Πέθανε ο νομπελίστας Ντάριο Φο

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο.
Πέθανε ο νομπελίστας Ντάριο Φο
Η Ιταλία, αλλά και όλος ο κόσμος πενθεί σήμερα για τον θάνατο του βραβευμένου σκηνοθέτη, ηθοποιού και λογοτέχνη Ντάριο Φο.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ο Φο νοσηλευόταν  τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο Σάκο του Μιλάνου, λόγω σοβαρών πνευμονικών προβλημάτων. «Είχε μετατρέψει τη ζωή του σε τέχνη» αναφέρει η εφημερίδα Repubblica, ενώ συλλυπητήρια έδωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δηλώνοντας πως «με την απώλεια του Ντάριο Φο η Ιταλία χάνει έναν από τους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής της χώρας».

Ο Φο γεννήθηκε στο Λεγκιούνο-Σαντζιάνο, στην επαρχία του Βαρέζε κι εμαθε την τέχνη της διήγησης απ' την γιαγιά του και από Λομβαρδούς ψαράδες και φυσητές γυαλιού. Το 1940 μετακομίζει στο Μιλάνο για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος του αλλάζει τα σχέδια. Μετά τον πόλεμο συνεχίζει τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο Μιλάνο και παράλληλα ασχολείται με μικρά θέατρα στα οποία παρουσιάζει αυτοσχέδιους μονολόγους.

Σταδιακά εγκαταλείπει την εργασία του ως βοηθός αρχιτέκτονα, ενώ το 1953 γράφει και σκηνοθετεί το έργο «Δάχτυλο στο Μάτι». Το 1954 παντρεύεται την ηθοποιό Φράνκα Ράμε και μαζί δουλεύουν σε κινηματογραφικές παραγωγές στη Ρώμη. Ο ίδιος δουλεύει και ως σεναριογράφος εκείνη την περίοδο σε αρκετές παραγωγές.

Το 1981 πήρε το βραβείο Σόννινγκ απ' το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το 1985 το βραβείο Premio Eduardo, το 1986 το βραβείο Όμπι στην Νέα Υόρκη και το 1987 το βραβείο Agro Dolce. Στις 9 Οκτωβρίου του 1997 τού απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Ο Φο μέσα από τα έργα του ασκούσε κριτική στην Καθολική Εκκλησία, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική διαφθορά. Tην τελευταία περίοδο της ζωής του, είχε αποφασίσει να στηρίξει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο, ενώ το 2006 έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος του Μιλάνο.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v