SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

10 πράγματα που δεν ήξερες για το Κουκάκι

Πού γευμάτισε ο Γκαίμπελς, ποιες προσωπικότητες φιλοξένησε και που οφείλει το όνομά της η χιπ συνοικία των Αθηνών;

10 πράγματα που δεν ήξερες για το Κουκάκι
Το παριζιάνικο μπιστρό Lotte

Έχει τέλεια μπαράκια και κουκλίστικα παριζιάνικα μπιστρό. Έχει κρυφές γωνίες για όλους και είναι η πιο όμορφη γειτονιά για να μένεις υπό τη σκιά της Ακρόπολης.

Πόσα από τα παρακάτω γνωρίζατε για την συνοικία του Κουκάκη;«Βαφτίστηκε» από το όνομα του Γεωργίου Κουκάκη, ο οποίος στα 1900 έχτισε το σπίτι του στη συμβολή των Δημητρακοπούλου και Γεωργάκη Ολυμπίου. Για πολλά χρόνια το σπίτι του ήταν το μοναδικό στην περιοχή.

Υπάρχει Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα; Ε, υπάρχει και βρίσκεται στην οδό Τσάμη Καρατάσου 5, σε περίπτωση που – σίγουρα- δεν το ξέρατε.

Στην περιοχή υπήρχαν αρκετές ταβέρνες, όπου άραζαν λογοτέχνες και καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου. Σε μία εξ’ αυτών, την Ταβέρνα του Σιλιβάνη, αν περνούσατε πριν από κάμποσες δεκαετίες θα ανταλλάζατε καλησπέρες με τον Βάρναλη, τον Γιοφύλλη και τον Πωλ Νορ.

Σε αυτήν την ταβέρνα, είχε δοθεί πλούσιο γεύμα προς τιμήν του Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι, ενός εκ των κύριων ιδρυτών του κινήματος του φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ λέγεται πως την ταβέρνα επισκέφτηκε το 1937 ο υπουργός προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Στην συνοικία έμεναν εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος ανά τους αιώνες. Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα είχε διασώσει στο υπόγειο του σπιτιού του σημαντικό αρχείο με χειρόγραφα του Μακρυγιάννη και του Καποδίστρια, ο δημιουργός του Δισκοβόλου Κώστας Δημητριάδης και ο ζωγράφος του ελληνοϊταλικού πολέμου Αλέξανδρος Αλεξανδράκης.

Η συνοικία Γαργαρέττα οφείλει το όνομά της στην ιταλικής καταγωγής οικογένεια, η οποία είχε κτήματα στην περιοχή.

Σε έρευνα της Airbnb για τη Daily Μail, το Κουκάκι βρέθηκε στην πέμπτη θέση της 16άδας με τις κορυφαίες γειτονιές του κόσμου, με κριτήρια αξιολόγησης την πρόσβαση σε γκαλερί, το street art, τα εστιατόρια, τα μπαρ κ.α.Στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται το δημοτικό γυμναστήριο, στεγαζόταν από το 1969 μέχρι το 1988 ο θερινός και χειμερινός κινηματογράφος ΜΙΤΣΙ, με την ταμπέλα του να υπάρχει ακόμα. Ο θερινός λειτουργούσε στην ταράτσα του κτιρίου της Βεΐκου, ενώ κάποιες εποχές του χρόνου χειμερινό και θερινό σινεμά λειτουργούσαν μαζί. ΠηγήΤο πιο ιστορικό ραβανί της Αθήνας θεωρείται από πολλούς εκείνο του ζαχαροπλαστείου «Γ. & Α. Γκρούης» στη Δημητρακοπούλου, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 1912 στη Φιλελλήνων και ήταν από τα αγαπημένα της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν.

Στην οδό Καρατζά, λειτουργεί από το 2006 το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο διαδραστικό μουσείο που χρησιμοποιεί εκθέματα, παιχνίδια και παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με στοιχεία από το βιβλίο των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη Αθήνα - Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY