Όσα δεν ξέρατε για τον John Lennon

Γιατί αποβλήθηκε από το σχολείο το διασημότερο Σκαθάρι; Τι έκανε στον βράχο του Γιβραλτάρ; Τι περιείχε η αλληλογραφία του με την Βασίλισσα; Ο John Lennon δεν σταματά, ακόμη και τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατό του, να μας εκπλήσσει με τα «μικρά του μυστικά».
Όσα δεν ξέρατε για τον John Lennon
του Γιώργου Κόκουβα

«Όλοι σε αγαπούν, όταν βρίσκεσαι μερικά μέτρα κάτω από την γη»
. Τάδε έφη, John Lennon, ο ίδιος δηλαδή άνθρωπος που τον αγάπησαν εκατομμύρια οπαδοί κατά την διάρκεια της ζωής του. Κι όμως, κάτι ήξερε το μεγαλύτερο «Σκαθάρι» της Ιστορίας: Πριν από 31 ακριβώς χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1980, η δολοφονία του τον μετέτρεψε σε Άγιο και σήμερα, ακριβώς μισό αιώνα μετά την ίδρυση των Beatles, ο μύθος του παραμένει ζωντανός.

Ο σχηματισμός της θρυλικής μπάντας των Fab 4 στο Λίβερπουλ, τα live στον πιο «βρόμικο» δρόμο του Αμβούργου, το «Love me do», τα κίτρινα υποβρύχια κι η Beatlemania, τα άλμπουμ που άλλαξαν την πορεία της μουσικής, η εποχή της Γιόκο Όνο και το στιλ των Σκαθαριών που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή είναι γνωστά σε όλους μας. Πάντα όμως, όπως ισχύει για κάθε μεγάλη προσωπικότητα, υπάρχουν δεκάδες μικρές λεπτομέρειες στην ζωή τους που συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Δέκα τέτοιες στιγμές από την ζωή του John Lennon συγκεντρώνουμε σήμερα, αποτίοντας φόρο τιμής στον “Mr Imagine”.




*Μπορεί η φιγούρα του John Lennon να έχει αποτυπωθεί στις μνήμες όλων μας με μια κιθάρα ανά χείρας, αλλά το πρώτο του μουσικό όργανο ήταν μια… αρμόνικα. Μάλιστα, την πρώτη του κιθάρα την πήρε ο ίδιος μόλις πέντε χρόνια πριν την ίδρυση των Beatles.

*Στο σχολείο τον είχαν αποβάλλει εξαιτίας κατοχής… πορνό. Όταν ο διευθυντής του σχολείου του κούνησε απειλητικά το πορνογραφικό περιοδικό που βρήκε, ο John Lennon του είπε «Μπορώ να το έχω πίσω;»

*Στα μέσα των 60s η Σκαθαρομανία έχει φουντώσει και το συγκρότημα βρίσκεται σε περιοδείες που σπάνε τα ταμεία. Μία δήλωση του Λένον όμως στέκεται ικανή να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ακύρωση περιοδειών και να στρέψει τους Beatles αποκλειστικά στις studio ηχογραφήσεις. Τι είχε πει; Ότι «οι Beatles είναι πιο δημοφιλείς κι απ’ τον Ιησού».



*Λίγο καιρό πριν, η Βασίλισσα της Αγγλίας τους «παρασημοφορεί» με τα μετάλλια του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο Λένον το επιστρέφει στην ίδια τη Βασίλισσα το 1969, μαζί με την εξής επιστολή: «Μεγαλειότατη, επιστρέφω το μετάλλιό μου ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην συμμετοχή της Βρετανίας στα γεγονότα στην Νιγηρία, ενάντια στην υποστήριξη της Αμερικής στο Βιετνάμ και ενάντια στην καταβαράθρωση του τραγουδιού «Cold Turkey» στα charts. Με αγάπη, John Lennon».

*Ο Lennon πριν τον γάμο του με την Γιόκο Όνο, είχε παντρευτεί την Cynthia Powell, με την οποία απέκτησε τον γιο του, Julian. Λέγεται μάλιστα πως για εκείνον έχουν γραφτεί δύο από τα πιο διάσημα τραγούδια των Σκαθαριών, το «Hey Jude», για να τον παρηγορήσει για το διαζύγιο των γονιών του, και το «Lucy in the sky with diamonds», εξαιτίας μιας ζωγραφιάς με αυτό το θέμα που είχε ζωγραφίσει ο Julian στο σχολείο – αν και για το συγκεκριμένο τραγούδι υπάρχουν πολλές θεωρίες όσον αφορά την σημειολογία του.

*Την δεκαετία του ’70, ο Lennon με την Ono αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Νέα Υόρκη. Εκεί όμως, ενώ οι fans του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή, δεν συνέβη το ίδιο και με την εξουσία. Εξαιτίας των ακτιβιστικών του δραστηριοτήτων και την κριτική που ασκούσε ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επεδίωξε την απέλασή του. Ο Λένον μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη κέρδισε το δικαίωμα να μείνει στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η απόφαση προέβλεπε πως θα μπορούσε να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα το 1981. Δεν πρόλαβε ποτέ.



*Μετά τον γάμο του με την Γιόκο Όνο, προσέθεσε το επώνυμό της στο όνομά του: Λεγόταν πλέον John Ono Lennon. Η γαμήλια τελετή τους έγινε στον Βράχο του Γιβραλτάρ.

*Ο John Lennon έκανε ποδαρικό στο εξώφυλλο του Rolling Stone, που τον απεικόνιζε στο πρώτο του τεύχος το 1967. Το περιοδικό από την άλλη, δεν έφερε ιδιαίτερη τύχη στο Σκαθάρι. Όταν ξαναφωτογραφήθηκε από την μεγάλη Anne Liebovitz για το ίδιο περιοδικό το 1980, την ίδια ημέρα δολοφονήθηκε. Το Rolling Stone δημοσίευσε τον επόμενο μήνα την φωτογραφία, και έγινε το δημοφιλέστερο cover του περασμένου αιώνα.

*Η δολοφονία του έγινε κατά την επιστροφή του στο νεοϋορκέζικο διαμέρισμά του, και ο δράστης ήταν ένας σαλεμένος φαν του Σκαθαριού, με το όνομα Mark Chapman. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 ο Λένον ξεψύχησε –λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ- ενώ ο δράστης υποστήριξε πως «κακά πνεύματα» του επέβαλαν τον φόνο. Και καταδικάστηκε σε ισόβια.

*Η χήρα του Λένον μεταβίβασε τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού Imagine στην Διεθνή Αμνηστία. Η φωνή του Λένον έμελλε επίσης να συνοδεύσει την κηδεία μιας ακόμη μουσικής ευφυϊας, του Kurt Cobain, που αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1994.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v