SPECIALSΠΡΟΣΩΠΑ

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για τους Έλληνες ποιητές

Αν δεν το ‘χεις με την ποίηση, άφησέ μας να σου μάθουμε τα βασικά για τους πιο ξακουστούς ποιητές της χώρας μας.

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για τους Έλληνες ποιητές

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εμπνέει την ποίηση. Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, λίγο ο καημός που πλέον είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου… Αν όμως είσαι από εκείνα τα άτομα που δεν το ‘χουν με την ποίηση, αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί Έλληνες ποιητές που πρέπει να γνωρίζεις.

Πού ξέρεις, ίσως σε πείσουμε να διαβάσεις και το έργο τους…

Γιώργος Σεφέρης
Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1900, και είναι ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Η πρώτη του συλλογή, “Στροφή”, δημοσιεύτηκε το 1931 και ο αντίκτυπός της στην ελληνική ποίηση ήταν τεράστιος. Ορισμένοι κριτικοί θεώρησαν τα ποιήματά της δυσνόητα ή και ασυνάρτητα, αλλά οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί συμφώνησαν αμέσως πως επρόκειτο για ένα έργο που θα αλλάξει σελίδα στην σχέση Έλληνα/ποίησης.

Γιάννης Ρίτσος
Γεννήθηκε το 1909 στην Μονεμβασιά, και τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα. Φυματίωση, εγκλεισμοί σε σανατόρια… Όταν ξεπέρασε την ασθένειά του, κατέβηκε στην Αθήνα, έχοντας αποκτήσει πια τα αριστερά φρονήματα για τα οποία είναι γνωστός. Ακολούθησαν οι εξορίες. Η Σονάτα του Σεληνόφωτος είναι το πιο γνωστό του έργο, και αποτελεί τέλειο σημείο εκκίνησης για να εισέλθεις στον λυρικό του κόσμο.

Κωνσταντίνος Καβάφης
Γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια, και δεν υπάρχει άτομο που να μην γνωρίζει την Ιθάκη του. Είναι ίσως από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους Έλληνες ποιητές, ενώ τα ποιήματά του χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ιστορικά, ερωτικά και φιλοσοφικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, στα ιστορικά ποιήματα, έγραφε κυρίως για την αρχαιότητα, με έμφαση στις σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας.

Οδυσσέας Ελύτης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1911, και το 1979 κέρδισε το Νόμπελ. Ίσως να είναι ο ποιητής που έχει συσχετιστεί περισσότερο από τον καθένα με την Ελλάδα, καθώς το έργο του καταπιάνεται με την παράδοση και το ελληνικό στοιχείο με τρόπο λυρικό και παθιασμένο—όχι όμως με πολιτικά υπονοούμενα από πίσω. Τόση, μάλιστα, ήταν η αποστροφή του προς την στρατευμένη τέχνη, που όταν το 1995 του προτάθηκε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνος αρνήθηκε.

Κωστής Παλαμάς
Γεννήθηκε το 1859, στην Πάτρα, και υπήρξε πρωτοπόρος της νεοελληνικής ποίησης. Χρησιμοποιούσε δημοτική γλώσσα στα ποιήματά του, όπως ταίριαζε στο ύφος της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Το έργο του είναι τεράστιο, ποίηση και πεζογραφία, ενώ υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ 14 φορές.

Κώστας Καρυωτάκης
Γεννήθηκε το 1896 στην Τρίπολη, και είναι γνωστός και ως ο καταραμένος ποιητής της Ελλάδας. Όλοι τον γνωρίζουμε ως τον τύπο που μάζεψε όλη τη θλίψη του κόσμου στους στίχους του, όπως και για την σχέση του με την (εξίσου θλιμμένη) ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Κι αυτό είναι ωραίο, επειδή σίγουρα δεν ήταν βαρετή προσωπικότητα, αλλά το διαμάντι εδώ είναι η δουλειά του. Λεπτό, μαύρο χιούμορ, αισθήματα παραίτησης και απογοήτευσης… είναι λογικό που τον λατρεύουν οι έφηβοι.

Τάσος Λειβαδίτης
Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα, είναι ρομαντικός και έχει πολλά να πει για την αγάπη. Αλλά αυτό το ήξερες ήδη, επειδή όλο και κάπου θα πήρε το μάτι σου έναν στίχο του στο Facebook. Ναι, λοιπόν, το έργο του Τάσου Λειβαδίτη είναι (πάρα πολύ) mainstream, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι εξαιρετικό.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY