SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι ναζιστικές θηριωδίες μέσα από σοκαριστικά ντοκουμέντα

Μερικά από τα πιο άγρια εγκλήματα πολέμου των Ναζί όπως τα αποτύπωσαν οι φωτογράφοι της εποχής.

Οι ναζιστικές θηριωδίες μέσα από σοκαριστικά ντοκουμέντα

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει ποτέ τις θηριωδίες του Ναζισμού και τον εφιάλτη του Ολοκαυτώματος.

Οι παρακάτω εικόνες μένουν – και οφείλουν να μένουν – στο μυαλό, για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές τα δεινά του φασισμού. 

Σωροί πτωμάτων στο στρατόπεδο Bergen-Belsen, Απρίλιος του 1945. Στο στρατόπεδο υπολογίζεται πως πέθαναν 100.000 άνθρωποι.

Αμερικανοί στρατιώτες δίπλα από σειρά χιλιάδων πτωμάτων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Nordhausen. Εκεί βρέθηκαν περισσότερα από 3.000 πτώματα και ελάχιστοι επιζώντες.Η μελανότερη σελίδα των Einsatzgruppen (θανατηφόρα τάγματα θανάτου του Φύρερ) λέγεται πως γράφτηκε το 1941 στο Κίεβο, στο φαράγγι του Babi Yar, όπου σε διάστημα δύο ημερών ξεκληρίστηκαν 33.771 Εβραίοι. Η θανάτωση των Εβραίων της Πολωνίας έμεινε γνωστή ως «Holocaust by bullets» - 500.00 θανατώθηκαν το 1941, περισσότεροι από 700.000 το 1942, και 200.000 το 1943.Γερμανός στρατιώτης πυροβολεί εβραία γυναίκα σε μαζική εκτέλεση στη Mizocz της Ουκρανίας. Τον Οκτώβριο του 1942, 1.700 άτομα τα οποία εξεγέρθηκαν στο γκέτο Mizocz μεταφέρθηκαν σε χαράδρα και θανατώθηκαν.Το Γκέτο της Βαρσοβίας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς μετά την εξέγερση των Εβραίων. Από τους 56.000 Εβραίους που συνελήφθησαν, περίπου 7.000 εκτελέστηκαν και οι υπόλοιποι απελάθηκαν σε λοιπά στρατόπεδα. Υπολογίζεται πως εδώ έχασαν τη ζωή τους συνολικά 300.000 Πολωνοί Εβραίοι.Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών εξολοθρεύουν τον ανδρικό πληθυσμό και καταστρέφουν ολοσχερώς την πόλη των Καλαβρύτων.Η Σφαγή του Δίστομου υπήρξε ένα ακόμα αποτρόπαιο έγκλημα των Ναζί στην Ελλάδα.Ο δημοσιογράφος Jean Marin βλέπει το σώμα ενός τετράχρονου παιδιού που δολοφονήθηκε με 163 άλλους Βέλγους πολίτες από τη γερμανική 6η SS Στρατιά Αρμάτων Kampfgruppe "Peiper" κατά τη διάρκεια της Μάχης των Αρδεννών.Απανθρακωμένα σώματα των εργατών σκλάβων που κάηκαν σε έναν αχυρώνα κοντά στο Gardelegen της Γερμανίας. Περίπου 1000 εργάτες υποχρεώθηκαν από τα τάγματα των SS να μπουν στον αχυρώνα τον Απρίλιο του 1943, με τους Γερμανούς να κλειδώνουν τις πόρτες και να καίνε ολοσχερώς το κτίριο. Όσοι δραπέτευαν από το φλεγόμενο κτίριο σκάβοντας τούνελ σκοτώνονταν επί τόπου από τα τάγματα.Στο Κοντομάρι της Κρήτης τον Ιούνιο του ‘41 οι δυνάμεις των Ναζί εκτέλεσαν όλους τους άντρες ηλικίας από 18 έως 50 ετών, αφήνοντας να ζήσουν μόνο οι ηλικιωμένοι.

Την επόμενη ημέρα, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού Καντάνου στην Κρήτη, έσφαξαν μέχρι και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.Γερμανοί στρατιώτες σημαδεύουν το μέλος της Γαλλικής Αντίστασης George Bilnd, ενώ εκείνος τους χαμογελά.Πηγή φωτογραφιών/πληροφορίες: Φωτογραφικη Εγκυκλοπαιδεια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY