SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τι είναι η συναισθησία;

Μερικές φορές, οι αισθήσεις μας… μπλέκονται. Και τότε μπορούν να συμβούν πολύ όμορφα πράγματα—ή πολύ ενοχλητικά.

Τι είναι η συναισθησία;

Η συναισθησία είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο κάποιες από τις αισθήσεις του ατόμου μπλέκονται, και κατά κάποιον τρόπο συμπληρώνουν η μία την άλλη. Αυτό σημαίνει πως ένα άτομο, για παράδειγμα, όταν ακούει φθόγγους και λέξεις, αυτόματα αισθάνεται και χρώματα και τα ταυτίζει με τους ήχους. Συγκεκριμένα, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή συναισθησίας, αλλά υπάρχει και αρκετός κόσμος που βιώνει και γεύση σχετική με τους ήχους.

Εικάζεται πως η συναισθησία απαντάται σε έναν στους πέντε με δέκα χιλιάδες ανθρώπους, και δεν υπάρχει κάποια πιθανή εξήγηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει η πιθανότητα οι αισθήσεις του ατόμου να υπερφορτιστούν από τις τόσες πολλές πληροφορίες, αλλά κατά γενική ομολογία, οι άνθρωποι στους οποίους εμφανίζεται το παράξενο αυτό φαινόμενο είναι ευγνώμονες για το “δώρο” τους.

Πολλοί μπορεί να είναι και οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθησία αλλά δεν το γνωρίζουν, ή πιστεύουν ότι είναι κάτι περίεργο που συμβαίνει μόνο σε αυτούς, συνεπώς δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός μελετών. Αυτή, όμως, είναι μια λίστα με διάσημους συναισθητικούς—άρα, αν το βιώνεις κι εσύ, να ξέρεις πως έχεις καλή παρέα.

Mary J. Blige
Η διάσημη τραγουδίστρια έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της ότι βιώνει ήχους και μουσική όταν βλέπει χρώματα.

Tori Amos

Η πιανίστρια και συνθέτης έχει μιλήσει πολλές φορές για το πώς η μουσική φέρνει στο μυαλό της διαφορετικά χρώματα, και πώς προσπαθεί όταν γράφει τραγούδια να δημιουργεί κάθε φορά ένα διαφορετικό καλειδοσκόπιο.

Marina Diamandis

Και η δικιά μας Marina and the Diamonds βιώνει συναισθησία, συγκεκριμένα με την μουσική αλλά και με τις ημέρες της εβδομάδας. Τα βιώνει και ως χρώματα.

Lorde
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ανερχόμενα ταλέντα στην μουσική βιομηχανία έχει μιλήσει για το πώς η συναισθησία της την βοηθά να γράφει μουσική αλλά και να καταλαβαίνει πότε ένα κομμάτι χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να την ικανοποιήσει αισθητικά.

Marilyn Monroe
Η ανιψιά της και συγγραφέας Mona Rae Miracle έχει επιβεβαιώσει όσα γράφτηκαν σε βιογραφίες της σταρ, ότι μπορεί μεν η ίδια η Marylin (και σχεδόν κανένας τότε) να μην γνώριζε πώς ονομάζεται, αλλά ήξερε πως οι αισθήσεις της έπαιζαν περίεργα παιχνίδια, καθώς έβλεπε οπτικές δονήσεις κάθε φορά που άκουγε μουσική.

Geoffrey Rush

Ο οσκαρούχος ηθοποιός βιώνει χρώματα για τις ημέρες της εβδομάδας, όπως και για τους αριθμούς. Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει πως η Δευτέρα έχει ένα ψυχρό μπλε χρώμα, ενώ το Σάββατο είναι εντελώς λευκό.

Brendon Urie

Ο τραγουδιστής (και μόνο αρχικό μέλος πλέον) των Panic! At The Disco έχει δηλώσει πως συνδέει τον ήχο με τα χρώματα, και πως γενικά το οπτικό κομμάτι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεται οποιουδήποτε είδους τέχνη—μάλιστα, στην περίπτωσή του λέει πως δεν υπάρχουν κανόνες και το φαινόμενο επηρεάζεται από την ψυχολογία του.

Pharrell Williams
Ο για πάντα αγέραστος μουσικός παραγωγός και ράπερ έχει δηλώσει πως πάντα βίωνε την μουσική μαζί με χρώματα, και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να γράψει τραγούδια.

Charli XCX

Η πρωτοπόρος ποπ σταρ έχει μιλήσει για την συναισθησία της σχετικά με μουσική και χρώματα, λέγοντας πως λατρεύει τα τραγούδια που της δίνουν την αίσθηση μαύρου, ροζ, μωβ ή κόκκινου, και μισεί εκείνα που είναι πράσινα, κίτρινα ή καφέ.

Hans Zimmer
Ο συνθέτης που κάθε φορά καταφέρνει να φτιάξει το κατάλληλο soundtrack για κάθε ταινία, έχει δηλώσει πως ακούει τα χρώματα—δηλαδή όταν βλέπει χρώματα μπροστά του, την ίδια στιγμή ακούει μελωδίες και βάσει αυτού προσπαθεί να γράφει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY