Etta James: Μια μελωδική Ιστορία σε εικόνες

Η Etta James έφυγε την προηγούμενη Παρασκευή, αφαιρώντας από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα λίγη από τη λάμψη του. Μια ματιά στα έργα και τις ημέρες της αξέχαστης ερμηνεύτριας, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
Etta James: Μια μελωδική Ιστορία σε εικόνες
Η παγκόσμια μουσική σκηνή απέμεινε την προηγούμενη Παρασκευή φτωχότερη, καθώς η 73χρονη Etta James έχασε την μάχη ενάντια στη λευχαιμία. Για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ερμηνεύτρια αξέχαστων κομματιών όπως το At Last, ρίχνουμε μια ματιά στην ιστορία της ζωής της, μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το Time.

Γεννημένη στις 25 Ιανουαρίου του 1938 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, η Etta James ξεκίνησε να τραγουδά στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών, όταν έγινε μέλος της τοπικής εκκλησιαστικής χορωδίας. Η φωτογραφία επάνω τραβήχτηκε το 1960.


Ο ιδρυτής της Chess Records Phil chess, η Etta James και ο παραγωγός Ralph Bass στα στούντιο της δισκογραφικής εταιρείας Chess Records στο Σικάγο, το 1960. Η Etta James σχημάτισε το πρώτο της γκρουπ, The Peaches, στην ηλικία των 14, και ηχογράφησε εκεί το R’n’B hit "The Wallflower (Dance With Me Henry)".


Από το 1960 έως το 1978, η Etta James παρέμεινε στην Chess Records, όπου ηχογράφησε μία σειρά επιτυχιών που περιλαμβάνουν δύο από τα δημοφιλέστερα album της, τα At Last και The Second Time Around.


Η Etta James παίζει με την γάτα της στο νοσοκομείο όπου εισήχθη για αποτοξίνωση από την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του ’70, πάλευε με τον εθισμό της στην ηρωίνη, ενώ το 1974 καταδικάστηκε σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία για 17 μήνες.


Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, τιμήθηκε συνολικά με έξι βραβεία Grammy, το πρώτο εκ των οποίων ήταν το 1994, στην κατηγορία Καλύτερη Φωνητική Ερμηνεία σε Τζαζ, για το άλμπουμ της Mystery Lady. Στη φωτογραφία επάνω, επί σκηνής το 1967.


Η Etta James απέκτησε το άστρο υπ’ αριθμόν 2.223 στο Walk of Fame του Χόλιγουντ.


Και οι βραβεύσεις συνεχίζονται: εκτός από τα πολυάριθμα Grammy, η Etta είδε το όνομά της να φιγουράρει και στα Rockabilly και Rock and Roll Hall of Fame. Η φωτογραφία επάνω, τραβήχτηκε στις 27 Μαΐου του 2007, κατά τη διάρκεια του live της στο 15ο Santa Cruz Blues Festival.


Κατά τη διάρκεια της 50ετούς καριέρας της, ηχογράφησε συνολικά 28 studio album. Το τελευταίο, All the Way, κυκλοφόρησε το 2006.


Τον Ιανουάριο του 2011, ανακοινώθηκε ότι έπασχε από λευχαιμία. Εκτός από την μουσική της κληρονομιά, άφησε πίσω της δύο γιούς, τον Donto και τον Sarnetto.



Πηγή: Time.com
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v