27χρονη μετανάστρια μουσουλμάνα υπουργός στη Σουηδία

Η Aida Hadzialic είναι 27 χρονών, μετανάστρια από τη Βοσνία, και πρόσφατα έγινε η πρώτη μουσουλμάνα που ορίστηκε υπουργός της Σουηδίας.
27χρονη μετανάστρια μουσουλμάνα υπουργός στη Σουηδία
Είναι μόλις 27 ετών, γεννημένη στις 21 Ιανουαρίου του 1987, και πριν από λίγες μέρες (στις 3 Οκτωβρίου, για να είμαστε ακριβείς) ανέλαβε καθήκοντα ως η νέα Υπουργός Παιδείας της Σουηδίας. Ο λόγος για την Βόσνια Aida Hadzialic, που είναι επίσημα η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

Η Aida γεννήθηκε στη Fuca της τότε Γιουγκοσλαβίας, απ’ όπου μετανάστευσε με τους γονείς της στη Σουηδία σε ηλικία 5 ετών. Η οικογένεια της εγκατέλειψε την πατρίδα της λόγω του πολέμου του 1992 που είχε σαν αποτέλεσμα 200.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρώπης ως πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου που κράτησε 43 μήνες, δύο εκατομμύρια συνολικά πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Σουηδία άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του '90 τα σύνορα της για να δεχθεί τους πρόσφυγες.

Στη Σουηδία, η Aida σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Lund και εκλέχθηκε αντιδήμαρχος της πόλης Halmstad όταν ήταν μόλις 23 ετών. Το 2013, το όνομά της φιγουράριζε στην 10η θέση της λίστας με τους 100 σημαντικότερους πολίτες της Σουηδίας. Ένα χρόνο αργότερα, θα γινόταν η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός της χώρας της, επιλογή της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων της Σουηδίας που αποτελείται από 12 άντρες και 12 γυναίκες υπουργούς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v