SPECIALSΠΡΟΣΩΠΑ

Οι πιο σημαντικοί επιστήμονες που δεν γνωρίζεις

Μερικές φορές, η Ιστορία είναι άδικη με αυτούς που αξίζει να θυμόμαστε. Και οι παρακάτω επιστήμονες είναι σε αυτή την κατηγορία.

Οι πιο σημαντικοί επιστήμονες που δεν γνωρίζεις

Δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι πρωτοπόρος. Μερικοί άνθρωποι είναι μπροστά από την εποχή τους και, δυστυχώς, όταν ο κόσμος τους φτάσει, το όνομά τους έχει ξεχαστεί. Γι’ αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ, για να τους θυμόμαστε και να τους θυμίζουμε και σ’ εσένα.

Αυτοί είναι πέντε πολύ σημαντικοί επιστήμονες που μάλλον δεν γνώριζες. Αλλά θα έπρεπε.

Τζον Μπαρντίν

Αμερικανός Φυσικός, που θεωρείται ένας από τους πατέρες των σύγχρονων ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Η δουλειά του απέσπασε δύο φορές βραβείο Νόμπελ: το 1956 για το τρανζίστορ, και το 1972 για την θεωρία της υπεραγωγιμότητας, και οι δύο τεράστιες ανακαλύψεις. Για κάποιον λόγο, όμως, το όνομά του δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ έξω από τους κύκλους των ηλεκτρολόγων-μηχανικών.

Χέντι Λαμάρ

Μπορεί να γνωρίζεις την Χέντι Λαμάρ ως την πανέμορφη κινηματογραφική Δαλιδά. Όμως η Χέντι Λαμάρ ήταν πολύ παραπάνω από μια απλή ηθοποιός. Συγκεκριμένα, μαζί με τον συνθέτη Τζορτ Άνθεϊλ, έφτιαξαν το 1942 μια συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων, που χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Αυτή η συσκευή έθεσε τις βάσεις για την τεχνολογία της διασποράς φάσματος—λίγο-πολύ αυτό που σήμερα ονομάζουμε WiFi.

Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ

Ένας επιστήμονας που ασχολήθηκε με πολλά πεδία έρευνας στην ζωή του, αλλά η πιο σημαντική του ανακάλυψη έχει να κάνει με τα ηλεκτρομαγνητικά φάσματα. Το έργο του θεωρείται εξίσου σημαντικό με του Νεύτωνα, καθώς έχει θέσει τις βάσεις για την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αλλά και της κβαντομηχανικής.

Άντα Κινγκ

Η Άντα Κινγκ ήταν κόμισσα, γεννημένη το 1815—και μοναδικό νόμιμο τέκνο του Λόρδου Βύρωνα (του γνωστού). Ήταν επίσης μαθηματικός και συμμετείχε στα σχέδια κατασκευής της Αναλυτικής Μηχανής του Τσαρλς Μπάμπατζ, πρακτικά του πρώτου υπολογιστή. Η δουλειά της πάνω στο έργο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς στην ουσία έγραψε τους αλγόριθμους για τα πρώτα προγράμματα υπολογιστή που δημιουργήθηκαν ποτέ. Δυστυχώς, δεν της το αναγνωρίζουμε όσο θα έπρεπε.

Καρλ Λαντστάινερ

Ο Καρλ Λαντστάινερ θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ διάσημος, καθώς είναι λίγα άτομα στον τομέα της Ιατρικής που έχουν προσφέρει τόσο σημαντικό έργο. Η δουλειά του ήταν πρωτοποριακή, καθώς οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών ομάδων αίματος, όπως και του πόσο καταστροφική είναι για τον οργανισμό η μετάγγιση λάθος ομάδας. Η φροντίδα τραυματιών, συνεπώς, δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια, και η ανθρωπότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY