SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πώς να προφυλαχθώ από φωτιά

Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Αυτοί οι κανόνες μπορούν να σας σώσουν την ζωή.

Πώς να προφυλαχθώ από φωτιά

Μερικά πράγματα δεν είναι εύκολο να τα συζητάς. Ειδικά ένα θέμα όπως οι πυρκαγιές, με όσα έζησε (και εξακολουθεί να ζει) η χώρα μας αυτές τις μέρες. Ήταν, όμως, ένα post στο Facebook, ενός εκ των πυροσβεστών, που έφερε στο φως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: δεν γνωρίζουμε ούτε τα βασικά από πυρασφάλεια. Δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε, τι να κάνουμε, και ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος.

Σε περίπτωση φωτιάς, ο πανικός μπορεί να είναι και ο μεγαλύτερος δολοφόνος. Συνεπώς, αυτοί είναι μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε.

*Αν δούμε καπνό, προσέχουμε από πού έρχεται, και φεύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η φωτιά ακολουθεί τον καπνό, και μπορεί να καλύψει τεράστιες αποστάσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Συνεπώς, δρούμε άμεσα.

*Αν το σπίτι μας βρίσκεται σε δασική έκταση, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων.

*Προφυλάσσουμε τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, βάζοντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

*Αν η φωτιά είναι μέσα στο σπίτι, δεν ανοίγουμε τα παράθυρα, επειδή το επιπλέον οξυγόνο θα την κάνει πιο δυνατή.

*Καλύπτουμε το στόμα και την μύτη μας με ένα βρεγμένο ύφασμα ή πετσέτα, δεν σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο μαζεύοντας πολύτιμα αντικείμενα, και χρησιμοποιούμε πάντα σκάλες, ποτέ ασανσέρ. Αν έχουμε κατοικίδιο, δεν το αναζητούμε, καθώς μπορεί να έχει πανικοβληθεί και να έτρεξε να κρυφτεί. Αφήνουμε τους ειδικούς να διαχειριστούν το ζήτημα.

*Ο γενικός κανόνας είναι ότι κατευθυνόμαστε προς την θάλασσα. Αν δεν υπάρχει θάλασσα κοντά μας, το τσιμέντο είναι φίλος μας. Οι πυλωτές πολυκατοικιών, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα μας.

*Αν η φωτιά είναι κοντά μας, ποτέ δεν τρέχουμε για να ξεφύγουμε, αφήνοντάς την να μας “κυνηγήσει”. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας φτάσει. Αντιθέτως, αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ίσως η καλύτερή μας εναλλακτική είναι να ελέγξουμε κατά πόσο υπάρχει καμένος χώρος πίσω από την φωτιά, και τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε προς τα εκεί. Μπορεί να υποφέρουμε μικροεγκαύματα, περνώντας από μέσα της, αλλά μπορεί να είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος. Έπειτα, εξακολουθούμε να ψάχνουμε τσιμέντο ή δρόμο.


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα, η τεμπελιά είναι το μόνο για το οποίο έχω ακόμα δυνάμεις."

Robert Brault, σύγχρονος Αμερικανός γνωμικογράφος

  • 1895 - Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία
    1914 - Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι γερμανικές δυνάμεις νικούν τους Ρώσους στη μάχη του Σταλουπόνεν
    1949 - Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βίτσι, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα του Δημοκρατικού Στρατού προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο από του 1946 μαινόμενος Εμφύλιος Πόλεμος
    1962 - Ο 18χρονος Πέτερ Φέχτερ σκοτώνεται από ένοπλο φρουρό στο τείχος του Βερολίνου, όταν προσπαθεί να περάσει από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα της πόλης

© 2002-2018 MEDIA2DAY