Aaron Swartz: Ο hacker της ελευθερίας που αυτοκτόνησε στα 26 του

Η διαδικτυακή κοινότητα θρηνεί ένα από τα πιο ανήσυχα παιδιά της. Ο 26χρονος προγραμματιστής και γνωστός ακτιβιστής του διαδικτύου, Aaron Swartz, αυτοκτόνησε την Παρασκευή στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.
Aaron Swartz: Ο hacker της ελευθερίας που αυτοκτόνησε στα 26 του
Ο δημιουργός του RSS, συνιδρυτής του Reddit και φανατικός πολέμιος των νομοσχεδίων SOPA/PIPA/ACTA, Aaron Swartz, αυτοκτόνησε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου σε ηλικία 26 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρονται και σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας του BBC, o νεαρός «γκουρού» του διαδικτύου, που με τη δράση του υπερασπιζόταν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία μέσω του Internet, ασχολούταν με τον προγραμματισμό και τους υπολογιστές από τα 14 του χρόνια.

Η ακτιβιστική δράση του Swartz για την καταπολέμηση της λογοκρισίας και υπέρ της ελεύθερης και δωρεάν διανομής πληροφοριών μέσα από το διαδίκτυο ήταν που τον έφερε, τελικά, αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο νεαρός είχε κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για την διαδικτυακή επίθεση σε υπηρεσία με την οποία συνεργάζονταν το πανεπιστήμιο του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, μέσα από την οποία οι φοιτητές αποκτούσαν, αντί πληρωμής, πρόσβαση σε πανεπιστημιακά έγγραφα, έρευνες και διατριβές.

Οι κατήγοροι του Swartz αναφέρουν πως ο ίδιος σκόπευε να «μοιράσει» χιλιάδες ακαδημαϊκά έγγραφα, δωρεάν, μέσα από το διαδίκτυο. Αν τελικά θεωρούταν ένοχος για τις πράξεις του, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ως και 35 χρόνων. Και, ενώ η δίκη του θα ξεκινούσε τον επόμενο μήνα, ο ίδιος βρέθηκε –σύμφωνα και με το επίσημο πόρισμα του ιατροδικαστή– πριν από λίγες μέρες απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του, στη Νέα Υόρκη.

Τη θλίψη τους για το θάνατο του νεαρού ακτιβιστή εκφράζουν και στο διαδίκτυο οι φίλοι και υποστηρικτές του. Ανάμεσα σε εκείνους που λυπούνται για τον πρόωρο χαμό του και ο «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού, σερ Tim Berners-Lee, ο οποίος, σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα του Twitter ανέφερε «περιπλανώμενοι του κόσμου, χάσαμε ένα σοφό. Χάκερς της δικαιοσύνης, ακόμα ένας (δικός σας άνθρωπος) έφυγε. Γονείς, χάσαμε ένα παιδί. Ας θρηνήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρονται και στην ιστοσελίδα του BBC, o πρόεδρος του πανεπιστημίου του MIT έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν και με ποιο τρόπο το πανεπιστήμιο έπαιξε κάποιο ρόλο στην άσκηση κατηγοριών σε βάρος του Aaron Swartz. «Με πονάει η σκέψη ότι το ΜΙΤ μπορεί να συνέβαλε στην εξέλιξη γεγονότων που κατέληξαν σε τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο L. Rafael Reif.

Πηγή: ΕΡΤ.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v