SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

«Δεν παίζουμε ποδόσφαιρο στο Ισραήλ» λέει η Αργεντινή

Ακυρώθηκε ο φιλικός αγώνας Ισραήλ-Αργεντινής που ήταν να γίνει το ερχόμενο Σάββατο, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων.

«Δεν παίζουμε ποδόσφαιρο στο Ισραήλ» λέει η Αργεντινή

«Κάνατε επιτέλους το σωστό», δήλωσε χθες Τρίτη 5 Ιουνίου ο Αργεντινός επιθετικός Γκονσάλο Ιγκουαίν στο τηλεοπτικό κανάλι ESPN, επιβεβαιώνοντας αναφορές σχετικά με την ακύρωση του αγώνα, έπειτα από τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν.

Ο αγώνας στο στάδιο Teddy Kollek της Ιερουσαλήμ θα ήταν το τελευταίο παιχνίδι της Αργεντινής πριν ξεκινήσει την διαδρομή της στη Ρωσία στις 16 Ιουνίου.

Ο αγώνας αυτός είχε προκαλέσει επικρίσεις, με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ζιμπρίλ Ραντσούντ να καλεί τους φιλάθλους της Παλαιστίνης να κάψουν φωτογραφίες του αργεντίνου επιθετικού Λιονέλ Μέσι αλλά και τις φανέλες του, αν έπαιζε στο παιχνίδι. Μάλιστα, έγραψε στον ομόλογό του της AFA, Κλαούντιο Τάπια, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον αγώνα ως «πολιτικό εργαλείο».

Το στάδιο που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον αγώνα βρίσκεται στη δυτική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, η οποία είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ.

Ωστόσο, η κατάσταση της πόλης είναι γενικά ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ο αγώνας αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Χάιφα, αλλά οι ισραηλινές αρχές χρηματοδότησαν την «μετακόμισή του» στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων, που χαιρέτισαν την ακύρωση ως νίκη.

«Συγχαίρω την Παλαιστίνη για μία τόσο μεγάλη αθλητική νίκη και ένα σκληρό πλήγμα στην κατοχή», έγραψε στη σελίδα του στο facebook ο Αμπντέλ-Σαλάμ Χανιγέτ, μέλος του παλαιστινιακού ανώτατου συμβουλίου νεολαίας και αθλητισμού. «Ευχαριστούμε όλους τους φιλελεύθερους μεταξύ των αθλητών και όλων εκείνων που ήρθαν μαζί μας για να ζητήσουμε την ακύρωση του αγώνα μεταξύ Αργεντινής και των κατακτητών της Ιερουσαλήμ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την απόφαση της Αργεντινής, σχολίασε με ένα εύστοχο σκίτσο του ο Carlos Latuff:

SPONSORED LINKS

"Οι περισσότερες γυναίκες που δεν αποκτήσαμε είναι αυτές που δεν τις το ζητήσαμε."

Marcel Pagnol, 1895-1974, Γάλλος συγγραφέας & σκηνοθέτης

  • 1909 - Γεννιέται ο Φερδινάνδος Πόρσε, ιδρυτής της ομώνυμης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
    1922 - Ο Κεμάλ γνωστοποιεί στη Γαλλία ότι θα σεβαστεί τη συμμαχική ουδέτερη ζώνη αν η Τουρκία πάρει την Ανατολική Θράκη.
    1940 - Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.
    1970 - Κραυγάζοντας "Ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα", ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
    1982 - Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε διαδικτυακή επικοινωνία ο smiley :-). Τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου προτείνει ο Σκοτ Φάλμαν.

© 2002-2018 MEDIA2DAY