαν. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μια μετάλλαξη στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μυοστατίνης. Αυτή η ουσία λέει στον οργανισμό πότε πρέπει να σταματήσει να παράγει μυϊκή μάζα (χαζούλη οργανισμέ, τι πράγματα είναι αυτά;). Με μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπάρχουν άνθρωποι που απλά διπλασιάζουν την μυϊκή τους μάζα, ενώ τα αποθέματα λίπους τους μειώνονται στο μισό. Και θα κλείσουμε αυτό το κείμενο ευχόμενοι σε αυτούς τους ανθρώπους να είναι χαρούμενοι, επειδή – αν μη τι άλλο – δε μπορούμε να τους δείρουμε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY