Μόνικα: «Στην Αμερική έμαθα να λειτουργώ αυθόρμητα»

Ειλικρινής, ώριμη όσο ποτέ και με ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ ανά χείρας, η Μόνικα μιλά στο In2life για τις εμπειρίες της στην Αμερική, τα ακούσματά της και τον αθλητισμό.
Μόνικα: «Στην Αμερική έμαθα να λειτουργώ αυθόρμητα»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ιδιαίτερη περίπτωση ελληνίδας τραγουδοποιού, η Μόνικα ήρθε σαν κομήτης στα μουσικά δρώμενα της χώρας κάπου στο 2008 με το άλμπουμ – διαμάντι Avatar και σήμερα, έξι χρόνια μετά αποδεικνύει περίτρανα ότι μερικοί κομήτες έρχονται για να μείνουν.

Η κριτική που δέχτηκε έντονη και σε αρκετές περιπτώσεις άδικη. Όμως με την πρόσφατη συναυλία της στο Ηρώδειο, η 29χρονη σήμερα καλλιτέχνης από το Άστρος της Αρκαδίας έκλεισε στόματα, γοήτευσε το κοινό και έδωσε φρεσκάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Με ολόφρεσκο άλμπουμ ανά χείρας, το Secret in the Dark το οποίο ηχογράφησε στα Dunham Studios του Brooklyn, η Μόνικα δηλώνει μουσικά πιο ώριμη από ποτέ (μια ακρόαση του Give us Wings θα σας πείσει) και από την μακρινή Αμερική μιλά στο In2life για επιρροές, συναισθήματα, μυστικά, εμπειρίες και αγάπες.

Σπούδασες μαθηματικά. Πιστεύεις ότι σχετίζονται με τη μουσική;
Ναι, πιστεύω πως στον γενικότερο τρόπο σκέψης, υπάρχει ομοιότητα. Και οι δύο τομείς ακολουθούν την συνδυαστική προσέγγιση, συν ότι βασίζονται στην έμπνευση της στιγμής.

Ποιες οι μουσικές σου επιρροές;
Όποια μουσική με συγκινεί. Ανάλογα τη διάθεση, την παρέα, τη νηφαλιότητα ή την μέθη ενός έρωτα.

Πώς νομίζεις ότι επηρεάζει η οικονομική κρίση τον Έλληνα μουσικό; Μπορείς να ζήσεις από την μουσική σου;
Μια οικονομική κρίση επηρεάζει τους πάντες. Αρνητικά σε πρακτικό βαθμό αλλά μάλλον θετικά σε πνευματικό. Η μουσική μου δίνει αρκετά ώστε να μπορώ να συνεχίζω να επενδύω σε αυτή.

Ποιες εμπειρίες αποκόμισες από την ζωή σου στην Αμερική; Πώς έγινε να ηχογραφήσεις εκεί τα καινούργια σου τραγούδια;
Στην Αμερική έμαθα να δίνω αξία στην αφέλεια της στιγμής, στην πανέμορφη αύρα που σου χαρίζουν άνθρωποι που απλώς ενθουσιάζονται εύκολα. Ή σε απορρίπτουν επίσης εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, έμαθα να λειτουργώ αυθόρμητα και σβέλτα, στις ηχογραφήσεις, στην καθημερινότητά μου, χωρίς να αναλώνομαι σε δεύτερες σκέψεις ή ανασφάλειες. Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι, τόσο δημιουργικοί που σε παρασέρνουν, δεν γίνεται να ξεφύγεις από τον θεότρελο χείμαρρο μιας Νέα Υόρκης.

Ο δίσκος μου στην Αμερική προέκυψε μετά από ένα ταξίδι διακοπών που έκανα με τον κολλητό μου δύο χρόνια πριν. Μία από τις μέρες μας στη Νέα Υόρκη αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή ξενάγηση στα studios όπου έχουν ηχογραφηθεί δίσκοι που μας έχουν επηρεάσει. Ένα από αυτά ήταν τα Duhnam Studios όπου γράφτηκε το Back to black, οι δίσκοι του Bruno Mars, της Sharon Jones και πολλοί άλλοι.

«Ευτυχώς έχω αυτό το μικρόβιο που μου φωνάζει και με σπρώχνει να αλλάζω συνέχεια», έχεις δηλώσει για το νέο σου άλμπουμ. Ποιες αλλαγές έχεις κάνει στη μουσική σου από όταν πρωτοξεκίνησες μέχρι σήμερα;
Συνταρακτικές αλλαγές δεν νομίζω πως έχω κάνει, απλώς κάθε φορά που γράφω ένα τραγούδι, πόσο μάλλον όταν ηχογραφώ έναν ολόκληρο καινούργιο δίσκο, προσπαθώ να κάνω κάτι λίγο διαφορετικό από τη προηγούμενη φορά. Είτε αυτό είναι ο τρόπος που θα τραγουδήσω, είτε είναι ο ρυθμός, είτε το αν θα έχει έγχορδα ή όχι. Αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να εκφράσει σε μουσική ό,τι νιώθω και ό,τι παρατηρώ γύρω μου την παρούσα στιγμή. Κουβαλώ πάντα ό,τι έχω μάθει και βιώσει στο παρελθόν χωρίς όμως να θέλω να το επαναλάβω. Δεν μπορώ άλλωστε. Αλλάζουμε κάθε μέρα που περνάει. Πώς θα μπορούσα να ξαναγράψω μια μουσική μιας άλλης εποχής; Θα ήταν κρίμα να της στερήσω την αξία της μοναδικότητας.

Στο νέο σου άλμπουμ αρκετά κομμάτια μου έφεραν στο μυαλό κάτι από δεκαετία 80s. Ποιο μουσικό είδος/η σε επηρέασαν για να τα γράψεις;
Προσωπικά ακούω πολύ μουσική από τη δεκαετία των 80’s. Ο Χόμερ, ο παραγωγός μου είναι φανατικός της δεκαετίας των 60’s, επομένως, τα ακούσματά μας συναντήθηκαν κάπου στη μέση, στα 70’s.

Αν δεν γινόσουν μουσικός τι επάγγελμα θα έκανες με την ίδια χαρά;
Θα ήθελα να ήμουν αθλήτρια.

Πώς δέχεσαι την αρνητική κριτική όταν υπάρχει;
Με σεβασμό. Προσπαθώ να διακρίνω τη διαφορά ανάμεσα στην αρνητική κριτική και την κριτική με άρνηση. Και αναλόγως επιτρέπω ή όχι να με επηρεάσει, κυρίως να με βελτιώσει.

Χαίρεσαι όταν σε αναγνωρίζουν/σου μιλούν στον δρόμο και θέλουν να βγουν φωτογραφία μαζί σου; Ή νοιώθεις κάπως άβολα με την αναγνωρισιμότητα;
Είναι μεγάλη μου χαρά να γνωρίζω ανθρώπους γενικότερα. Πόσο μάλλον όταν έχουμε τη μουσική ως κοινή μας αγάπη.

Συντάκτης του In2life (δεξιά) και φίλος του (αριστερά) πιάνουν επ' αυτοφώρω τη Μόνικα σε event για την παρουσίαση του νέου της δίσκου στο Τσιν Τσιν στην Αθήνα.

Ποια κομμάτια άλλων καλλιτεχνών ακούς ασταμάτητα αυτήν την περίοδο; Τι περιλαμβάνει η playlist της Μόνικα;
Ακούω πολύ Bryan Ferry και Paul Simon. Από καινούργιες μπάντες λατρεύω τους Alt-J και τους ΧΧ.



Ποια συναυλία που είδες έχει χαραχτεί στη μνήμη σου; Ποιο συγκρότημα θα ήθελες να δεις live;
Πρόσφατα είδα της συναυλία της Lykκe Li και με ενθουσίασε. Θα ήθελα πολύ να δω live τον Paul McCartney.

Υπάρχει κάποιος είδος μουσικής που δεν θα άκουγες ποτέ;
Ακούω τα πάντα. Αλλά σίγουρα δεν μπορώ να δεθώ συγκινησιακά με όλα τα είδη μουσικής.

Γιατί δεν έχεις κάνει ακόμα video clip;
Γιατί μόνο λειτουργώ βάσει διάθεσης. Όταν έρθει η κατάλληλη ιδέα, παρέα, όρεξη τότε θα γυρίσουμε ένα βίντεοκλιπ με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι που γράφεται ένας δίσκος.

Πώς σου φαίνεται που υπηρετείς ένα συγκεκριμένο και ποιοτικό μουσικό είδος στην Ελλάδα του σκυλάδικου, του mainstream και του ελαφρολαϊκού;
Όλα είναι μέρος μια μεγάλης μουσικής αποκάλυψης. Προσωπικά απολαμβάνω τα ελαφρολαικά το ίδιο με μια όπερα. Και τα δύο κάτι έχουν να μου δώσουν.

Τι θα άλλαζες αν γινόσουν για μια μέρα Υπουργός Πολιτισμού;
Θα φρόντιζα για την σωστή και δίκαιη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Έπαιξες σε ένα γεμάτο Ηρώδειο. Όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Πώς ένοιωσες; Τι θα έλεγες σε όσους δεν τα καταφέρνουν στα όνειρα τους με την πρώτη;
Ήταν μαγικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις υπέροχες εικόνες που αντίκρισα εκείνο το βράδυ. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και πολλή δύναμη για να πετύχει κανείς αυτό που ονειρεύεται. Πρέπει να μάθει να κυνηγάει τις ευκαιρίες του σε αναπάντεχες καταστάσεις, σε ανύποπτο χρόνο, παντού και πάντα, να μην υποτιμάει κανέναν και τίποτα.


Ασχολείσαι/ήθηκες με τον αθλητισμό; Τι σου προσέφερε στην ζωή σου;
Δεν έκανα ποτέ πρωταθλητισμό. Από μικρή όμως είχα μανία με τα αθλήματα, την κίνηση γενικότερα, κι έτσι ασχολούμαι με τέννις, σκι, πινγκ-πονγκ, μπάσκετ , ποδόσφαιρο και ενίοτε wind-surf.

Secret in the Dark ο τίτλος του νέου σου δίσκου. Πόσα μυστικά έχεις;
Είμαι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για να κρατήσει μυστικά.

Τι παίζει με τα μελλοντικά σου πλάνα μακροπρόθεσμα/ βραχυπρόθεσμα;
Ετοιμάζουμε κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα και τον εξωτερικό. Γράφω τη μουσική για ένα ακόμη θεατρικό έργο. Μουσική, ζωή, ταξίδια και αισιοδοξία.

Τι θα ήθελες να έχει ο τύπος που θα παντρευτείς;
Αυτοπεποίθηση και χιούμορ.

To χειρότερο πέσιμο που σου έχουν κάνει;
Δεν θέλω να πω. Είναι στα όρια του τρόμου.

Γιατί δεν πίνεις αλκοόλ;
Ποιός είπε ότι δεν πίνω; Απλώς, δεν πίνω πολύ. Περνάω καλά και χωρίς πολύ αλκοόλ.

Πώς θα παρουσίαζες Άστρος Κυνουρίας σε κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ για να τον ψήσεις να έρθει;
Ένα μικρό νησάκι που δεν είναι νησί.

* Το “Secret in the Dark” κυκλοφορεί σε όλα τα κεντρικά δισκοπωλεία της Ελλάδας από την Archangel Music, ενώ μπορείτε να το κατεβάσετε και από iTunes.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v