Τα sex symbols του τελευταίου αιώνα

Από την Rita Hayworth και τον James Dean μέχρι την Marilyn Monroe, τον Brad Pitt και την Monica Belucci, συγκεντρώνουμε τα σημαντικότερα sex symbols που άφησαν την σφραγίδα τους σε κάθε δεκαετία του τελευταίου αιώνα, σε ένα αφιέρωμα… φωτιά.
Τα sex symbols του τελευταίου αιώνα
του Γιώργου Κόκουβα

Πόση απόσταση διένυσε η ανθρωπότητα για να περάσει από το γάντι της Rita Hayworth στην θεοποίηση της ελιάς της Marilyn Monroe και από το φετίχ της φανέλας του Marlon Brando στην ποδοσφαιρική φανέλα του David Beckham; Τα γούστα του πλανήτη Γη διαφέρουν πολύ από δεκαετία σε δεκαετία, αλλά τα σύμβολα της λίμπιντο έχουν πάντα κάτι κοινό: Είναι καυτά. 
Αυτές τις «καυτές» επιλογές της show-biz, και επομένως εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών που ανάγουν τους σταρ σε σύμβολα, συγκεντρώνουμε και ταξινομούμε ανά δεκαετία, για να διαπιστώσουμε πώς η κάθε γενιά του τελευταίου αιώνα αντιλαμβάνεται την έννοια του ωραίου και του σέξι. Περιμένουμε την δική σας γνώμη και τις προσωπικές σας επιλογές στο τέλος του δημοσιεύματος.

*Τα «αυστηρά» ‘30s
Ξεκινάμε από την μακρινή δεκαετία του ’30, οπότε και μία από τις πρώτες μεγάλες ντίβες του κινηματογράφου έλαμψε και άφησε εποχή. Η Marlene Dietrich ξεκίνησε από την Γερμανία και τις βουβές ταινίες, για να φτάσει στο Hollywood και να γίνει ο «Γαλάζιος Άγγελος» του πλανήτη. Στιλ που την έκανε fashion icon, έντονο βλέμμα, αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα και «φλερτ» με το ναζιστικό καθεστώς την κατέστησαν χαρακτηριστική φιγούρα που βρήκε χιλιάδες μιμήτριες κατά τον Μεσοπόλεμο. 

Την ίδια περίοδο, οι γυναικείες καρδιές χτυπούσαν για τον Clark Gable. Το παρατσούκλι του ήταν «ο Βασιλιάς του Hollywood» και το χαρακτηριστικό «καλογυαλισμένο» χτένισμα της εποχής, το ύφος gentleman και το μουστάκι του, την στιγμή που έλεγε την ιστορική ατάκα «Frankly my dear, I don’t give a damn» στο Gone with the Wind, τον κατέστησαν το όνειρο κάθε θηλυκής ύπαρξης.   

*Τα γοητευτικά ‘40s
Την σκυτάλη στις ανδρικές ονειρώξεις, σε μια περίοδο που η λογοκρισία δεν επέτρεπε να αποκαλύπτονται πολλά εκατοστά γυναικείου κορμιού, παίρνει για τα καλά η Rita Hayworth. Όταν πρωταγωνιστείς άλλωστε στη σκηνή του «Put the blame», κάνοντας στριπτίζ –αυτό για τα δεδομένα της εποχής μεταφράζεται σε «βγάζω-σαγηνευτικά-το-γάντι»- δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο για να περάσεις στο πάνθεον των sex symbols και να γίνεις αφίσα-φετίχ σε ανδρικές φυλακές (βλέπε «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»). 

Την ίδια περίοδο, οι γυναίκες διερρήγνυαν  τα ιμάτιά τους για τον Gregory Peck. Η απλή αλλά στιλάτη γοητεία του τον έβαλε στη λίστα, όχι μόνο των μεγαλύτερων ηθοποιών, αλλά και σε αυτή των πιο καλοντυμένων ανδρών όλων των εποχών.

*Τα ‘50s παίρνουν φωτιά
Μπορεί τα σύμβολα των προηγούμενων δεκαετιών να χαρακτηρίζονταν από διακριτική γοητεία και έντονο στιλιζάρισμα, αλλά τι να πει κανείς για την δεκαετία που γέννησε τις πιο σέξι φιγούρες όλων των εποχών; Από την μία πλευρά η Marilyn Monroe απενοχοποίησε μια για πάντα τις ξανθιές υπάρξεις, έγινε η μούσα της pop art, παρέδωσε μαθήματα πάθους, μετέτρεψε μια απλή ελιά στο πάνω χείλος σε θρύλο και πέθανε πρόωρα, αποκτώντας το πιο ταιριαστό τραγικό τέλος στην ξέφρενη ζωή της. 

Από την άλλη μεριά, τον ανδρικό θρόνο της δεκαετίας μοιράστηκαν ο Marlon Brando και ο James Dean. Κακά παιδιά, επαναστάτες, trend setters με τις αρρενωπές στιλιστικές επιλογές τους και αναμφισβήτητα γοητευτικοί, οι δύο ηθοποιοί συνέχισαν την παράδοση που ήθελε ως τότε τον κινηματογράφο να αποτελεί το αποκλειστικό φυτώριο sex symbols. Οι προκλητικοί ρόλοι του Brando και οι σεξουαλικές αναζητήσεις του James Dean που επίσης χάθηκε πρόωρα, έδειξαν τον δρόμο προς πολλούς μελλοντικούς συναδέλφους τους που προσπάθησαν να μιμηθούν ακόμη και τα ελαττώματά τους.

*Τα άγρια ‘60s
Και κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση και η μουσική βιομηχανία. Το rock’n’roll μπαίνει στην ζωή του πλανήτη Γη και οι frontmen αποκτούν διαστάσεις θεών στην συνείδηση των κοριτσιών. Αναμφισβήτητα στην εμπροσθοφυλακή του είδους, ο Mick Jagger υπήρξε θιασώτης του sex, drugs & rock’n’roll, αποκτώντας θαυμάστριες, ικανές να «διατηρήσουν την κολόνια του» όχι μόνο για μια δεκαετία, αλλά μέχρι και σήμερα. 

Φυσικά, στο γυναικείο «μέτωπο» επικρατούσε ακόμα η κινηματογραφική μαγεία. Εκείνη η μαγεία που κρυβόταν στα ξανθά μαλλιά της Μπριζίτ Μπαρντό, στα έντονα χείλη της και στην ημίγυμνη φιγούρα της να καπνίζει που συνδυάστηκε με το Νέο Κύμα και την ατόφια ευρωπαϊκή ομορφιά. Πλάι στην Μπε-Μπε, φυσικά, μια θέση στον ήλιο της ευρωπαϊκής λίμπιντο διεκδίκησε επάξια και η Ούρσουλα Άντρες. Το ότι υπήρξε το πρώτο κορίτσι του James Bond αρκεί από μόνο του για να βάλουμε τον όρο «sex symbol» στο πεδίο του «επαγγέλματος» στην ταυτότητά της. 

*Τα εξωτικά ‘70s
Η πιο ιδιαίτερη ίσως δεκαετία όσον αφορά το γούστο της ανθρωπότητας είναι αυτή που γέννησε τα άστρα του John Travolta και της Faye Dunaway. Οι ιδιαίτερες κομμώσεις, η ανεμελιά των ‘70s και τα στιλιστικά δεδομένα της εποχής δικαιολογούν εν μέρει την τρέλα του κοινού, που κατά την γνώμη μας είναι κυριολεκτικά… τρέλα. 

*Τα προκλητικά ‘80s
Η δεκαετία που ανέδειξε την Madonna και την Kim Basinger, μόνο προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η μεν πρώτη, με τα σεξουαλικά υπονοούμενα των δίσκων της και τις φωτογραφίσεις και τις δηλώσεις που, από το υπονοούμενο περνούσαν στο… εντελώς χειροπιαστό, ξεκίνησε μια παράδοση σχεδόν πορνογραφικής πρόκλησης, την οποία στο κινηματογραφικό μέτωπο ενστερνίστηκε με την σειρά της η δεύτερη. Το θρυλικό στριπτίζ στις 9½ Εβδομάδες και ο ρόλος της στην «Σεξωγήινη» την έφεραν ψηλά, στον αφρό μιας δεκαετίας που είχε άμεση ανάγκη από λίγο γούστο.

Το γυναικείο γούστο από την άλλη έδωσε το χρίσμα στον «θεατή» του Στριπτίζ, τον Mickey Rourke, που τότε έκαιγε καρδιές με το νεανικό του πρόσωπο και την αυθάδικη, σαγηνευτική φυσιογνωμία του. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ακολούθησαν δύο σκληρές δεκαετίες, με αποτέλεσμα η σημερινή του εμφάνιση να παραπέμπει περισσότερο σε νταβραντισμένη θεία που κάηκε στο σολάριουμ. 

*Τα ξανθά ‘90s
Παγοκόφτης, σταυροπόδι, βασικό ένστικτο. Σας το κάναμε πολύ εύκολο, ή ακόμη δεν αναφωνήσατε “Sharon Stone”; Η «ψυχρή» ομορφιά της ηθοποιού χαρακτήρισε ολόκληρη την δεκαετία, υποχρεώνοντας χιλιάδες γυναίκες να μιμούνται το περίφημο προκλητικό σταυροπόδι για να «ανάψουν» τους συντρόφους τους. 

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά σύσσωμος ο θηλυκός πληθυσμός του πλανήτη ανακήρυξε σε σύμβολο του σεξ έναν άνδρα με baby face και φήμη καλού παιδιού. Είναι η εποχή του Brad Pitt, που εν πολλοίς βέβαια καλά κρατεί ακόμη. 

*Τα σέξι ‘00s
Το μενού της προηγούμενης δεκαετίας είχε απ’ όλα. Είχε γυναίκες να παρακολουθούν φανατικά ποδόσφαιρο για να πετύχουν κάποιο τάκλιν του David Beckham ώστε να τραβηχτεί η φανέλα του και να δουν τους κοιλιακούς του –φυσικά δεν χρειαζόταν να μπουν στον κόπο, καθώς οι προκλητικές του φωτογραφίσεις ήταν περισσότερες από τα γκολ του. Είχε μεσογειακή ομορφιά, συγκεντρωμένη στις καμπύλες, το αμαρτωλό βλέμμα και την προφορά της Monica Belucci. Είχε τέλος και το ζαφειρένιο βλέμμα της Angelina Jolie, συνδυασμένο τέλεια με το αθλητικό κορμί και τις αφροδισιακές υπερδυνάμεις της Lara Croft, που έριξαν στα δίχτυα τους ακόμη και το ανδρικό sex symbol της προηγούμενης δεκαετίας. 

Ποιο θεωρείτε εσείς το κορυφαίο sex symbol όλων των εποχών; Πείτε μας την γνώμη σας και προβλέψτε το… επόμενο, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v