SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

6 πράγματα στο σώμα σου που δεν χρησιμεύουν σε κάτι

Επειδή τα είδη εξελίσσονται, αλλά μπορεί να μείνουν κάποια κατάλοιπα του παρελθόντος. Σε τι χρησίμευαν αυτά τα έξι πράγματα;

6 πράγματα στο σώμα σου που δεν χρησιμεύουν σε κάτι

Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι ένα μεγάλο μυστήριο—ναι, το ξέρουμε ότι τα περισσότερα πράγματα μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά, αλλά
α) επιστήμονες δεν είμαστε
β) μέχρι να μας τα εξηγήσει κάποιος επιστημονικά, τα παρακάτω ούτε εμείς είχαμε ιδέα γιατί υπάρχουν στο σώμα μας.
Ψάξαμε, λοιπόν, και μάθαμε, και τώρα θα μάθεις κι εσύ. Αναρωτήθηκες για παράδειγμα…

…τι είναι αυτός ο μυς στο χέρι;

Κάνε το εξής: ακούμπησε το χέρι σου σε μια επιφάνεια, και προσπάθησε να ακουμπήσεις τον αντίχειρα με το μικρό δάχτυλο. Θα δεις (λογικά) έναν μυ να υψώνεται στο κέντρο του καρπού σου. Αυτός ονομάζεται μακρύς παλαμικός μυς, και είναι πλέον εντελώς άχρηστος—μάλιστα, 14% των ανθρώπων σήμερα δεν τον έχουν καν. Χρησίμευε στην προϊστορία, ώστε να μετακινούμαστε πιο εύκολα στα δέντρα.

…γιατί έχω αυτό το εξόγκωμα στο αυτί;

Δεν είναι κακός σχηματισμός, είναι απλά ένα εξελικτικό κατάλοιπο. Ονομάζεται σημείο του Δαρβίνου, και χρησιμοποιούνταν για να κουνάμε τα αυτιά μας. Εφόσον, όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τόσο ευλύγιστο λαιμό, δεν το χρειάζεται πια.

…τι είναι ο κόκκυγας;

Ή, αλλιώς, η ουρά μας. Επειδή κάποτε, οι άνθρωποι είχαμε ουρά. Ευτυχώς πλέον δεν έχουμε—ή, για την ακρίβεια, έχουμε, αλλά όταν είμαστε σε εμβρυακό στάδιο, της επιτιθόμαστε και την καταστρέφουμε πάραυτα. Δεν το λες και φουλ εξελιγμένο – θα προτιμούσαμε να είχε εξαλειφθεί εντελώς, έτσι μαζί του θα πέθαινε και η κύστη κόκκυγα.

…τι είναι αυτό το πράγμα στην άκρη του ματιού μου;

Είναι το τρίτο μας βλέφαρο, αλλά δεν βρίσκεται στο τρίτο μας μάτι. Επιστημονικά, ονομάζεται ημισελινοειδής πτυχή, και ήταν ακριβώς αυτό: ένα τρίτο βλέφαρο, που έκλεινε οριζόντια. Μπορούμε να το δούμε, όμως, σε ορισμένα ζώα, όπως στα φίδια.


…γιατί έχω θηλές, ενώ δεν θηλάζω;

Γιατί έχουν οι άντρες θηλές; Σίγουρα όχι για πρακτικούς λόγους, μιας και δεν θα θηλάσουν ποτέ (είναι όμως πιθανό, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να κατεβάσουν όντως γάλα). Στην πραγματικότητα, οι θηλές σχηματίζονται στο έμβρυο πριν καθοριστεί το φύλο. Σε αντίθεση, όμως, με την ουρά, οι θηλές παραμένουν εκεί και δεν καταστρέφονται.

…γιατί τα μωρά αρπάζουν το δάχτυλο των γονιών τους;

Είναι σούπερ χαριτωμένο να δίνεις το δάχτυλό σου σε ένα μωρό και να το αρπάζει. Λιγότερο χαριτωμένο αν το κάνει με τα πόδια του, που θα προσπαθήσει να το κάνει. Αυτό συμβαίνει επειδή στην προϊστορία, τα μωρά είχαν ανάγκη να γραπώνονται από τους γονείς τους, για να μετακινούνται.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY