O Στήβεν Χώκινγκ ταξίδεψε στα άστρα

Ο μεγαλύτερος Φυσικός της Γης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ.
O Στήβεν Χώκινγκ ταξίδεψε στα άστρα

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς Φυσικούς του 20ου και 21ου αιώνα. Ο Στήβεν Χώκινγκ, ο επιστήμονας που μίλησε για τις μαύρες τρύπες και τη βαρύτητα, ο ευφυής φυσικός που χτυπήθηκε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών, ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 το ταξίδι του προς τα άστρα.

Ο Χώκινγκ έγινε παγκοσμίως γνωστός για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών best seller βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988.

Η νόσος που τον καθήλωσε σωματικά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν κατάφερε να φυλακίσει και το πνεύμα του. Διαρκώς ανήσυχο πνεύμα, επιστημονικά και κοινωνικά, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ενεργός πολίτης, προειδοποιώντας την ανθρωπότητα για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και μιας πιθανής συνάντησης με εξωγήινα όντα, τα οποία ίσως να μην είναι και τόσο φιλικά όσο νομίζουμε.

«(η Τεχνητή Νοημοσύνη) φέρνει κινδύνους, όπως πανίσχυρα αυτόνομα όπλα ή νέους τρόπους με τους οποίους οι λίγοι θα μπορούν να καταπιέζουν τους πολλούς», είχε πει χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Κάποια στιγμή κάποιος θα σχεδιάσει μια Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία θα αναπαράγει τον εαυτό της. Μια νέα μορφή ζωής, η οποία θα ξεπεράσει τον άνθρωπο».

Επίσης, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποίκησης άλλων πλανητών ως διέξοδο σωτηρίας της ανθρωπότητας σε περίπτωση που η Γη καταστραφεί από ένα πόλεμο, πτώση αστεροειδούς ή άλλη αιτία. Μάλιστα υπήρξε ένθερμος ακτιβιστής κατά του πολέμου, διαδηλώνοντας το 1968 κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.



Μαζί με τον φυσικό Ρότζερ Πενροουζ μίλησε πρώτος το 1970 για μια μοναδική περιοχή άπειρης καμπυλότητας στο χωροχρόνο, από όπου προέκυψε η αρχική «Μεγάλη Έκρηξη», το Big Bang. Μαζί περιέγραψαν και τις βαρυτικές ιδιομορφίες, φυσικές έννοιες στις οποίες η σχετικότητα και η κβαντική μηχανική καταρρέουν η μία μέσα στην άλλη, στην καρδιά μιας μαύρης τρύπας. Είναι μια περιοχή στο Σύμπαν την οποία κανένας άνθρωπος δεν θα καταφέρει ποτέ να δει απευθείας, ένας «ορίζοντας γεγονότων» στον οποίο η βαρύτητα ισοδυναμεί με καμπύλωση του χωροχρόνου, ένα «σημείο χωρίς επιστροφή». Το μυαλό του όμως ταξίδεψε έως εκεί και κατάφερε να το «δει», ή έστω να το φανταστεί.



Οι υπολογισμοί του βοήθησαν στο να διατυπωθεί η θεωρία πως το σύμπαν διαστέλλεται και μεγάλωνει μέσα από διακυμάνσεις στην κβαντική κλίμακα, δηλαδή την μικρότερη δυνατή διαβάθμιση της ύλης. Κι έτσι απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα, με τους Γαλαξίες που παρατηρούμε γύρω μας. Κανένας άνθρωπος δεν θα καταφέρει ποτέ να επισκεφθεί έναν άλλον Γαλαξία, και αν και πειραματικά δεν μπορούμε να «δούμε» αυτόν τον κόσμο, ο Χώκινγκ κατάφερε με το υπέροχο μυαλό του να τον οραματιστεί.

Όταν διεγνώσθη με το σύνδρομο ALS πίστευε ότι είχε μόλις 2 χρόνια ζωής. Όπως φάνηκε, η νόσος δεν εξελίχθηκε τόσο γρήγορα. Μάλιστα φέρεται να είπε πως «προς έκπληξή μου, συνειδητοποίησα πως απολάμβανα τη ζωή στο τώρα περισσότερο από ποτέ. Η πρόοδός μου μέσα από την έρευνα ήταν εντυπωσιακή από τη στιγμή που ξεκίνησα να παραλύω».

Το 2016 έδωσε στην ανθρωπότητα «περίπου 1000 χρόνια ζωής», εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, της κλιματικής αλλαγής και άλλων καταστροφών. Το 2017 μείωσε τον ορίζοντα στα 100 χρόνια, εκτός και αν η ανθρωπότητα αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους δρα.

Με το βιβλίο του «Το Μεγάλο Σχέδιο» δήλωσε πως δεν δημιούργησε ο Θεός το Σύμπαν. «Το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; Όχι. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής», αναφέρει στης σελίδες του προκαλώντας αντιδράσεις από τους θρησκευόμενους.

Ο Χώκινγκ πέρα από εμβληματική επιστημονική φιγούρα υπήρξε και περσόνα του θεάματος. Η υπόθεση της εκμετάλλευσής του από τη δεύτερη γυναίκα και νοσοκόμα του έγινε σενάριο ενός επεισοδίου του Νόμος και Τάξη. Αργότερα «υποδύθηκε» τον εαυτό του σε επεισόδιο της σειράς Simpson, ενώ συμμετείχε ως φιγούρα στις σειρές Family Guy και South Park. Το 2014, η Θεωρία των Πάντων μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του με την πρώτη γυναίκα του κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για τον Έντι Ρέντμεϊν.



Σε δήλωσή τους, τα τρία παιδιά του από τον πρώτο γάμο, Λούσι, Ρόμπερτ και Τίμοθι, αναφέρουν ότι «ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Θα μας λείπει πάντα».

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v