Lana Del Rey: Η άνοδος μιας hipstress

Η ασπροφορεμένη φιγούρα του πιο δημοφιλούς video clip της χρονιάς με το παράξενο μειδίαμα συνεχώς ανεβαίνει τις σκάλες της μουσικής βιομηχανίας και το in2life επιχειρεί να δει πίσω από την παράξενη pop μουσική της. Κυρίες και κύριοι, η Lana Del Rey.
Lana Del Rey: Η άνοδος μιας hipstress
του Γιώργου Κόκουβα

Μια περίεργη φιγούρα με λευκό φόρεμα και λουλουδάτο στεφάνι, καθισμένη σε θρόνο με δύο τίγρεις να κάθονται στο πλάι. Έτσι γνωρίσαμε όλοι την Lana Del Rey, που από στόμα σε στόμα και από κλικ σε κλικ βρέθηκε στους τοίχους χιλιάδων χρηστών των social media, να τραγουδά πως γεννήθηκε για να πεθάνει αυτόν τον χειμώνα.

Μα τι έχουν πάθει όλοι και τρελαίνονται με το ελαφρώς παράξενο μειδίαμά της και τα (επίσης ελαφρώς παράξενα) τραγούδια της; Μέχρι να αναρωτηθούμε, άλλοι δέκα από τους φίλους μας είχαν ποστάρει το «Video Games», άλλο ένα pop χτύπημα της περίεργης βασίλισσας. Και κάπως έτσι, αποφασίσαμε να ψάξουμε λίγο περισσότερο πίσω από το φαινόμενο Lana.

Η Lana, η Britney και ο… Cobain



Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα τρία ονόματα; Και η Britney Spears και ο Curt Cobain συγκαταλέγονται στις επιρροές της Lana Del Rey, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις. Προσθέστε την αγάπη της στον Elvis και το γεγονός πως αυτοσυστήνεται ως η «gangsta Nancy Sinatra» και έχετε το μουσικό μίγμα της hipster pop μουσικής της νεαρής Νεοϋορκέζας.

Το πραγματικό της όνομα είναι Elizabeth Woolridge Grant, αλλά η 25χρονη ανερχόμενη σταρ το άλλαξε σε Lana Del Rey, όταν αυτές οι λέξεις προέκυψαν στις συζητήσεις που είχε με Κουβανούς φίλους της στο Μαϊάμι και της άρεσε πολύ ο τρόπος που αυτό το όνομα «κυλούσε μέχρι την κορυφή της γλώσσας» καθώς και το ότι μπορούσε να διαμορφώσει τον ήχο της με βάση αυτό.

Όντως, το κόλπο με το όνομα έπιασε, και μετά από μια απόπειρα με το album “Lana Del Ray aka Lizzy Grant” που «χάθηκε» λόγω περιπετειών με τα πνευματικά δικαιώματα, έκανε το μεγάλο “μπαμ” τον περασμένο χρόνο με το τραγούδι «Video Games» και φυσικά το «Born to die», κομμάτι που έδωσε το όνομά του και στο πρόσφατο album της που μόλις κυκλοφόρησε.



Οι πρωτιές στα charts και τα πρώτα βραβεία για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη δεν άργησαν να έρθουν. Καθόλου δεν άργησαν όμως και οι πρώτες επιθέσεις, τα πειράγματα και οι παρωδίες: Η ελαφρώς παράφωνη εμφάνισή της στην εκπομπή Saturday Night Live έφερε το πρώτο κύμα σάτιρας (δείτε το εδώ), ενώ πολλά blogs έσπευσαν να διαπιστώσουν την έλλειψη αυθεντικότητας, καθώς συνέκριναν ευθέως την μελωδία και τον τρόπο ερμηνείας του «Video Games» με τραγούδι της… Ελένης Βιτάλη!



Σχετικά με τις άσχημες… κορώνες στα lives πάντως, η ίδια έσπευσε να δηλώσει πως είναι «studio artist»: «Δεν μου αρέσουν τα τηλεοπτικά live. Το μόνο που μπορώ να κάνω (πριν από αυτά) είναι να προσεύχομαι», είπε. Παραδέχεται πάντως πως όσοι την αποκαλούν αλλόκοτη δεν έχουν άδικο. «Είμαι psycho», έχει δηλώσει, αποκαλύπτοντας πως ακόμη και στο σχολείο δεν έκανε εύκολα φίλους, γιατί ήταν πολύ εγκεφαλικό παιδί. Το εγκεφαλικό παιδί πάντως κατέληξε να πωλείται στα Starbucks όλου του κόσμου και να συζητιέται από εκατομμύρια ανθρώπους. Όχι κι άσχημα για μια psycho φαν της Britney και του Curt.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v