George Clooney: Η χρονιά του πενηντάρη

Έχει ήδη συμπληρώσει τα πενήντα του χρόνια, κι όμως η γοητεία του συνεχίζει να δρα απτόητη. Ο George Clooney «παίζει» στις οθόνες μας με δεκάδες (κινηματογραφικές και μη) αφορμές, γι’ αυτό και επιχειρούμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα λίγο πριν τα φετινά Όσκαρ.
George Clooney: Η χρονιά του πενηντάρη
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν έχει πάρει ποτέ πτυχίο, αλλά βγάζει μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ξεκίνησε από εργάτης σε καλλιέργειες καπνού και κατέληξε να αφήνει τα αποτυπώματά του στο Walk of fame. Μετρά μισό αιώνα στον πλανήτη αλλά τα γκρίζα του μαλλιά είναι μαγνήτης για ορδές θηλυκών. Και σε αυτή την «τρυφερή» ηλικία, συνεχίζει να μονοπωλεί την εύνοια του κοινού, των κριτικών, των διαφημιστών και φυσικά των βραβείων.

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο «Αι Ειδοί του Μαρτίου», πρωταγωνιστής στους Απόγονους του Alexander Payne, φαβορί για τα φετινά Όσκαρ, επίμονος ακτιβιστής… Δεν έχει κάνει και λίγα ο George Clooney για να δικαιολογούνται για άλλη μια χρονιά τα φώτα της δημοσιότητας που είναι στραμμένα πάνω στα γκρίζα του μαλλιά. Το in2life βάζει κάτω από τον προβολέα την ζωή του από τότε που ακόμη ήταν μελαχρινός.

Από μικρός στο «κουρμπέτι»

Τους προβολείς των studio ο Clooney τους γνώρισε από την ηλικία των 5 ετών, όταν ο πατέρας του, Nick, δούλευε ως παρουσιαστής σε τηλεοπτικό σταθμό στο Kentucky των ΗΠΑ. Από κεκτημένη ταχύτητα προσπάθησε να σπουδάσει και ο ίδιος δημοσιογραφία, χωρίς ωστόσο ποτέ να πάρει πτυχίο – η εμπειρία όμως του πρόσφερε πλούσιο υλικό για «δημοσιογραφικές» ταινίες όπως το «Καληνύχτα και Καλή Τύχη». Η προσπάθεια του πατέρα του να θέσει υποψηφιότητα για το Κογκρέσο επίσης του πρόσφερε τις γνώσεις παρασκηνίου για να στήσει την τελευταία του σκηνοθετική απόπειρα, το «Ides of March».

Ο George Clooney εγκαταλείπει τις σπουδές, περνά από το πόστο της συγκομιδής καπνού, από την θέση του πωλητή γυναικείων παπουτσιών και ανδρικών κοστουμιών και τελικά ένας ξάδελφός του τον στέλνει συστημένο για έναν μικρό ρόλο σε μια παραγωγή. Δεν υπήρχε επιστροφή: Παράλληλα με μαθήματα υποκριτικής στο Los Angeles, και όσο ένας φίλος του τον φιλοξενούσε στην ντουλάπα του(!), πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές, από το 1978. Η τηλεοπτική του καριέρα ανέβαινε αργά και σταθερά με αποκορύφωμα την «Εντατική» που μεσουράνησε στα ‘90s και τον έκανε πασίγνωστο, όσο ακόμα είχε καστανά μαλλιά. Κι ύστερα του χτύπησε την πόρτα η έβδομη τέχνη.

Ο ηθοποιός Clooney

Μπλαζέ ύφος, βραχνή γοητευτική φωνή και ύφος «Martini» που κρύβει μοναξιά και πολιτικό προβληματισμό. Αυτός είναι ο ρόλος στον οποίο επανέρχεται συνέχεια το ερμηνευτικό ταλέντο του 50χρονου πλέον star. Η αρχή έγινε με τον ρόλο του Batman στο μάλλον αποτυχημένο «Batman & Robin» του 1997, για το οποίο αργότερο ο ίδιος δήλωσε πως ήταν «πεταμένα λεφτά».



Ακολούθησαν «πολεμικοί ρόλοι» στην Λεπτή Κόκκινη Γραμμή του Terrence Malick και στους «Τρεις Βασιλιάδες» του David O’Russell –στα γυρίσματα των οποίων λέγεται πως πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης έπαιξαν μπουνιές, όταν ο τελευταίος κατσάδιασε και έδιωξε μερικούς κομπάρσους. Ακολούθησε η συνεργασία του με τους αδελφούς Κοέν στην παραλλαγή της ομηρικής Οδύσσειας «Ω Αδελφέ πού Είσαι» το 2000 – μάλιστα ο Clooney είχε δηλώσει πως συμφώνησε πριν καν διαβάσει το σενάριο και με εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή, αφού το να δουλέψει με τα ευφυή αδέλφια ήταν πάντα ένα από τα όνειρά του.



Το μεγάλο μπαμ για τον Clooney έγινε φυσικά όταν γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Steven Soderbergh, με τον οποίο ο σταρ έστησε εταιρία παραγωγής, επιδεικνύοντας και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Η εμπορική τριλογία Ocean’s Eleven/Twelve/Thirteen του απέφερε πολλά χρήματα, φήμη, αλλά και καλούς φίλους, όπως τους «κολλητούς» του Brad Pitt και Julia Roberts.



Ακολουθούν οι πολιτικοποιημένες ερμηνείες στην Syrianna, τον Καλό Γερμανό, τον Michael Clayton, τους «Άνδρες που Κοιτάζουν Επίμονα Κατσίκες» και το «Up in the air», όπου υποδύεται τον εξαιρετικά επίκαιρο ρόλο ενός κοστουμάτου η δουλειά του οποίου είναι να απολύει κόσμο. Τέλος, η πιο πρόσφατη κινηματογραφική του εμφάνιση είναι αυτή στον ρόλο του άνδρα, η σύζυγος του οποίου βρίσκεται σε κόμμα μετά από ατύχημα, και έχει κερδίσει την εύνοια των κριτικών με αποτέλεσμα να φιγουράρει ως φαβορί για το φετινό αγαλματίδιο.



Ο σκηνοθέτης Clooney

«Είναι περισσότερο διασκεδαστικό να είσαι ο ζωγράφος παρά η μπογιά», έχει δηλώσει ο George Clooney, αφήνοντας να εννοηθεί πως απολαμβάνει πιο πολύ τον ρόλο του σκηνοθέτη παρά του ηθοποιού. Γι’ αυτό από τις αρχές των ‘00s αποφάσισε να σταθεί και πίσω από την κάμερα. Πρώτη στάση, το «Confessions of a Dangerous Mind», που παρά την χλιαρή εμπορική επιτυχία, έδωσε την εντύπωση ενός πολλά υποσχόμενου Clooney στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Το μεγάλο comeback έγινε με το «Καληνύχτα και Καλή Τύχη», στο οποίο περιγράφεται η λεκτική διαμάχη ενός παρουσιαστή με τον ΜακΚάρθι κατά την περίοδο του μακαρθισμού στις ΗΠΑ. Υποψηφιότητες και βραβεία για αυτό το ασπρόμαυρο διαμαντάκι έπεσαν βροχή.



Ακολούθησε το αθλητικού περιεχομένου Leatherheads και φυσικά το πρόσφατο «Ides of March» στο οποίο στάθηκε και υποκριτικά δίπλα στον νέο και ωραίο Ryan Gosling, αποδεικνύοντας ωστόσο περίτρανα ότι ο παλιός είναι αλλιώς.



Ο γόης Clooney

Έναν γάμο έχει στο ενεργητικό του ο George Clooney από την «άσημη» περίοδο των ‘80s, και ήταν τόσο αποτυχημένος που δήλωσε πως δεν πρόκειται να ξαναπαντρευτεί ούτε να κάνει παιδιά. Μάλιστα, η Michelle Pfeifer και η Nicole Kidman είχαν βάλει παλιότερα στοίχημα μαζί του για 10.000 δολάρια ότι θα έχει παντρευτεί πριν κλείσει τα 40. Φυσικά, έχασαν το στοίχημα και στα γενέθλια του Clooney έφτασαν στο σπίτι του δύο επιταγές. Ο Clooney τις επέστρεψε με ένα μήνυμα: «Τα διπλά ότι θα είμαι ακόμα εργένης στα 50 μου». Δεν ξέρουμε αν οι δύο σταρ δέχτηκαν το νέο στοίχημα, το σίγουρο όμως είναι ότι συνεχίζουν να του χρωστάνε.

Ο γάμος του Clooney δεν απασχολεί μόνο τις συναδέλφους του όμως: Στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tissauds, το ομοίωμα του George, ενδεδυμένο με ένα σμόκιν, προσφέρεται για φωτογραφίες με τις επισκέπτριες του μουσείου, στις οποίες δίνεται… νυφικό για να ποζάρουν. Κατά την δεκαετία των ‘00s πάντως, τον… χαίρονταν τα μοντέλα τηλεοπτικές περσόνες Lisa Snowdown και Sarah Larson, ενώ το περασμένο καλοκαίρι έληξε ο δεσμός του με την Ιταλίδα ηθοποιό Elisabetta Canalis. Πλέον, οι φήμες τον θέλουν ζευγάρι με την πρώην αθλήτρια πάλης Stacy Keibler. Ο πιο πιστός του σύντροφος βέβαια ήταν το κατοικίδιο γουρούνι του, ο Μαξ, που επί χρόνια κοιμόταν μαζί του, αλλά πέθανε το 2006.

Εν τω μεταξύ, ο δημοφιλής αστέρας φρόντισε να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του ακτιβισμού, δημιουργώντας οργανώσεις για στήριξη αφρικανικών λαών, ασιατικών μειονοτήτων και φιλελεύθερων πολιτικών – υπήρξε υποστηρικτής του Barrack Obama κατά τις εκλογές του 2008. Επίσης, είχε στείλει ανοιχτή επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία της ζητούσε να λάβει μέτρα για τις ευρωπαϊκές πολιτικές στο Σουδάν. Ίσως η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που δεν υπέκυψε στην «γκρίζα» γοητεία του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v