SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Όσα έμαθες λάθος για την Ιατρική από ταινίες

Σούπερ δραματικό στον κινηματογράφο, αλλά σούπερ επικίνδυνο στην αληθινή ζωή: Αυτά είναι όλα τα πράγματα που έμαθες λάθος για την Ιατρική από τις ταινίες.

Όσα έμαθες λάθος για την Ιατρική από ταινίες

Όχι, αυτό που βλέπεις να κάνουν στις ταινίες όταν δίνουν το φιλί της ζωής δεν είναι σωστό. Επίσης, αν πιστέψουμε το Χόλιγουντ σε ό,τι αφορά την περιποίηση αιμορραγίας από την μύτη, πολύς κόσμος θα πέθαινε από μια αιμορραγία στην μύτη. Αυτές είναι οι λάθος πληροφορίες που έμαθες για την Ιατρική από τις ταινίες.

Ο τοκετός είναι (πολύ) χειρότερος
Κατά μέσο όρο, τα νερά στις ταινίες θα σπάσουν εμφανέστατα, η γυναίκα θα τρέξει στο νοσοκομείο και σε λίγο ένα παιδάκι θα βγει από μέσα της. Σε πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις, θα δεις την γυναίκα να ουρλιάζει από τον πόνο. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο τοκετός, κατ’ αρχάς ξεκινά πολλές ώρες νωρίτερα, με την γυναίκα να μην καταλαβαίνει καν ότι έχει συσπάσεις στην αρχή. Επίσης, οι πιθανότητες να σπάσουν τα νερά πριν πας νοσοκομείο είναι λίγες. Οι πιθανότητες, από την άλλη, να κάνεις κακά όσο γεννάς είναι πολλές. Α, και ο τοκετός δεν τελειώνει με το που βγει το μωρό—υπάρχει κι ένας πλακούντας να βγει.

Η αμνησία δεν είναι τόσο τραγική
Είναι σίγουρα πολύ τραυματική εμπειρία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς θα αφαιρέσει κάποιες λεπτομέρειες από την μνήμη του ατόμου. Είναι δηλαδή περισσότερο κάτι ενοχλητικό στην καθημερινότητα, παρά κάτι που σου καταστρέφει την ζωή. Επιπλέον, όταν στις ταινίες κάποιος με αμνησία δεν θυμάται ούτε το όνομά του (που, ναι, μπορεί να συμβεί μετά από εξαιρετικά σοβαρό τραύμα), τότε δεν θα θυμάται ούτε πώς να σχηματίζει προτάσεις. Συνεπώς, αν δεις κάποιον με ολική αμνησία, μην περιμένεις να σε ρωτήσει “Ποιος είμαι;”

Η καρδιακή προσβολή λέγεται “σιωπηλός δολοφόνος” για κάποιον λόγο…
Αυτό που βλέπουμε στις ταινίες μόνο σιωπηλό δεν είναι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην συνειδητοποιήσεις καν ότι παθαίνεις καρδιακή προσβολή και να την περάσεις για απλό πόνο στο στήθος. Αν νιώσεις ότι ένας πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο (για παράδειγμα, εκείνη η καούρα που νιώθεις αν φας ένα πολύ λιπαρό φαγητό γρήγορα), τότε μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Η αιμορραγία της μύτης ΔΕΝ διορθώνεται έτσι
Η κλασική εικόνα: μύτη ματώνει, ηθοποιός την τσιμπάει από ψηλά και γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω για να σταματήσει το αίμα. Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πνιγείς με το ίδιο σου το αίμα, επειδή μπορεί να κυλήσει στον λάθος σωλήνα, ή ακόμα και να πάει στο στομάχι, και τότε κλαφ’ τα. Αν σου συμβεί, μείνε ακίνητος, τσίμπα λίγο πιο ψηλά από τα ρουθούνια (αλλά όχι τόσο ψηλά που να φτάνεις στην “γέφυρα” της μύτης) και γείρε το κεφάλι σου μπροστά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Η τεχνητή αναπνοή δεν είναι το φιλί της ζωής
Ναι, η τεχνητή αναπνοή εξακολουθεί να είναι η πιο επιτυχημένη μέθοδος για να επαναφέρεις κάποιον που έχει χάσει τις αισθήσεις του ή που έχει πνιγεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα. Επίσης, αποκλείεται να επαναφέρεις κάποιον που έχει σταματήσει να χτυπά η καρδιά του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους απινιδωτές στις ταινίες—εκείνο το εξάρτημα που στέλνει ηλεκτρισμό και επαναφέρει κάποιον από το στόμα του χάρου. Γενικά, αν το μηχάνημα σταματήσει να κάνει του-του-του-του και κάνει τουυυυυυυυυυυυ, τότε είναι αργά.

Τα βέλη είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν
Κι όμως, από ένα τραύμα από σφαίρα είναι πολύ πιο εύκολο να επιβιώσεις. Τα βέλη, από την άλλη, που παρουσιάζονται ως απλές ενοχλήσεις πολλές φορές στις ταινίες (και αφαιρούνται τόσο, μα τόσο εύκολα—θα φτάσουμε κι εκεί), μόνο ενοχλήσεις δεν είναι. Για την ακρίβεια, ένα τραύμα από βέλος είναι αρκετό να σε ακινητοποιήσει εντελώς και να σε καταστήσει εντελώς άχρηστο.

Άσε το μαχαίρι στη θέση του
Αν φας μαχαιριά, το καλό που σου θέλουμε να μην τραβήξεις το μαχαίρι. Ή οποιοδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο καρφωθεί στο σώμα σου. Επειδή δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι ζημιά μπορεί να έχει κάνει μέσα σου, και αφαιρώντας το μπορεί να κάνεις τα πράγματα πολύ χειρότερα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει τρυπήσει μία αρτηρία, και η παρουσία του μαχαιριού εκεί είναι αυτό ακριβώς που δεν σε αφήνει να πεθάνεις από αιμορραγία. Βρες έναν γιατρό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY