Γιατί πρέπει να υποκλιθούμε στην Άννα Κορακάκη

Η Άννα Κορακάκη στόχευσε κατευθείαν στο χρυσό και στις καρδιές μας. Δείτε ποια είναι η 20χρονη ελληνίδα αθλήτρια για την οποία μιλά όλος ο κόσμος.
Γιατί πρέπει να υποκλιθούμε στην Άννα Κορακάκη
Είναι μόλις 20 ετών. Κι όμως, έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Να γίνει η πρώτη γυναίκα ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα εκ των οποίων χρυσό, και να το καταφέρει με ελάχιστη στήριξη από την πολιτεία, προπονούμενη σε… νταμάρια.

Οι χρυσές στιγμές



Πρόβα για το χρυσό έκανε πριν από τρεις μέρες η Άννα Κορακάκη, η σκοπεύτρια από την Δράμα που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, λαμβάνοντας το χάλκινο μετάλλιο στο άθλημα σκοποβολής στα 10 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι. Και η μεγάλη «παράσταση» δόθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του αθλήματος σκοποβολής στα 25 μέτρα. Με σίγουρο πλέον τουλάχιστον το αργυρό μετάλλιο, στις 9.30 το βράδυ η ελληνίδα αθλήτρια αντιμετώπισε την γερμανίδα πρωταθλήτρια και… της έβαλε τα γυαλιά. Σε έναν αγώνα για γερά νεύρα – η Άννα Κορακάκη προηγήθηκε με 6-0, αλλά η Γερμανίδα την έφτασε κάνοντας το 6-6, ενώ τελικά έχασε με 8-6 – η ελληνική σημαία σκαρφάλωσε στον ψηλότερο ιστό και η νεαρή ολυμπιονίκης έσπευσε να αγκαλιάσει τον πατέρα και προπονητή της. Τα δάκρυά της στο βάθρο, την ώρα που ήχησε ο εθνικός ύμνος και οι δηλώσεις της στην ελληνική τηλεόραση στη συνέχεια, για την σημασία του αθλητισμού για τους νέους ανθρώπους και τις χαρές που θα τους δώσει, απέδειξαν το ήθος αυτής της αθλήτριας που έφτασε στην κορυφή, αλλά έχει ακόμα όλο το μέλλον μπροστά της.



Ο δύσκολος δρόμος προς την κορυφή

Μπορεί το μέλλον να είναι μπροστά της, αλλά το παρελθόν δεν ήταν το ίδιο εύκολο κατά την διάρκεια των προετοιμασιών της Άννας Κορακάκη. Όπως δήλωσε η μητέρα της πρωταθλήτριας, αλλά υπαινίχθηκε και η ίδια, η στήριξη της πολιτείας ήταν ελάχιστη ως μηδενική. Για το αγώνισμα των 25 μέτρων δεν υπήρχε καν σκοπευτήριο, με αποτέλεσμα να ψάχνουν για… νταμάρια ώστε να στήνουν αυτοσχέδια προπονητήρια – όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ανέβασε ο επίσης σκοπευτής αδερφός της.



Το αξιοπερίεργο είναι πως ανήμερα του τελικού που έδωσε στην αθλήτρια του Ωρίωνα Θεσσαλονίκης το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ο δήμος της Δράμας κατεδάφισε τις εγκαταστάσεις αυτές, κάνοντας την οικογένειά της να υποθέτει πως κάποιοι περιμέναν την διάκριση και δεν ήθελαν να κυκλοφορήσουν παγκοσμίως οι φωτογραφίες των συνθηκών προπόνησής της.

Η πορεία της Άννας, μιας και προέρχεται από σκοπευτική οικογένεια (ο πατέρας της και προπονητής της, Τάσος Κορακάκης, υπήρξε επίσης αθλητής και μέλος της Εθνικής για χρόνια), ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Έκανε τα πρώτα της βήματα στο πιστόλι από την εφηβεία της, και ενώ είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τον στίβο και το βόλεϊ, ένα πρόβλημα στα πόδια της την ώθησε να στραφεί στην σκοποβολή στην ηλικία των 12 ετών, μετά από προτροπή του πατέρα της.

Σε ηλικία 15 ετών βρισκόταν ήδη στην Εθνική ομάδα των νεανίδων, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Τρία χρόνια αργότερα, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων στο Ευρωπαϊκό της Μόσχας, κατακτώντας το χρυσό, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την περασμένη χρονιά, συμμετείχε στο γερμανικό πρωτάθλημα, λαμβάνοντας την πρώτη θέση. Κάπως έτσι προσέλκυσε το ενδιαφέρον – όχι της πολιτείας  αλλά - ιδιωτικών χορηγών, με τη βοήθεια των οποίων έφτασε στο Ρίο. Παράλληλα, σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη, στην σχολή Ειδικής Αγωγής.


Μετά το Χρυσό τι;

Τώρα φυσικά, η πολιτική ηγεσία και οι αρχηχοί των κομμάτων σπεύδουν να συγχαρούν δημόσια την Ολυμπιονίκη – μάλιστα το συγχαρητήριο tweet του Αλέξη Τσίπρα ήταν το μόνο στο οποίο απάντηση η ίδια με ένα λακωνικό «Ευχαριστώ κύριε :)». Update: Σύμφωνα με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα της, ο λογαριασμός με το όνομά της στο Twitter είναι fake. Υποθέτουμε πως πλέον θα υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για ένα άθλημα «άγνωστο» και υποτιμημένο στην Ελλάδα. Η ίδια πάντως, με ένα tweet, κάνει γνωστή την κοσμοθεωρία της:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v