SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Μήπως είσαι σταλεγάκιας;

Ποιο είναι το πιο ενοχλητικό πράγμα που μπορείς να πεις σε έναν άνθρωπο με προβλήματα; Μήπως είναι το αγαπημένο σου πράγμα να λες;

Μήπως είσαι σταλεγάκιας;

Κοίταξε. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το πούμε, οπότε θα το πούμε ξεκάθαρα. Οι άνθρωποι που λένε “Στα ‘λεγα εγώ” δεν είναι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι. Για την ακρίβεια, βρίσκονται αρκετά ψηλά στην λίστα με τα άτομα που αντιπαθούμε και, όχι, δεν θα σου πούμε πόσο ψηλά. Επειδή αν είσαι ένα από αυτά τα άτομα, σου αξίζει να μείνεις με την απορία αν βρίσκεσαι στην πρώτη θέση ή αν βρίσκεσαι απλά στο top 5, μαζί με όλους τους υπόλοιπους αποτυχημένους που δεν κατάφεραν να γίνουν οι πιο ενοχλητικοί.

Αν, πάλι, δεν είσαι σίγουρος ότι είσαι τέτοιος άνθρωπος, αν έχεις σκεφτεί να το πεις – αλλά δεν το έχεις κάνει – και αν μερικές φορές βρίσκεις τον εαυτό σου να καγχάζει λιγάκι εσωτερικά με τις ατυχίες των γύρω σου, επειδή εσύ θα τα έκανες καλύτερα, τότε διάβασε παρακάτω. Και σου ευχόμαστε να γίνεις καλά.

Νιώθεις σχεδόν ηθική ικανοποίηση όταν οι γύρω σου αποτυγχάνουν
Οι Γερμανοί έχουν λέξη γι’ αυτό το πράγμα: Schadenfreude. Και είναι πολύ άσχημο πράγμα, επειδή δείχνει πως δεν ενδιαφέρεσαι για τις ζωές των γύρω σου. Σε ενδιαφέρει μόνο η προσωπική σου εξέλιξη, αλλά επίσης σε κάνει να φαίνεσαι σαν το άτομο που η προσωπική του εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την δυστυχία των άλλων. Και στην Ελλάδα έχουμε μια λέξη για αυτό, αλλά δεν μας αρέσει να την γράφουμε σε αυτό το site.

Έχεις προσδιορίσει τον εαυτό σου ως “ορθολογιστή”
Και πιθανότατα το έκανες αφού κάποιος σε αποκάλεσε απαισιόδοξο, κακό, ή αυτή την άλλη λέξη. Κι εσύ έσπευσες να δικαιολογηθείς, λέγοντας πως το μόνο κακό πράγμα πάνω σου είναι το αφόρητο βάρος της σκληρής, υπεράνθρωπης λογικής σου που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα εκατό φορές πιο καθαρά από τους υπόλοιπους πληβείους. Και δεν σου λέμε ότι αυτό μπορεί να μην συμβαίνει. Λέμε ότι δεν χρειάζεται να είσαι τόσο πρόθυμος να μας το υπενθυμίζεις κάθε δέκα λεπτά.

Πάντα σκέφτεσαι τι μπορεί να πάει λάθος
Το καταλαβαίνουμε. Όλοι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να αγχώνονται, και το άγχος είναι μια πολύ απαραίτητη διεργασία για το σώμα μας. Το ήξερες ότι σε υγιή επίπεδα, η ορμόνη του στρες είναι εξωφρενικά αναγκαία και ωφέλιμη για τον οργανισμό; Σε μεγάλες, όμως, συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, από διαταραχές του ύπνου, μέχρι αύξηση βάρους, μέχρι αύξηση του γενικότερου κίνδυνου ξαφνικού θανάτου. Περίπου οι ίδιες παρενέργειες που έχει ο μίζερος αρνητισμός σου κάθε φορά που οι φίλοι σου ανακοινώνουν ότι πάνε να κάνουν οτιδήποτε.

Οι φίλοι σου έχουν σταματήσει να σου λένε τα νέα τους
Λογικά πιστεύεις ότι φταίει η δουλειά. Η δική σου δουλειά, που κάνεις εσύ, επειδή σου τρώει τόσο πολύ χρόνο. Και στον λίγο χρόνο που σου απομένει για να βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα δεν έχεις την πολυτέλεια να αναλύεις και να ζεις μαζί τους όοολο τους το δράμα. Ζούμε στο 2018, κανείς δεν έχει χρόνο. Οι γρήγορες, απαισιόδοξες απόψεις της πολυθρόνας για πράγματα που δεν έχεις ζήσει, αλλά σίγουρα μπορείς να διαμορφώσεις σφαιρική γνώμη για αυτά στο κεφάλι σου, είναι καλύτερες. Γλυτώνουν χρόνο από όλους, και σύντομα θα σου γλυτώνουν όλο τον χρόνο που περνάς με τους φίλους σου.

Έχεις πει έστω και μια φορά “Σου τα ‘λεγα” σε άτομο που δεν ήταν οικογένεια ή ο κολλητός σου
Που, και σ’ εκείνους να το έλεγες, πάλι θα ήσουν αυτή η λέξη που δεν λέμε.*

Θοδωρής Διάκος

*ΛΟΛ αυτό ήταν ψέμα, εννοούμε ότι είσαι μ#λάκας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο κόσμος δεν είναι ένα θλιβερό μέρος, είναι απλά μεγάλο."

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1819 - Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να εκπαυριστούν στην Κέρκυρα και σε άλλα Επτάνησα.
    1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
    1882 - Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY