SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Life coaching: Αξίζει όντως τελικά;

Τι είναι το life coaching, ποιοι το κάνουν, και – το πιο σημαντικό – αξίζει να δώσουμε τα χρήματά μας;

Life coaching: Αξίζει όντως τελικά;

Το life coaching – η καθοδήγηση ζωής, στα ελληνικά – είναι ένα επάγγελμα που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα. Περί τίνος πρόκειται, όμως; Και, ίσως η πιο σημαντική ερώτηση για κάποιον που νιώθει ότι χρειάζεται καθοδήγηση, αξίζει εμείς να δώσουμε τα λεφτά μας;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις. Χρειάζεται προσοχή, καλή έρευνα και αρκετή... καχυποψία. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, το life coaching έχει μεταμορφωθεί σε μια επιχείριση δισεκατομμυρίων παγκοσμίως, και είναι λογικό να υπάρχουν αρκετά προβληματικά στοιχεία εκεί μέσα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το life coaching δεν αναγνωρίζεται ανά τον κόσμο ως επαγγελματική κατηγορία, αλλά είναι μία προσέγγιση και μεθοδολογία στο πώς μπορεί ένας ειδικός να βοηθήσει ένα άτομο, βασισμένος σε προσεγγίσεις της Συμβουλευτικής, της Ψυχοθεραπείας και άλλων κοινωνικών επιστημών. Συνεπώς, δεν πρέπει ένας life coach, ούτε το έργο του, να συνδέεται με τους ψυχοθεραπευτές. Αν νιώθετε έντονο στρες, αλλά σε βαθμό που να επηρεάζει την καθημερινότητά σας, ένας ψυχοθεραπευτής είναι καλύτερη επιλογή για εσάς.

Πέρα από αυτό, όμως, το life coaching έχει οφέλη. Βασίζεται στην κατανόηση και στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις οι οποίες να ταιριάξουν με την ζωή και τις συνήθειες του ατόμου που ζητάει βοήθεια. Ένας καλός life coach θα ακούσει προσεκτικά, και θα φροντίσει το πλάνο που θα βγάλει να βασίζεται στις ανάγκες του πελάτη του· δεν θα προσπαθήσει να του αλλάξει την ζωή, απλά θα προσπαθήσει να τον κάνει να ανακαλύψει την πιο λειτουργική εκδοχή του εαυτού του. Κάπως χοντροκομμένη αναλογία, αλλά σκεφτείτε το σαν έναν διαιτολόγο, που θα βγάλει αποκλειστικό πρόγραμμα διατροφής για έναν πελάτη, ανάλογα με τους στόχους του.

Ποια είναι, λοιπόν, τα προβληματικά στοιχεία; Οι life coaches που είναι περισσότερο influencers. Προφανώς, αυτή η δουλειά συνδέεται άρρηκτα με την παρουσία στα social media, ως μέσο προώθησης και ανεύρεσης πελατών. Και εκεί το πράγμα μπορεί να χαλάσει, όταν ένας life coach αποφασίζει να πουλήσει τον εαυτό του, και όχι αυτό που κάνει. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπουμε life coaches με χιλιάδες followers στο Instagram, να διαφημίζουν την (φαινομενικά) τέλεια ζωή τους, προσκαλώντας στην ουσία τους πιθανούς πελάτες να δοκιμάσουν να φτάσουν στο δικό τους επίπεδο. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά επικίνδυνο, αν υπολογίσουμε ότι πολλά από τα άτομα που θα αναζητήσουν life coach βρίσκονται ήδη σε μία ευάλωτη κατάσταση, και μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από μία δυναμική – και πολύ προσεκτικά διαμορφωμένη – παρουσία στα social media.

Ακόμα κάτι που πρέπει να προσέχετε είναι το πώς ακριβώς δρα ένας συγκεκριμένος life coach. Προσπαθήστε να μιλήσετε με άλλους πελάτες του και κρίνετε καταλλήλως. Για παράδειγμα, αν η έμφαση της “θεραπείας” δίνεται σε ορισμένα υλικά αγαθά που υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε, αν απαιτείται συνεχώς να δίνετε επιπλέον λεφτά για σεμινάρια, και αν η φιλοσοφία του ίδιου του life coach περιστρέφεται γύρω από κλισέ ατάκες, όπως “Πίστεψε στον εαυτό σου”.

Με λίγα λόγια και απλά, ένας life coach μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή για ένα άτομο που νιώθει ότι χρειάζεται λίγη καθοδήγηση στην ζωή του, ώστε να πάρει τα πάνω του, να ορθοποδήσει και να διαχειριστεί καλύτερα το στρες και τις ευθύνες της καθημερινότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζει να πληρώνεις κάποιον που δεν σκοπεύει αληθινά να σε βοηθήσει, αλλά να επεκτείνει το brand του.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πάνε δυο χρόνια που δεν έχω μιλήσει στη γυναίκα μου, επειδή δεν θέλω να τη διακόψω."

Jules Renard, Γάλλος συγγραφέας

  • 325 - Αρχίζει επίσημα τις εργασίες της η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας.
    1498 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
    1902 - Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
    1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης.
    2002 - Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY