Οι καλύτεροι αθλητές του 2012

Έλαμψαν, νίκησαν, ανέκαμψαν, αναδείχτηκαν. Γενικώς, το 2012 ήταν η χρονιά τους. Δείτε τους 16 αθλητές από τα δημοφιλέστερα αθλήματα, που πρωταγωνίστησαν τη χρονιά που έφυγε.
Οι καλύτεροι αθλητές του 2012
του Γιώργου Φλώκα

Το 2012 ήταν η χρονιά που ο αθλητισμός εν γένει υποβαθμίστηκε στην συνείδηση των Ελλήνων λόγω των σοβαρότερων προβλημάτων που συνδέονται με την δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα και ο καθένας ξεχωριστά. Ωστόσο, πρόσφερε απλόχερα σημαντικές και θεαματικές στιγμές, καθώς εκτός από τις ετήσιες διοργανώσεις που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον (βλέπε Champions League, NBA, Γουίμπλετον κ.α.), παρακολουθήσαμε την Ισπανία να κατακτά εύκολα το Euro αλλά και την αθλητική πανδαισία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τους εκατοντάδες αθλητές που διακρίθηκαν, επιλέξαμε τους 16 κορυφαίους και τους παρουσιάζουμε.

Πετρ Τσεχ
Φύλακας – άγγελος της εστίας της Τσέλσι, ο Τσέχος βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Champions League από τους «μπλε». Στον τελικό της 19ης Μαΐου απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, που παίχτηκε στο «σπίτι» των βαυαρών, ο Τσεχ απέκρουσε ένα πέναλτι στην παράταση και δυο ακόμη στη διαδικασία των πέναλτι, οδηγώντας την Τσέλσι στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στο Euro 2012, βοήθησε την εθνική Τσεχίας να περάσει στη φάση των 16, όπου ωστόσο αποκλείστηκε από την Πορτογαλία.

Μαρία Σαράποβα
Η ρωσίδα τενίστρια επανήλθε από σοβαρό τραυματισμό στον αγκώνα, επιβλήθηκε σε μια σειρά από τουρνουά το 2012, σκαρφαλώνοντας στο Νο 2 στον κόσμο. Κέρδισε το γαλλικό Open, καθώς και αυτό που έγινε σε Ρώμη και Στουτγάρδη, ενώ στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου έχασε στον τελικό από την αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς, εξασφαλίζοντας ωστόσο το ασημένιο μετάλλιο.



Αντρές Ινιέστα
Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αλλά και του τελικού του Euro 2012 αν και δεν σκόραρε ούτε ένα από τα τέσσερα τέρματα με τα οποία επιβλήθηκε η Ισπανία της Ιταλίας. Ο Ινιέστα ούτως ή άλλως επιλέγει για τον εαυτό του το ρόλο του «μαέστρου», αφήνοντας σε άλλους τη δόξα των γκολ, όπως ξέρει καλά και ο συμπαίκτης του στη Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι. Με την Μπάρτσα, έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς στο Τσάμπιονς Λίγκ, όπου αποκλείστηκε από την Τσέλσι. Ωστόσο, έλαβε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη και σε αυτή τη διοργάνωση.

Σέρχιο Αγκουέρο
Ήταν ο παίκτης της χρονιάς για τη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς με τα γκολ του συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια. Ολοκλήρωσε το 2012 με 23 γκολ ενώ έβαλε και το καθοριστικό γκολ που έδωσε το πρωτάθλημα στην ομάδα του, εναντίον της QPR στο 94ο λεπτό.



Ρότζερ Φέντερερ
Ο Ελβετός «μαέστρος» ή Federer Express όπως τον αποκαλούν, παρέμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, επικρατώντας στο κορυφαίο event του αθλήματος, το τουρνουά του Γουίμπλετον. Έχασε δε, μόλις τέσσερα σετ καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στο ίδιο γήπεδο, ο Φέντερερ πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, χάνοντας στον τελικό από την έκπληξη της διοργάνωσης, τον βρετανό Άντι Μάρει, σε ένα παιχνίδι – διαφήμιση για το άθλημα. Επίσης, εντός του 2012, ο Φέντερερ επικράτησε στα τουρνουά του Ρότερνταμ, του Ντουμπάι, της Ινδίας, της Μαδρίτης και του Σινσινάτι.

Τάιγκερ Γουντς
Το 2012 φάνηκε να ξεπέρασε τα σκάνδαλα για την προσωπική του ζωή και ανέκαμψε, αν και δεν επέστρεψε ποτέ στην πρώτη θέση. Παραμένει Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη με δεύτερες και τρίτες θέσεις σε διάφορα τουρνουά κατά τη διάρκεια του έτους.

Βασίλης Σπανούλης
Μπορεί ο Πρίντεζης να έκλεψε την παράσταση στον τελικό της ευρωλίγκας, καθώς το καλάθι του στην εκπνοή του αγώνα έδωσε στον Ολυμπιακό τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά ο V Span ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα του Πειραιά με ασφάλεια στη διοργάνωση. Καλύτερος παίκτης του Final Four στην Κωνσταντινούπολη, ο Σπανούλης αποτέλεσε τον στυλοβάτη της μεγάλης πορείας του συλλόγου σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα.



Ρανταμέλ Φαλκάο
Ικανότατος σκόρερ, ο Κολομβιανός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εντυπωσιακή πορεία της Ατλέτικο Μαδρίτης στο ισπανικό πρωτάθλημα και το Europa League ενώ τελευταία σενάρια τον φέρνουν κοντά στην άλλη ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας, τη Ρεάλ του Μουρίνιο. Εντός του 2012 σημείωσε 45 τέρματα, οδηγώντας την Ατλέτικο σε 12 συνεχόμενες νίκες στο Europa League, στο οποίο αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο «τίγρης», όπως τον φωνάζουν στη Μαδρίτη κατάφερε να πετύχει εντός του έτους τέσσερα χατ τρίκ ενώ ο τερματοφύλακας της Κορούνια θα πρέπει ακόμη να τον βλέπει στους εφιάλτες του μετά τα πέντε (!) γκολ που του έβαλε σε αγώνα πρωταθλήματος.

Βικτόρια Αζαρένκα
Το 2012 ήταν η χρονιά της καθώς εκθρόνισε τη Σερένα Γουίλιαμς από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Η τενίστρια από τη Λευκορωσία κέρδισε εντός του έτους τα τουρνουά στο Σίδνει, τη Ντόχα, την Ινδία, το Πεκίνο, το Λιντς, καθώς και το αυστραλιανό Open. Στους Ολυμπιακούς, η Αζαρένκα κέρδισε το χάλκινο στο μονό και το χρυσό στο διπλό.

Άντι Μάρεϊ
Θα τον θυμόμαστε –εμείς και όλοι οι Βρετανοί- τόσο για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο όσο και για το γεγονός ότι έσπασε την «αγία τριάδα» Ναδάλ – Φέντερερ – Τζόκοβιτς στο παγκόσμιο τένις. Λίγο νωρίτερα, είχε χάσει από τον ελβετό Φέντερερ το τουρνουά του Γουίμπλετον, παρότι είχε πάρει το πρώτο σετ, σε ένα ματς-διαφήμιση για το άθλημα. Το 2012, διατήρησε τα σκήπτρα του στη Βρετανία, επικράτησε στο τουρνουά US Οpen και πλέον είναι τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη.

Μάικλ Φέλπς
Ο Αμερικανός κολυμβητής, με τις επιδόσεις του στο Λονδίνο, έγινε ο άνθρωπος με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία. Στους Ολυμπιακούς της Αγγλίας έλαβε έξι μετάλλια (τέσσερα χρυσά, δυο αργυρά), με το «λογαριασμό» του να ανεβαίνει στα 22, 18 εκ των οποίων είναι χρυσά. Ο Φέλπς ανακοίνωσε εντός του 2012 την απόσυρσή του, αν και πρόσωπα στο κοντινό του περιβάλλον τον πιέζουν να κατέβει και στην επόμενη Ολυμπιάδα.



Κέβιν Ντουράν
Με μέσο όρο 28 πόντων ανά αγώνα, ο Ντουράν οδήγησε τους Οκλαχόμα Θάντερ στην καλύτερη κατάταξη της ιστορίας τους στο NBA, λαμβάνοντας ο ίδιος τον τίτλο του δεύτερου καλύτερου παίκτη στο αμερικανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, μετά τον Λεμπρόν Τζέιμς. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, η ομάδα των ΗΠΑ πήρε το χρυσό μετάλλιο, με τον Ντουράν να πετυχαίνει κατά μέσο όρο 17,6 πόντους ανά αγώνα.

Γιουσέιν Μπόλτ
Ο Μπολτ θεωρείται ήδη ο ταχύτερος σπρίντερ όλων των εποχών καθώς τα τρία χρυσά μετάλλια του Τζαμαϊκανού στην ολυμπιάδα του Λονδίνου συνοδεύονται και από ένα ασύλληπτο ρεκόρ. Κανείς στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού δεν έχει πάρει χρυσά μετάλλια στα 100, 200 και 400 μέτρα σε δυο συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

Λεμπρόν Τζέιμς
Ο κορυφαίος παίκτης του NBA κατάφερε τελικά να κατακτήσει τον τίτλο που του έλειπε, αυτόν του πρωταθλητή, επικρατώντας με τους Χιτ έναντι των Θάντερ στους τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη. Ο ίδιος ήταν και ο MVP της σειράς των τελικών, σκοράροντας κατά μέσο όρο 30,3 πόντους, ενώ σε κάθε παιχνίδι είχε και 9,7 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ. Στους Ολυμπιακούς, βοήθησε την ομάδα των ΗΠΑ να κατακτήσει το χρυσό μετάλιο, σκοράροντας κατά μέσο όρο 18,6 πόντους.

Λιονέλ Μέσι
Σκόραρε κατά ριπάς το 2012, επικρατώντας του Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ σε έναν ιδιότυπο προσωπικό διαγωνισμό. Μάλιστα, σκόραρε τόσο πολύ, που έσπασε … παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς πέτυχε 91 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις μέσα στο 2012. Σύμφωνα δε με τη στατιστική, σε κάθε παιχνίδι ο Μέσι είναι πιθανότερο να σκοράρει δυο ή περισσότερα γκολ, παρά να μην πετύχει ούτε ένα. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα εντός του 2012 το κύπελλο Ισπανίας Κόπα Ντελ Ρέι, το Σούπερ Καπ της UEFA και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA.

Όσκαρ Πιστόριους
Ήταν η χρονιά του. Ο Blade Runner, όπως είναι γνωστός λόγω των ελασμάτων που έχει αντί για πόδια, απέδειξε ότι μπορείς να τρέχεις και χωρίς… μέλη. Υπόδειγμα θέλησης και αποφασιστικότητας, ο Πιστόριους έγινε παγκόσμια γνωστός καθώς αγωνίστηκε μετά από μάχη κυρίως εκτός γηπέδων, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με τη Νότιο Αφρική. Έφτασε δε, μέχρι τον ημιτελικό των 200 μέτρων, όπου και αποκλείστηκε. Στους παραολυμπιακούς όπου επίσης συμμετείχε, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα στα προκριματικά, έχασε ωστόσο στον τελικό και αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v