Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Καναδή Άλις Μονρό

Η 82χρονη Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό είναι η 13η γυναίκα που τιμάται με Βραβείο Νόμπελ, από την ίδρυση του θεσμού.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Καναδή Άλις Μονρό
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 απονέμεται στην καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ. Η 82χρονη συγγραφέας είναι η δέκατη τρίτη γυναίκα που τιμάται με το Βραβείο Νομπέλ από την ίδρυση του θεσμού και η πρώτη Καναδή που φέρνει το Νομπέλ στη χώρα της.

«Πιθανότατα δεν θα συνεχίσω να γράφω» είχε πει σε συνέντευξή της τον περασμένο Ιούνιο στο Τορόντο. Λιγότερο από έξι μήνες μετά η δημοφιλής διηγηματογράφος τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση.

«Πολύ ενθουσιασμένη και τρομερά έκπληκτη» δήλωσε η νομπελίστρια σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTV του Τορόντο. «Ήξερα ότι ήμουν υποψήφια, ναι, αλλά δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσα να πάρω το βραβείο».

Η αιτιολογία της βράβευσης ήταν σύντομη. Το βραβείο τής απονέμεται «για τη δεξιοτεχνία της στη μικρή φόρμα του σύγχρονου διηγήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Μιλά για οικουμενικά αισθήματα καθημερινών ανθρώπων» είπε ο γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα. «Eίναι μια συγγραφέας η οποία αποτυπώνει θαυμάσια την ανθρώπινη ύπαρξη» σχολίασε.

Διηγηματογράφος η οποία καλλιεργεί συστηματικά και με συνέπεια τη μικρή φόρμα, η Μονρό ρωτήθηκε σε συνέντευξή της στον βρετανικό «Guardian» πριν από μια δεκαετία γιατί δεν έχει γράψει ποτέ μυθιστόρημα. «Δεν μπορώ να το κάνω ακόμη» απάντησε «και, πιστέψτε με, προσπαθώ διαρκώς. Κάθε φορά που ολοκληρώνω μια συλλογή διηγημάτων σκέφτομαι ότι τώρα είναι η ώρα να καταπιαστώ με τη μεγάλη αφήγηση» συνέχισε. «Μερικές φορές βλέπω τα μυθιστορήματα που γράφουν άλλοι και διαπιστώνω ότι πολλά είναι σύντομα. Αν μπορώ να εκτείνω ένα διήγημα σε 60 σελίδες, σίγουρα δεν θα είναι πολύ δύσκολο να γράψω και ένα σύντομο μυθιστόρημα. Αλλά δεν μου βγαίνει».

Η Άλις Μονρό γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Man Booker International» για το σύνολο του έργου της. Στα διηγήματά της διερευνά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη ζωή στις μικρές πόλεις και τα παιχνίδια της μνήμης. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στην πατρίδα της, το «Governor General's Literary Award», ενώ έχει λάβει και το βραβείο «Rea» για την προσφορά της στο διήγημα.

Το 2012 εξέδωσε την 14η συλλογή διηγημάτων της υπό τον τίτλο «Dear Life». Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν δυο βιβλία της: «Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει» (2003) και «Πάρα πολλή ευτυχία» (2010) από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Διήγημά της με τον τίτλο «Η αρκούδα» περιλαμβάνεται και στον συλλογικό τόμο «Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε» (Libro, 2009) με τον υπότιτλο «Από τον Τσέχοφ στη Μονρό».

Πηγή: Το Βήμα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v