Θάνος Τζήμερος: Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση(ς)

Ξεκίνησε από τον χώρο του marketing, αποτέλεσε την (Τζ)ήμερη δύναμη των εκλογών της 6ης Μαΐου και είναι αρκετά αισιόδοξος για το βράδυ της 16ης Ιουνίου. Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τη «Δημιουργία Ξανά» και τι θέλει από την (πολιτική) ζωή μας;
Θάνος Τζήμερος: Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση(ς)
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Είμαστε το νέο και το φρέσκο» δήλωνε ο Θάνος Τζήμερος μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όταν το νεοσύστατο κόμμα του έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας το 2,1%. Ποσοστό άκρως ικανοποιητικό για τα δεδομένα του κόμματος, αν αναλογιστεί κανείς πως η «Δημιουργία Ξανά» στηρίχτηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη προβολή από τα social media και στο «πιασάρικο» μότο «Πολιτική χωρίς Πολιτικούς».

Από τον Βόλο στην… ανάποδη

Ο Θάνος Τζήμερος γεννήθηκε στον Βόλο το 1961 και τελείωσε εκεί το Λύκειο. Το 1978 ως πρωτοετής στην ΑΣΟΕΕ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εντρύφησε στα Οικονομικά και στην Κλασσική Μουσική. Για περίπου 15 χρόνια, έβγαζε τα προς το ζην κυρίως από παραδόσεις μαθημάτων σε ωδεία και ραδιοφωνικές παραγωγές. Πιο συγκεκριμένα και όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του: «Εργάστηκα, αδιάκοπα, από 17 ετών, και στους δύο χώρους, εκτός από την περίοδο Δεκ. 1984 – Σεπτ. 1986, που υπηρέτησα τη θητεία μου στο πεζικό. Στο χώρο της Τέχνης εργάσθηκα από το 1978 έως το 1991: καθηγητής σε Ωδεία, σολίστας, συνθέτης (μουσικής για θέατρο στη Γερμανία) ραδιοφωνικός παραγωγός στην Ελλάδα και στη Γερμανία, όπου έζησα τη διετία 1989 – 1991».

Αν και τελειόφοιτος της ΑΣΟΕΕ δεν αποφοίτησε. «Παρ’ όλο που ήμουν αριστούχος και υπότροφος στην ΑΣΟΕ, δεν πήρα ποτέ πτυχίο από αυτή τη σχολή γιατί δεν άντεχα να υφίσταμαι κάθε μέρα το πολιτισμικό σοκ που σήμαινε η σπουδή στην ΑΣΟΕ εκείνη την περίοδο. Δεν μετάνιωσα για αυτήν μου την επιλογή γιατί αισθανόμουν πως η πορεία μου στο εκπαιδευτικό σύστημα ήταν μια οδυνηρή πορεία χαμένου χρόνου. Αυτό με οδήγησε στο να σπουδάσω τους τομείς του επιστητού που με ενδιέφεραν, ακριβώς επειδή η γνώση είναι μια αυταξία», είχε δηλώσει ο ίδιος σχετικά σε δημόσια ομιλία του για το φορολογικό σύστημα.

Με το marketing ασχολείται από το 1991 μέχρι και σήμερα. Υπήρξε σύμβουλος marketing και επικοινωνίας, κειμενογράφος, διευθυντής στη διαφήμιση, ενώ ξεκίνησε από πολυεθνικές διαφημιστικές όπως η Saatchi & Saatchii και η BBDO Group για να καταλήξει το 1996 να δημιουργήσει την δική του εταιρεία επικοινωνίας, τη Reverse. Όπως αναφέρει μάλιστα, το όνομα και η πορεία της επιχείρησης εκφράζουν την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαφήμιση.

Η επιστολή στην «Εξoχότατη» Μέρκελ και η «Δημιουργία Ξανά»

Η ανοικτή επιστολή του στην Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία πρόσφατα… ερέθισε το σύνολο των εγχώριων media, εστάλη μέσα Σεπτεμβρίου 2011. Στην επιστολή η Μέρκελ προσφωνείται ως «Εξοχότατη», αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα κακώς κείμενα που έφτασαν με το πέρασμα των χρόνων την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Συγκεκριμένα ο κ. Τζήμερος αφού ευχαριστεί την Καγκελάριο για «τις προσπάθειες που κάνει να προσφέρει αίμα στην Ελλάδα για να βγει από την εντατική», αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τους «δαίμονες» που δημιουργήθηκαν επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ γίνεται επίσης λόγος για «δύο Ελλάδες». Παράλληλα, όπως απερίφραστα υποστηρίζεται στην επιστολή, την εικόνα του ελληνικού κράτους συνθέτουν εδώ και χρόνια η φοροδιαφυγή, η κρατική διαφθορά, τα σκάνδαλα και η κομματική μαφία που στραγγαλίζει τους πολίτες.

Η φράση όμως, που αποτέλεσε κόκκινο πανί δεν ήταν άλλη από το «αν ήμουν στη θέση σας θα έλεγα ‘να πάει στο διάολο αυτή η απαίσια χώρα’». Αφού συγκέντρωσε όλη την προσοχή των media την τελευταία εβδομάδα, ο κ. Τζήμερος δήλωσε σχετικά: «Αυτή ήταν μια ανοιχτή επιστολή με δύο παραλήπτες. Την κ. Μέρκελ και τα σοβαρά γερμανικά ΜΜΕ. Στόχος ήταν να μάθουν οι Ευρωπαίοι ότι δεν είμαστε αυτοί που μόνο σπάμε, καίμε, διαδηλώνουμε και δεν έχουμε διάθεση να λύσουμε τα προβλήματά μας. 'Ηθελα να δώσω στο ευρύ κοινό ένα δείγμα γραφής (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και, επιπλέον, να πληροφορήσω όλον τον κόσμο για την ''άλλη'' Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας». Τον ίδιο μήνα, ιδρύει την «Δημιουργία Ξανά» και γίνεται πρόεδρος αυτής μερικούς μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2012, βάση της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος.

Πολιτική χωρίς(;) πολιτικούς και μπόλικη… «Δράση»

Με αυτό το μότο, το κόμμα του πορεύτηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, χαρίζοντάς του ένα διόλου αμελητέο 2,1%. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παρουσίας τεχνοκρατών σε κομβικά υπουργεία, ενώ υποστηρίζει θερμά ότι όλοι οι βουλευτές θα έπρεπε να είχαν τουλάχιστον 5 χρόνια ενσήμων πριν στρογγυλοκάτσουν στα υπουργεία. Επίσης, πιστεύει στον άκρατο φιλελευθερισμό, στην πάταξη της διαφθοράς, στη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα ευέλικτα ωράρια εργασίας, ενώ το κόμμα του λειτουργεί με την αρχή των ανοιχτών διαδικασιών. Προεκλογικά, είχε υποσχεθεί πως θα καταργήσει τη βουλευτική ασυλία και σύνταξη και ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τον χαρακτήρισαν ως «νέο Στέφανο Μάνο», όμως ο ίδιος δεν αποδέχτηκε αυτόν τον χαρακτηρισμό καθώς διατείνεται ότι δεν έχει το πολιτικό μικρόβιο. Η… απουσία του μικροβίου όμως, δεν τον εμπόδισε να συνεργαστεί εν τέλει με την «Δράση» με φόντο τις επικείμενες εκλογές, αποδεχόμενος μάλιστα και τη συμμετοχή του κ. Βαλλιανάτου, παρά το βέτο που είχε ασκήσει αρχικά.

«Διαφωνούμε με τη συμμετοχή του καθέτως, οριζοντίως, διαγωνίως και με όποια άλλη κατεύθυνση θέλετε. Εκτιμούμε το χιούμορ του, την ευρυμάθειά του, τον θεωρούμε πετυχημένο ως ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων – αλλά μέχρι εκεί. Ελπίζουμε το θέμα να διευθετηθεί μέχρι αύριο. Αν δεν διευθετηθεί, η συνολική συνεργασία ακυρώνεται», είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες. Η αλλαγή αυτή στάσης, του «κόστισε» έξι μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Λουκόπουλου. «Σέβομαι την διαφορετική πολιτική τους αντίληψη, ωστόσο θέλω να επισημάνω πως από δω και μπρος η μόνη πολιτική "κουλτούρα" που μπορεί να παράγει λύσεις είναι αυτή των συνεργασιών», είπε σχετικά.

Η στάση του κόμματός του απέναντι στο μεταναστευτικό προκάλεσε επίσης αρκετά (αρνητικά κυρίως) σχόλια. Σε πρόσφατη μάλιστα, συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό διατύπωσε την άποψη ότι «οι μετανάστες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως φθηνά εργατικά χέρια σε επιχειρήσεις που πρέπει να ανταγωνιστούν αντίστοιχες στη Βουλγαρία, όπου το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλό», ενώ σημείωσε ότι η διαβίωση για τους μετανάστες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε όταν τηλεφωνούν στα χωριά τους να μην λένε ότι "η ζωή στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερη από ό,τι στις πατρίδες τους".
Ο Θάνος Τζήμερος ευελπιστεί να σπάσει το φράγμα του 3% και μετά τις εκλογές της 16ης Ιουνίου να μπει εν τέλει στη Βουλή. Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος (και ο λαός) θα δείξει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v