Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο Έλληνας σταρ του NBA

Τα καρφώματά του τρελαίνουν τους Αμερικάνους και το παιχνίδι του κάνει τους σχολιαστές να παραληρούν. Μια σύντομη αναδρομή στη ζωή του ανερχόμενου Έλληνα NBAer.
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο Έλληνας σταρ του NBA
Είναι μόλις 20 χρονών και έχει καταφέρει να κάνει τους Αμερικάνους να παραληρούν για τις ικανότητες και το παιχνίδι του. Έχει καρφώσει στα μούτρα του Κρις Μπος, ταπώνει μεγάλα ταλέντα για πλάκα και πλέον οι φάσεις του φιλοξενούνται τακτικά στα Top-10 του NBA.

Γιος φτωχών μεταναστών από τη Νιγηρία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα παίρνοντας από πρώτο χέρι μια γεύση από την ελληνική πραγματικότητα με όλα τα… κατά της: Ρατσισμός μέσα και έξω από τα γήπεδα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση. Όμως οι κακουχίες της ζωής δεν στάθηκαν ικανές να τον σταματήσουν.

Από το ποδόσφαιρο μαζί με τον αδερφό του στις αλάνες των Σεπολίων όπου και μεγάλωσε με την οικογένειά του πουλώντας CD για να ζήσει, ο Γιάννης κατάφερε να παίζει μπάσκετ κλάσης στα σαλόνια του NBA για τους Bucks. Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Φιλαθλητικός, ένα μικρό τότε Σωματείο του Ζωγράφου, το οποίο κατάφερε να σκαρφαλώσει μια ανάσα από την Α1 την περίοδο 2012-2013.


Μετά από μπόλικα χρόνια σκληρής δουλειάς, τα προσόντα του εντός γηπέδου άρχισαν σιγά σιγά να γίνονται αντιληπτά από σκάουτερ του εξωτερικού. Ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Εφές, η Μπαρτσελόνα και η Σαραγόσα άρχισαν να του κάνουν… στενό μαρκάρισμα, με τη Σαραγόσα να προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και να του κάνει πρόταση το 2012 για τετραετές συμβόλαιο με 250.000 καθαρό εισόδημα ανά σεζόν. Εν τέλει έμεινε στον Φιλαθλητικό για το υπόλοιπο της σεζόν, όμως η στιγμή που θα έκανε εντυπωσιακή είσοδο στα σαλόνια του NBA πλησίαζε.


Στις 28 Απριλίου του 2013, ανακοινώνεται η επίσημη συμμετοχή του στα ντραφτ του NBA, ενώ το πολυπόθητο συμβόλαιο, αυτό που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δε θα μπορούσε να ονειρευτεί «έσκασε» σα βόμβα μεγατόνων τον Ιούλιο του 2013. Τότε, ο Γιάννης υπέγραψε με τους Bucks εισπράττοντας κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια για τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα.

«Όλα μου φαίνονται σαν παραμύθι» είχε δηλώσει τότε. Παραμύθι το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα για τον 20χρονο πλέον point forward ο οποίος χάρη στις σκληρές προπονήσεις έχει καταφέρει να δουλέψει ακόμα περισσότερο τα έμφυτα ταλέντα του και με τη βοήθεια των εντυπωσιακών αθλητικών και σωματικών του προσόντων καταλήγει να κάνει φάσεις όπως οι παρακάτω.


Ο Γιάννης, στις 20 Ιανουαρίου φέτος, έγινε ο νεαρότερος παίχτης στην ιστορία των Bucks, που ξεπέρασε τους 1000 πόντους. Και αν θέλετε την προσωπική μας γνώμη, αυτή είναι μονάχα η αρχή. Αν συνεχίζει με το ίδιο πείσμα, το πιθανότερο είναι ότι θα ακούμε και θα βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμα στα παρκέ του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου τον επονομαζόμενο Greek Freak.

Νικόλας Γεωργιακώδης






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v