SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ο Εθνικός Κήπος είναι η όαση που έχεις ανάγκη

Μια ανάσα από το Σύνταγμα, υπάρχει ένας κήπος «κόσμημα» που έχει κάθε δικαίωμα να αποκαλείται Εθνικός.

Ο Εθνικός Κήπος είναι η όαση που έχεις ανάγκη

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν είσαι από αυτούς που γκρινιάζουν για το «γκρίζο» της πόλης, αν είσαι από εκείνους που πνίγονται στη δίνη του τσιμέντου τότε αρκούν μερικές ώρες ή λεπτά πορείας στα ελικοειδή σκιερά δρομάκια του Εθνικού Κήπου για να νιώσεις – έστω και για λίγο – ψυχή και σώμα να αλαφραίνουν.

Μερικά βήματα από το Μετρό του Συντάγματος, θα διαβείς την επιβλητική του είσοδο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και θα σε καλησπερίσουν (ή καλημερίσουν) οι θεόρατοι φοίνικες – ουασινγκτώνιες λέγονται- τους οποίους είχε φυτέψει εδώ η Βασίλισσα Αμαλία το 1842.Ύστερα θα χαθείς στα δρομάκια του, θα φτάσεις σε πράσινες πλατείες, θα περάσεις κάτω από πράσινα τούνελ, θα δεις λίμνες με χήνες και πάπιες, χώρους με παγώνια, προβατάκια και black metal τράγους, πέργκολες με παγκάκια για να αράξεις και λοφάκια με γκαζόν για να προβάρεις μαζί με άλλους φαν τις νέες στάσεις της γιόγκα που έμαθες. Θα κάτσεις και θα πιεις καφεδάκι με φίλους στο καφέ του, το οποίο σημειωτέον ξανάνοιξε.

Θα δεις παιδάκια να τρέχουν με καρότσια, θα δεις τουρίστες και μυστήριους μοναχικούς τύπους, ζευγαράκια να φασώνονται, και θειές να σε ρωτούν όχι «τίνος είσαι ‘συ», αλλά «για την έξοδο καλά πάμε από ‘δω;». Ναι, στον Εθνικό Κήπο μπορεί και να χαθείς, αλλά και; Πόσες φορές είχες την ευκαιρία να χαθείς σε τόσο πράσινο στην γκρίζα πόλη;Μάθε λίγη Ιστορία

Το πρώτο σχέδιό του ανήκει στον αρχιτέκτονα Χοχ, και ολοκληρώθηκε το 1852 από τον κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρό. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1839 με τα φυτά να έρχονται κυρίως από το εξωτερικό κατά παραγγελία της Βασίλισσας Αμαλίας, ενώ τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1852.

Ο Κήπος δεν ήταν ανοικτός στο κοινό συνεχώς, παρά μόνο λίγες μέρες τον χρόνο, όταν οι βασιλείς έλειπαν από τα ανάκτορα. Το 1927 ανοίγει επισήμως και μετονομάζεται από Βασιλικός σε Εθνικό, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύεται το Νομικό Πρόσωπο «Επιτροπή Δημόσιων Κήπων και Δενδροστοιχιών – Εθνικός Κήπος», το πρώτο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη συντήρηση αστικού πρασίνου. Το 2004, παραχωρείται με νόμο στον Δήμο Αθηναίων για τη χρήση του για 90 χρόνια, ενώ το 2011 ο Κήπος χαρακτηρίστηκε επισήμως Ιστορικός Τόπος, βάσει σχετικής απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εν οίδα, χλωρίδα και πανίδα

Στη βλάστησή του θα βρεις χαρακτηριστικά μεσογειακά είδη, αλλά και ξενικά, με κάποια εξ’ αυτών να υπάρχουν σε πανελλαδική αποκλειστικότητα εδώ. Τα δέντρα ξεπερνούν τα 7.000, οι θάμνοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 40.000, ενώ πέρα από τις περίφημες ουασινγκτώνιες της εισόδου από τις ΗΠΑ, εδώ φύονται κινέζικοι αείλανθοι, αυστραλέζικες καζουαρίνες, ινδικές βωχίνιες και πολλά ακόμα εξωτικά φυτά.Εδώ αναπαράγονται και φωλιάζουν αρκετά είδη ζώων: χελώνες, σκίουροι, κουνέλια, αίγαγροι και παπαγάλοι, τσαλαπετεινοί, πάπιες, χήνες και παγώνια, είναι μερικοί από τους συμπαθέστατους κατοίκους του.

Προσοχή όμως, για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ζουν υγιώς εδώ κάν’τους μια χάρη και συμμορφώσου με τις πινακίδες που λένε «Παρακαλούμε μην ταΐζετε τα ζώα». Μη φοβάσαι, δεν θα σε παρεξηγήσει κανένα τους, έχουν άτομα που τα φροντίζουν. «Η δουλειά που κάνουμε θέλουμε να αξίζει σε έναν Ιστορικό χώρο»

Στον Κήπο εργάζονται 27 συνολικά άτομα, εσωτερικά και εξωτερικά, τα οποία ασχολούνται με τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρησή του μεταξύ άλλων. Σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρχουν παραπάνω, μια και οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να επαναπαύονται.

«Η δουλειά που κάνουμε θέλουμε να αξίζει σε έναν Ιστορικό χώρο και να αγγίζει πάντα την λεπτομέρεια», μας λέει η προϊσταμένη του τμήματος Εθνικού Κήπου, Κατερίνα Αγοραστού.

Τα προβλήματα φυσικά υπάρχουν – και πώς να μην, όταν αναφερόμαστε σε ένα «ζωντανό» κομμάτι της πόλης το οποίο εκτίθεται καθημερινά σε δυσμενείς περιβαλλοντικά συνθήκες, αλλά και… ανθρώπινες, μιας και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να σέβονται αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου. Και συνήθως δεν το κάνουν. Μεγάλη κουβέντα αυτή όμως, και δεν είναι της στιγμής.

«Τα προβλήματα του κήπου έχουν καταγραφεί και προτιμούμε να μην γκρινιάζουμε ως υπηρεσία, αλλά να δρομολογούμε τις απαραίτητες ενέργειες. Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως είναι η χρονοτριβή όσον αφορά την υλοποίηση τους. Έχουμε περιγράψει τις ανάγκες του όπως ο νόμος ορίζει, μέσα από διαχειριστική μελέτη, η οποία μένει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από την Διεύθυνση Δασών. Παράλληλα έτρεξε και ένα αντίστοιχο πρότζεκτ για την κτηριακή υποδομή», αναφέρει η κ. Αγοραστού ως απάντηση στις κατά καιρούς κατηγορίες για εικόνες εγκατάλειψης και παραμέλησης του Κήπου.

«Στο κομμάτι της βλάστησης έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον Νοέμβριο του 2018 την καταγραφή του φυτικού κεφαλαίου του Κήπου σε ένα σύγχρονο και δυναμικό ψηφιακό σύστημα, έχουμε οργανώσει το Ιστορικό Αρχείο σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα και στο κομμάτι της ανάπλασης του υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, ενώ ελέγχονται τα δικαιολογητικά και η υποψηφιότητα από την αρμόδια επιτροπή. Βρισκόμαστε δηλαδή πολύ κοντά στην υπογραφή και την ανάληψη της νομικής ευθύνης από πλευράς του Δήμου», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY