8 μεγάλοι stars με αυτοκαταστροφικές διαθέσεις

Από την Marilyn και τα καπρίτσια της μέχρι την τραγική ειρωνεία του θανάτου της Janis Joplin και από την ροκ «κατάρα των 27» μέχρι τον κατήφορο του Micheal Jackson, θυμόμαστε τον βίο, την πολιτεία και το πικρό τέλος οκτώ αυτοκαταστροφικών stars.
8 μεγάλοι stars με αυτοκαταστροφικές διαθέσεις
του Γιώργου Κόκουβα

Όσο εύκολο είναι να φτάσει κανείς στην κορυφή, τόσο πιο εύκολο είναι να κατρακυλήσει μέχρι τον πάτο. Ίσως οι ζωές των οκτώ stars που φιλοξενούμε παρακάτω στην σελίδα μας να είναι αξιομνημόνευτες, ακριβώς επειδή έκαναν υπερβολικά μεγάλο κρότο πέφτοντας. Το τέλος τους ήταν σίγουρα τραγικό. Ήταν, όμως, απρόσμενο;

Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από την αιτία θανάτου τους, που σε όλες τις περιπτώσεις περιλαμβάνει την λέξη «βαρβιτουρικά» ή «ηρωίνη». Κι όμως, η τραγικότητα δεν έγκειται στον τρόπο του θανάτου τους – αυτός άλλωστε, χάρη στις επιλογές τους, ήταν ήδη προδιαγεγραμμένος. Έγκειται περισσότερο στην σκέψη του τι θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει στην τέχνη τους, αν ζούσαν έστω μερικά χρόνια επιπλέον. Ή, στην περίπτωση της Joplin, έστω μια ημέρα παραπάνω.

Marilyn Monroe

Ψηφίστηκε ως η πιο σέξι γυναίκα του περασμένου αιώνα από το περιοδικό People και ως η έκτη καλύτερη ηθοποιός όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Το ταλέντο και η εξωτερική εμφάνιση, όμως, δεν αρκούν για να διαγράψει κανείς μια «ομαλή» πορεία: Η Marilyn, στα 36 χρόνια της ζωής της που πρόλαβε να ζήσει, έφτασε στην κορυφή, αλλά στα τελευταία «κεφάλαια» της πορείας της έχασε τον έλεγχο από κάθε άποψη. Στα πλατό των γυρισμάτων όλοι την έτρεμαν, οι σκηνοθέτες γίνονταν μάρτυρες της ασέβειας και των καπρίτσιων της (δεν δεχόταν οδηγίες από τον σκηνοθέτη, απαιτούσε επαναληπτικές λήψεις μέχρι να ικανοποιηθεί και σπάνια μάθαινε τον ρόλο της), ενώ ο «παρτενέρ» της στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό» δήλωσε για εκείνη πως ήταν «σαν να φιλάω τον Χίτλερ».

Η υγεία της στις αρχές των ‘60s συνεχώς δεχόταν πλήγματα και το ντιβάνι των ψυχαναλυτών αποτελούσε καθημερινή ρουτίνα για εκείνη – το ίδιο και διάφορα ύποπτα χάπια (πάντα μαζί με αλκοόλ), για να καταπολεμήσει τις αϋπνίες της. Αυτό που κατάφερε ήταν ένα διαζύγιο με τον Arthur Miller, μια απόλυση από την 20th Century Fox και μια εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική. Στις 5 Αυγούστου του 1962 βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της, και η ετυμηγορία ήταν «υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και πιθανή αυτοκτονία».

Amy Winehouse

Από τις πιο… πρόσφατες καταχωρίσεις στην λίστα των αδικοχαμένων stars που δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, η Amy Winehouse «έφυγε» πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, παρά την εμπορική επιτυχία των δίσκων της, δύσκολα την πετύχαινε κανείς νηφάλια. Οι καταχρήσεις, οι ατυχείς κόμες, τα μαυρισμένα μάτια από τις μπουνιές του όχι και τόσο ευυπόληπτου συντρόφου της και οι συναυλίες στις οποίες δεν μπορούσε καν να τραγουδήσει από την χρήση ουσιών πολλαπλασιάζονταν ως ειδήσεις, και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεψαν την μοίρα της, η οποία ήταν όντως προδιαγεγραμμένη, ώστε να την προσθέσει στην μακάβρια λίστα της «κατάρας των 27».

Τα τρία «J» των 27: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison


Αν δεν έχετε ιδέα τι είναι αυτή η «κατάρα», ήρθε η ώρα να σας συστήσουμε στους… πρωτεργάτες αυτού του κλαμπ, που δέχεται ως μέλη μόνο μακαρίτες rockstars που έφυγαν στα 27 τους χρόνια. Πρώτος αποχαιρέτισε το ροκ στερέωμα ο Jimi Hendrix: Ο άνθρωπος που θεωρείται ο καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών εντοπίστηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Samarkand του Λονδίνου. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε η «αναρρόφηση τροφών», αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως τα βαρβιτουρικά είχαν και σε αυτή την περίπτωση τον τελευταίο λόγο.


Μόλις δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του, ένα νέο μέλος προστίθεται στο κλαμπ των 27. Η Janis Joplin, αφού κατέκτησε τη μουσική σκηνή και βαφτίστηκε ιέρεια των μπλουζ, της ψυχεδελικής soul και του rock’n’roll, παρέλαβε μια έξτρα δόση ηρωίνης, και πήγε στο ξενοδοχείο της να γιορτάσει την ηχογράφηση του επικείμενου album της, “Pearl”. Ήταν 3 Οκτωβρίου, και την επόμενη ημέρα επρόκειτο να ηχογραφήσει το τραγούδι «Buried Alive in the Blues». Η ειρωνεία της τύχης (και του αλκοόλ, που έκανε τον καταστροφικό συνδυασμό με την ηρωίνη) πραγματοποίησε τον τίτλο του κομματιού στην κυριολεξία. Η Joplin βρέθηκε το επόμενο πρωί νεκρή στο κρεβάτι της, ενώ το περί ου ο λόγος κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο album χωρίς τα φωνητικά.


Λίγους μήνες μετά, ένα τρίτο αστέρι της ροκ σκηνής την ακολούθησε. «Κατά τον δαίμονα εαυτού» είναι γραμμένο στα ελληνικά πάνω στον τάφο του Jim Morrison, και η επιγραφή τα λέει όλα για την δύναμη των αυτοκαταστροφικών τάσεων και του κακού εαυτού των ροκ παιδιών. Ο Αμερικανός τραγουδοποιός και ποιητής, αφού απογείωσε τους Doors, πήρε την σύντροφό του και απομονώθηκε στο Παρίσι, όπου γέμισαν το παριζιάνικο διαμέρισμά τους με πολλές και διάφορες ουσίες. Τόσες, που έχασαν τον λογαριασμό: Ο θάνατός του, τον Ιούλιο του ’71, επισήμως ήταν από «φυσιολογικά αίτια», αλλά η σύντροφός του, Πάμελα Κούρσον, ανέφερε σε οικεία της πρόσωπα πως ο Morrison πέθανε από λάθος (πιθανότατα δικό της), αφού εισέπνευσε ποσότητα ηρωίνης νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Ο μυστικός ενταφιασμός του προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερα σχόλια και άλλες τόσες θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν τον μύθο του μέχρι σήμερα.

Michael Jackson

Ο Βασιλιάς της ποπ έπεσε. Σε ηλικία 50 ετών, πριν τρία χρόνια, εισέπνευσε ισχυρό αναισθητικό, ηρεμιστικό αλλά και άλλα φάρμακα, στα οποία ήταν εθισμένος τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν, όμως, μόνο οι ουσίες που καθόρισαν τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του MJ. Η δημόσια εικόνα του είχε αποκτήσει δεκάδες ρυτίδες αρνητικής φήμης έπειτα από τις προσπάθειές του να γίνει… λευκός, από τους αστικούς θρύλους που θέλουν την μύτη του να αποκολλάται κατά την διάρκεια συναυλιών, από το κρέμασμα του παιδιού του στην άκρη ενός μπαλκονιού, και από τα μεγάλα σκάνδαλα παιδοφιλίας και παιδεραστίας που κλόνισαν τα άδυτα της περίφημης Graceland του. Οι φανατικοί υποστηρικτές του πάντως έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους εκείνον τον Ιούνιο του 2009, που «έπεσε» το internet από την αυξημένη κίνηση χρηστών, για τα αποχαιρετιστήρια posts στον Βασιλιά.

Whitney Houston

H ντίβα της μουσικής σκηνής που απολάμβανε μόνη την κορυφή καθ’ όλη την διάρκεια των ‘90s, έκανε εκείνη την χρυσή εποχή ένα και μοναδικό (αλλά μοιραίο) λάθος. Ερωτεύτηκε τον μετέπειτα σύζυγό της Bobby Brown. Κι ενώ εκείνος μπαινόβγαινε στις αμερικανικές φυλακές για υποθέσεις ναρκωτικών, εκείνη σάρωνε τα βραβεία και εντυπωσίαζε τους κριτικούς με τις φωνητικές της ικανότητες. Και εντελώς ξαφνικά, ήρθε το 2000. Μαζί ήρθαν οι καταχρήσεις, τα πισωγυρίσματα στον βίαιο Bobby, οι κατηγορίες για κατοχή μαριχουάνας σε αεροδρόμια, οι ακυρώσεις συναυλιών και οι καθυστερήσεις ωρών σε συνεντεύξεις. Η φωνή της στα lives έβγαινε με το ζόρι, και η ίδια κατηγορούσε την υγρασία στις αίθουσες, ενώ όλοι οι (πρώην) φαν της γιούχαραν με απογοήτευση. Ακολούθησε ένα ανεκδιήγητο reality show στην αμερικανική τηλεόραση, που πρόβαλε την καθημερινότητα του ζευγαριού, και την Whitney στις πιο ατυχείς της στιγμές. Αργότερα, η Houston παραδέχθηκε δημόσια πως από το 1996 και στο εξής, τα ναρκωτικά ήταν μια καθημερινότητα στο σπιτικό τους. Τα ίδια ναρκωτικά τελικά της στέρησαν την ζωή, όταν πνίγηκε κατά λάθος στην μπανιέρα της στο Beverly Hills, έπειτα από χρήση κοκαΐνης και άλλων ουσιών που βρέθηκαν στον οργανισμό της.

Kurt Cobain

Η προσωπικότητα του τρομερού παιδιού της grunge σκηνής των ‘90s είναι υπερβολικά πολύπλευρη για να αποδοθεί σε λίγες γραμμές. Αυτό που μπορούμε να πούμε ωστόσο είναι πως ένα ακόμη μέλος προστέθηκε στην λέσχη «της κατάρας των 27», επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει το ροκ ταμπεραμέντο και το γνήσιο ταλέντο να συνδέονται με ψυχολογικές διαταραχές. Εκείνες που έσπρωξαν το δάχτυλο του Cobain να πατήσει την σκανδάλη, έχοντας αφήσει για παρακαταθήκη το προσωπικό του ημερολόγιο και φυσικά τα τραγούδια των Nirvana, που έμειναν έκτοτε ορφανοί. Όπως περίπου και η σύντροφός του, Courtney Love – η αυτοκαταστροφικότητα της οποίας αγγίζει άλλα επίπεδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v