SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πάπυρος υποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος

Ένας πρωτοχριστιανικός πάπυρος, που χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα αποδεικνύει, σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, και ανατρέπει τα δεδομένα της χριστιανικής παράδοσης.

Πάπυρος υποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος

Ίσως τελικά ο Dan Brown να μην είχε απολύτως άδικο. Η πρόσφατη ανακάλυψη της ερευνήτριας του Χάρβαρντ, Karen L. King, ενδέχεται να ξεκαθαρίζει επιτέλους το αμφιλεγόμενο ζήτημα της προσωπικής ζωής του Ιησού. Η καθηγήτρια της σχολής θεολογίας του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι ανακάλυψε έναν αρχαίο πάπυρο, που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, και ο οποίος φαίνεται να υποδεικνύει ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος.

«Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπαντρος , παρ’ όλο που δεν υπάρχουν αξιόπιστες ιστορικές πηγές που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε η King κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την Τρίτη.

Η Karen L. King επισήμανε πως το τμήμα παπύρου, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών, είναι η πρώτη απόδειξη ότι ορισμένοι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.

Στο απόσπασμα έχουν διασωθεί οι λέξεις «ο Ιησούς τους είπε ‘η σύζυγός μου’». Το απόσπασμα φαίνεται να είναι τμήμα μιας περιγραφής του διαλόγου ανάμεσα στον Ιησού και τους μαθητές του. Στον συγκεκριμένο διάλογο, ο Ιησούς αναφέρεται δύο φορές στη μητέρα του και μία στη σύζυγό του. Μία από αυτές αναφέρεται ως Μαρία. Οι μαθητές συζητούν αν η Μαρία είναι άξια να γίνει μέλος της κοινότητάς τους, πράγμα στο οποίο ο Ιησούς απαντά «είναι άξια να γίνει μαθήτριά μου».

«Πέρα από την εσωτερική πολιτική της Καθολικής Εκκλησίας, ένας παντρεμένος Ιησούς αποτελεί αφορμή για αναθεώρηση των ορθόδοξων διδαχών περί φύλων και σεξ» σχολίασε ο δημοσιογράφος και blogger για θέματα της Καθολικής Εκκλησίας της Huffington Post, Michael D'Antonio. «Αν ο Ιησούς είχε γυναίκα, τότε δεν υπάρχει τίποτα χριστιανικό στην αρσενική υπεροχή, τίποτα πνευματικά επικίνδυνο στην γυναικεία σεξουαλικότητα και κανένας λόγος να αρνείται κανένας χριστιανός την σεξουαλική του ταυτότητα».

Ο Roger Bagnall, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πάπυρος, τον οποίο η King ονομάζει "Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού", είναι αυθεντικός.

Όμως το κομμάτι του παπύρου με διαστάσεις 3,8 εκ. Χ 7,6 εκ. το οποίο είναι κίτρινο-καφέ και σε κακή κατάσταση, πρέπει να εξεταστεί από τους ειδικούς. Ο πάπυρος ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος επικοινώνησε με την καθηγήτρια King για να τον βοηθήσει να το μεταφράσει και να το αναλύσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή ίσως στη Συρία.

Η αμερικανίδα επιστήμονας επισήμανε πως «η χριστιανική παράδοση προέβαλε μόνο εκείνες τις φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το ευαγγέλιο αυτό δείχνει πως κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη».

Η ανάλυση του παπύρου από την Karen L. King θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.

Η.Κ.
Πηγή: Huffington Post


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2