SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τι είναι τελικά τα memes;

Προσοχή: Αυτό είναι ένα κείμενο που απευθύνεται σε χρήστες του ίντερνετ που δυσκολεύονται να καταλάβουν τι είναι το ίντερνετ.

Τι είναι τελικά τα memes;

Αν έχεις περάσει λίγο χρόνο στο ίντερνετ, πιθανότατα θα έχεις δει ένα σωρό εικόνες που δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι σημαίνουν. Είναι τα memes, ελληνιστί μιμίδια, και βρίσκονται παντού. Καλύπτουν κάθε πιθανό θέμα, και μπορούν να είναι από σούπερ γλυκούλικα και αστεία, μέχρι σούπερ αηδιαστικά και απαίσια.

Και… ναι, για να έφτασες στο 2018 και να διαβάζεις άρθρο που σου εξηγεί τι είναι τα μιμίδια, θα υποθέσουμε ότι δεν είσαι είκοσι χρονών. Ή τριάντα. Επίσης, θέλουμε να σου πούμε ότι αυτό το κείμενο που θα διαβάσεις θα είναι γραμμένο με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, και ότι δεν σε κρίνουμε ούτε για μια στιγμή για την άγνοιά σου, και πόσο μάλλον χαιρόμαστε που έχεις την καλή θέληση να ανακατευτείς με αυτά τα πολύ περίεργα πίτουρα. Αλλά ας τα πάρουμε όλα απ’ την αρχή.

Μιμίδιο: Φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς (τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις/δοξασίες, κτλ), οι οποίες μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτός είναι ο ορισμός της Wikipedia, και επειδή πλατειάζει λίγο (συγγνώμη, Wikipedia) θα σου το πούμε πιο απλά: τα memes είναι μέρος του πολιτισμικού DNA. Τον ορισμό εισήγαγε πρώτος ο ηθολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, και κάπου εδώ τελειώνει το μάθημα ιστορίας. Ας πάμε στα memes όπως είναι σήμερα.

Ήταν το μακρινό 2009 όταν (και στην χώρα μας) η σελίδα 9gag έγινε ξαφνικά μία από τις πιο διάσημες ιστοσελίδες στον κόσμο, με εκατομμύρια χρήστες να την επισκέπτονται καθημερινά για να δουν, αλλά και να δημοσιεύσουν, αστείες φωτογραφίες. Οι οποίες έμοιαζαν κάπως έτσι, φτου κακά:


Αυτά ήταν τα αρχικά memes, αυτές οι εικόνες. Αλλά ήταν αρκετά τυποποιημένες. Δηλαδή, υπήρχαν μερικές υπάρχουσες μορφές πάνω στις οποίες πατούσαν τα καινούρια memes, όπως το παραπάνω κόμικ. Μετά από λίγο καιρό, όμως, ο κόσμος συνειδητοποίησε πως οποιαδήποτε εικόνα μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα χρήστη στον άλλο είναι δυνητικά ένα meme.

Καθώς, λοιπόν, τα πάντα μπορούν να γίνουν meme, τα memes άρχισαν να πολλαπλασιάζονται απότομα. Να πιάνουν όλο και περισσότερο χώρο στο ίντερνετ. Από διαφημίσεις μέχρι στιγμιότυπα από παλιές ταινίες και σειρές, οτιδήποτε μπορούσε να υποδηλώσει μία έννοια αλλά, κυρίως, μία διάθεση, ήταν meme. Και όσο περισσότερα παράγονται καινούρια memes, τόσο πιο γρήγορα ψοφάνε τα παλιά. Και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα – πολύ σύντομα – άρχισαν να γίνονται περίεργα. Ενδεικτικά, ας δούμε ένα meme από πέρσι.


Αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο. Καθώς, λοιπόν, υπάρχει ένα meme για κάθε τι εκεί έξω, τα memes άρχισαν από ένα σημείο και μετά να γίνονται υπερβολικά συγκεκριμένα. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι για να καταλάβεις, να εκτιμήσεις και να γελάσεις με ένα meme πρέπει να γνωρίζεις από πού προέρχεται, σημαίνει ότι κάποιος που χάνει για λίγο καιρό την μπάλα μπορεί μετά να μην καταλαβαίνει τίποτα. Είναι λίγο το ανάποδο που συμβαίνει με τα καθημερινά σήριαλ: καλύτερα να μην χάσεις επεισόδια.

Συνεπώς, τα διαβάζεις εσύ τώρα όλα αυτά και σκέφτεσαι: Γιατί να με νοιάζει; Η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να σε νοιάζει, και μάλλον θα ζεις πολύ πιο ήρεμος αν αγνοείς την ύπαρξή τους. Αλλά, από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζεις ότι τα memes είναι πλέον τόσο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, που πρακτικά κάθε επιχείρηση, οργανισμός ή σημαντικό πρόσωπο που θέλει να προβάλει τον εαυτό του προσπαθεί στην ουσία να γίνει meme. Επειδή τα memes είναι η καλύτερη (δωρεάν) διαφήμιση. Τώρα, το πόσο αυτό πετυχαίνει είναι άλλο ζήτημα, που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ. Τα social media είναι ένας ζωντανός οργανισμός (ή παράσιτο;) που εξελίσσεται καθημερινά, και τα memes είναι από τα πιο αναπόσπαστα (και αναπόφευκτα) κομμάτια αυτού του οργανισμού.

Και ίσως η καλύτερη στρατηγική, για όλους μας, είναι να τα απολαμβάνουμε χωρίς να τα παίρνουμε και τόσο στα σοβαρά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY