28 χρόνια χωρίς τον Χρόνη Εξαρχάκο

Ο Έλληνας κωμικός μπορεί να ερμήνευσε κατά βάση β’ ρόλους στον χρυσό ελληνικό κινηματογράφο, αλλά συνεχίζει να μας κάνει να γελάμε μέχρι δακρύων ακόμη και σήμερα. Με αφορμή τα 28 χρόνια από τον θάνατό του, θυμόμαστε 10 ξεκαρδιστικές κινηματογραφικές στιγμές του.
28 χρόνια χωρίς τον Χρόνη Εξαρχάκο
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι κοινό μυστικό πως οι β’ ρόλοι στην βιομηχανία του θεάματος είναι οι πιο απολαυστικοί. Είναι επίσης αποδεδειγμένο πως οι ηθοποιοί που τους ενσαρκώνουν είναι εξαιρετικά συμπαθείς και μένουν στην μνήμη των θεατών, η οποία τους προκαλεί ένα «αυτόματο» χαμόγελο, πιο έντονο απ’ ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοσδήποτε μεγάλος σταρ ή πρωταγωνιστής.

Σε αυτή την κατηγορία, περίοπτη θέση στην μνήμη του Έλληνα έχει η φιγούρα του Χρόνη Εξαρχάκου. Ο Έλληνας κωμικός ηθοποιός που με ένα του «Βαγγέλη» κλείνει πόρτες και προκαλεί σπασμούς από τα γέλια, έφυγε από την ζωή πρόωρα, πριν 28 ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας όμως την πόρτα της κωμωδίας ανοιχτή. Κι αυτό γιατί οι περίπου 20 ταινίες στις οποίες συμμετείχε με ρόλους-μικρές εκπλήξεις βρίσκονται ακόμη «ανάμεσά μας». Το in2life, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Χρόνη Εξαρχάκου, θυμάται 10 κινηματογραφικές στιγμές από την καριέρα του και τις μοιράζεται μαζί σας.

*Βαγγέλη…!
Η σκηνή από την ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» στην οποία ο αυτοδίδακτος εφευρέτης προσπαθεί να κατασκευάσει έναν μηχανισμό που ανοίγει και κλείνει την πόρτα με φωνητική οδηγία, βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στο DNA του γέλιου του Έλληνα. Μάταια προσπαθεί με συμβατικές εντολές να κλείσει την ρημάδα την πόρτα. Εκείνη υπακούει μόνο σε μια λέξη: «Βαγγέληηη..!»



*Δείτε εδώ ολόκληρη την ταινία «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι»


*Η Παριζιάνα
Πλάι στην φοβερή και τρομερή «ράφτρα» Ρένα Βλαχοπούλου και την Σούζυ που τρώει και ψεύδεται, στέκεται ο πρωτοποριακός ζωγράφος Λεωνίδας, που μεταμορφώνεται σε gay βοηθό της Παριζιάνας Πελαζί, για να εκτοξεύσει την μυθική απάντηση προς τους κακοπροαίρετους, οι οποίοι των ρωτούσαν «τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα, αγοράκι»: Μούσμουλα. Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ταινία.



*Η Κόρη μου η σοσιαλίστρια
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι κόρη εργοστασιάρχη, αλλά στέκεται στο πλευρό της εργατιάς, γιατί είναι σοσιαλίστρια, και ελαφρώς τσιμπημένη με έναν εκ των εργατών. Μετά από καυγά σε διαδήλωση, το ζευγαράκι βρίσκεται στο κρατητήριο, και τους ανακρίνει ο διοικητής του τμήματος, τον οποίο ερμηνεύει ο Χρόνης Εξαρχάκος. Με την hipster μουστάκα του και την αγανακτισμένη φάτσα του από τα καπρίτσια των δύο συλληφθέντων, ο διοικητής μεταφέρει την δήλωση της Βουγιουκλάκη ότι δεν έχει ταυτότητα, αγγλιστί, με τα λόγια «Αχέβνε, αχέβνε». Δείτε εδώ ολόκληρη την ταινία και παρακάτω την επίμαχη ατάκα. 
.

*Γκαρσονιέρα για Δέκα
Σε μία από τις ελάχιστες ταινίες όπου κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Εξαρχάκος υποδύεται τον… Τζακ Λέμον σε αυτή την «μεταφορά» της Γκαρσονιέρας του Μπίλι Γουάιλντερ στα ελληνικά ‘80s δεδομένα. Πρόκειται για έναν λογιστή, που για να καλύψει την οικονομική ατασθαλία συγγενή του, επιτρέπει στους προϊστάμενούς του να χρησιμοποιήσουν την γκαρσονιέρα του ως ερωτική φωλίτσα. Κάποιοι όμως βρίσκονται εκεί ταυτόχρονα την πιο ακατάλληλη στιγμή. Η συνέχεια παρακάτω:



*Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας
Ο κύριος Χρόνης είναι ο υποδειγματικός και ξεκαρδιστικός σύζυγος της Κατερίνας Γιουλάκη, η οποία του έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Το ζευγάρι του ουζάδικου κλέβει την παράσταση από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, αυτό του Σταύρου Παράβα και της Μπέτυς Αρβανίτη, που παλεύουν με τις έννοιες του έρωτα και των κοινωνικών τάξεων. Δείτε εδώ ολόκληρη την ταινία και παρακάτω το «ξέσπασμα» του Χρόνη προς την μέγαιρα σύζυγό του.



*Μαριχουάνα στοπ
Ο Γιάννης Διαλιανίδης στήνει ένα από τα κλασικά του μιούζικαλ, στο οποίο μπλέκει τις τύχες της Ζωής Λάσκαρη, του Γιώργου Πάντζα, της Μάρθας Καραγιάννη και μιας έξαλλης «μπάντας», που θέλει να μετατρέψει το σπίτι του Ιπποκράτη (Χρόνης Εξαρχάκος) σε night club. Παρακάτω, θα δείτε ένα χαρακτηριστικό δείγμα από τα… δαλιανίδεια χορευτικά της ταινίας, όσο ο Χρόνης Εξαρχάκος κοιτάζει εμβρόντητος από την γωνία.



*Γοργόνες και Μάγκες
Ο Φαίδων Γεωργίτσης και η Μαίρη Χρονοπούλου προσπαθούν να αγοράσουν για μερικά ψίχουλα ένα ολόκληρο νησί, μαζί με τους αθώους νησιώτες. Ο πρώτος φέρνει μαζί στο νησί τον φίλο του, τον Γρίπη, τον οποίο υποδύεται ο Χρόνης Εξαρχάκος, με πολλή… καρπαζιά και ένα ραδιόφωνο που εκπέμπει «Ave Maria» στο χέρι για καντάδα.



*Μια κυρία στα Μπουζούκια
Η αδερφή του Κώστα Βουτσά, την οποία υποδύεται η Ζωή Λάσκαρη, αποφασίζει να λάβει μέρος στα καλλιστεία, και τότε στο σκηνικό εμφανίζεται ο «Βανζέλ Παπαντό, Βανζέλ όπως Βανγκόγκ», που προτίθεται κουνιστός και λυγιστός να την εκπαιδεύσει. Σπεύστε στο λεπτό 53’ του παρακάτω video για να δείτε την σκηνή, ή απλώς απολαύστε ολόκληρη την ταινία, με τα μεγαλύτερα αστέρια της Φίνος στα καλύτερά τους.



*Η ωραία του κουρέα
Μια κομμώτρια κι ένας μπαρμπέρης (Καραγιάννη-Γκιωνάκης) προσπαθούν να παντρευτούν, αλλά προηγούνται οι αδελφές του κουρέα. Έτσι, η δαιμόνια Μάρθα Καραγιάννη αναλαμβάνει να βρει τους γαμπρούς. Ένας από αυτούς είναι ο απολαυστικός μαγαζάτορας που ζαλίζει με τις φωνές του την γειτονιά, Χρόνης Εξαρχάκος. Απολαύστε τον:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v