SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

7 μύθοι για τα αυτοκίνητα που μάλλον πιστεύεις

Το πρωινό ζέσταμα στη μηχανή, η οικονομία του χειροκίνητου κιβωτίου και μερικοί ακόμα μύθοι και αλήθειες για το αυτοκίνητο.

7 μύθοι για τα αυτοκίνητα που μάλλον πιστεύεις

Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο, όμως ελάχιστοι ξέρουν πραγματικά πώς αυτό λειτουργεί. Κάποια από αυτά που ξέρουμε μάλιστα ίσως και να μην ισχύουν.

Όπως τα παρακάτω.

Η μηχανή θέλει ζέσταμα τον χειμώνα

Το ζέσταμα της μηχανής τις πολύ κρύες ημέρες δεν είναι απαραίτητο, αφού πλέον όλα τα σύγχρονα οχήματα έχουν ειδικούς αισθητήρες που ρυθμίζουν την ποσότητα καυσίμου που απαιτείται για να «πάρει» συγκεκριμένη θερμοκρασία. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το ζέσταμα της μηχανής μπορεί ακόμα και να τη βλάψει.  

Το χειροκίνητο κιβώτιο γλιτώνει περισσότερο καύσιμο

Μπορεί τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων σε οχήματα παλαιότερης γενιάς να είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου, όμως όλα τα νέα αυτόματα οχήματα χάρη στις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν είναι εξίσου οικονομικά. Για την ακρίβεια, τα αυτόματα οχήματα είναι πιο οικονομικά σε υψηλότερες ταχύτητες, αφού η μηχανή τους λειτουργεί λιγότερο.

Πρέπει να αλλάζεις λάδια κάθε 6.000 χιλιόμετρα

Τα χιλιόμετρα για την αλλαγή λαδιών ποικίλλουν από όχημα σε όχημα, με τον μέσο όρο να είναι κοντά στα 12.000 χιλιόμετρα. Κάποια οχήματα βέβαια, αναλόγως φίρμας, χρειάζονται αλλαγή στα 24.000 χλμ. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να είστε σίγουροι είναι να τσεκάρετε το βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου σας.

Το κινητό στο βενζινάδικο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη

Η θεωρία πίσω από αυτήν την προειδοποίηση είναι αγνώστου προελεύσεως και αναφέρει πως όταν το κινητό συνδέεται με κάποια κοντινή κεραία μπορεί να προκαλέσει αυτόματα ανάφλεξη στο καύσιμο. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο περιστατικό σε βενζινάδικο και ενώ καλό θα ήταν γενικά να μην είστε όλη την ώρα με ένα κινητό στο χέρι, η χρήση του σε βενζινάδικο δεν πρόκειται να προκαλέσει έκρηξη.

Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται όταν συγκρουστούν

Κλασική περίπτωση μύθου που αντλεί τη δύναμή του από ταινίες του Χόλιγουντ, η αυτόματη ανάφλεξη ενός αυτοκινήτου μετά από σύγκρουση όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά το παράλογο είναι πως αποτρέπει και κόσμο από το να πλησιάσει αυτοκίνητο που συγκρούστηκε λόγω φόβου. Αυτό δε σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να εκραγεί αν συγκρουστεί, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι ειδικά (κακο)φτιαγμένο για να το πετύχει.

Tα SUV και όλα τα μεγάλα οχήματα είναι πιο ασφαλή

Ένας από τους λόγους για να αγοράσει κάποιος SUV είναι πως είναι ασφαλέστερα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως λόγου όγκου είναι πιο δύσκολο να ανατραπούν. Παρ’ όλα αυτά έρευνες έχουν δείξει πως τα SUV είναι πιο επιρρεπή στο να ανατραπούν σε σχέση με άλλα οχήματα, μιας και το βάρος τους δεν τα βοηθά σε καταστάσεις υψηλών ταχυτήτων. 

Αν βάλεις βενζίνη το πρωί εξοικονομείς χρήματα

«Μπαμπαδίστικη» συμβουλή η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι λόγω κρύου τα πρωινά, το καύσιμο στα βενζινάδικα γίνεται πιο συμπαγές, άρα με τα ίδια χρήματα έχουμε περισσότερη βενζίνη. Ακούγεται λογικό, όμως τα καύσιμα στα βενζινάδικα βρίσκονται σε υπόγεια δεξαμενή στην οποία η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY