Adele: Στην κορυφή με διαφορά… βάρους

Πούλησε εκατομμύρια δίσκους, έγινε μία από τις πλουσιότερες Βρετανίδες σε ηλικία 21 ετών, σάρωσε βραβεία και ρεκόρ. Τι μένει για την Adele; Να καταρρίψει το παλιό πρότυπο των stars, κάνοντας την Vogue να υποκύψει για πρώτη φορά στην γοητεία των… κιλών.
Adele: Στην κορυφή με διαφορά… βάρους
του Γιώργου Κόκουβα

Κορμί λιπόσαρκο, καλοσχηματισμένα πόδια, γυμνές πόζες και ομορφιά αλά photoshop. Κάπως έτσι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις stars στα περιοδικά που έχουν για σημαία τους το στιλ; Γι’ αυτό, δεν θα μπορούσαμε παρά να εκπλαγούμε ευχάριστα με το τελευταίο τεύχος του γνωστού περιοδικού Vogue, που –επιτέλους- φιλοξενεί στην «αρχοντική θέση» του εξωφύλλου του την νεαρή Βρετανίδα με τα περιττά κιλά και το περίσσιο ταλέντο: Η Adele έκανε πάλι το θαύμα της.

Απ’ τα 19… στα 21

Πριν τρία χρόνια η με το ζόρι ενήλικη Αγγλίδα από το Τότεναμ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τοπική μουσική σκηνή με το album «19». Και ενώ η Βρετανία είχε υποκλιθεί από τότε στην πληθωρικότητα της φωνής της, χρειάστηκε να φτάσει τα 21 της χρόνια, να κυκλοφορήσει το ομώνυμο album και να κατακτήσει τον κόσμο.

Γιατί αν τα βραβεία Grammy ως Πρωτοεμφανιζόμενη της Χρονιάς και ως Καλύτερη Γυναίκα Ερμηνεύτρια, μια αγκαλιά από βραβεία MTV και εκατομμύρια –ηλεκτρονικές και μη- πωλήσεις δεν θεωρούνται κατάκτηση, τότε τι θεωρείται; Να αλλάξει τα πρότυπα των αποστεωμένων starlets ίσως;

Το κατόρθωσε κι αυτό πριν λίγες μέρες, αφού για πρώτη φορά η Vogue απεκδύεται τα ανορεξικά κόμπλεξ της και αγκαλιάζει την εικόνα μιας "γεματούλας" αλλά δυναμικής καλλιτέχνιδος. Η Adele, που έχει επανειλημμένως δηλώσει πως τραγουδά με την φωνή και όχι με το σώμα της, θεωρείται από πολλά Μέσα η «anti-Gaga»: Δεν θέλει να προκαλεί με την εμφάνισή της και τις δηλώσεις της και αρκείται στο να γράφει η ίδια τα τραγούδια της και να τα ερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο.




Οι βρετανικοί κριτικοί βιάστηκαν να την κατατάξουν στην λίγκα των νέων pop Βρετανίδων, μαζί με την Duffy και την Joss Stone, που σηματοδοτούν μια στροφή προς τα soul και gospel μουσικά μονοπάτια. Πολλοί επίσης την συνέκριναν με την Amy Winehouse, αλλά η «καθαρή» εικόνα της Adele δεν αφήνει περιθώρια συσχετισμών. «Η Adele είναι πολύ “μαγική” για να την συγκρίνουμε με οποιαδήποτε άλλη», έγραψε το αμερικανικό AllMusic. Η ίδια πάντως δεν διστάζει να δηλώσει πως στις επιρροές της συγκαταλέγονται οι… Spice Girls και η Pink, ενώ η ίδια η Beyonce ανέφερε πως δική της επιρροή είναι πλέον… η Adele.

Σπάζοντας τα κοντέρ…

Όχι της ζυγαριάς –παρότι ακόμη κι αυτό δεν θα στεκόταν εμπόδιο για την επιτυχία της- αλλά των πωλήσεων και των charts. Η Adele, παρά το νεαρό της ηλικίας της και την «εναλλακτική» της φύση ως καλλιτέχνιδα, κατόρθωσε να πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα του «21» μόνο στην Βρετανία, παραμένοντας στην κορυφή των πωλήσεων επί 21 εβδομάδες – την ίδια θέση κατέκτησε και στα album charts άλλων 18 χωρών, των δύστροπων με ό,τι έχει σχέση με την Βρετανία ΗΠΑ περιλαμβανομένων.

Ο επίσημος βρετανικός φορέας Official Charts Company ανακοίνωσε πως η Adele είναι η μόνη εν ζωή καλλιτέχνις που κατάφερε να έχει δύο επιτυχίες ταυτόχρονα στο top 5 και των singles και των albums, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο οι Beatles το 1964. Οι 21 εβδομάδες που το «21» έμεινε στην κορυφή των πωλήσεων σηματοδοτεί άλλη μια πρωτιά, καθώς η Adele ξεπέρασε έτσι την Madonna, που κατείχε το ρεκόρ παραμονής στην κορυφή με τις εννέα εβδομάδες του «Immaculate Collection» το 1990. Ρεκόρ ηλεκτρονικών πωλήσεων ψηφιακών single, βραβείο «Πιο δυναμικής εκκίνησης καριέρας» και μία περιουσία 6 εκατομμυρίων λιρών που την έφερε ξαφνικά στην ένατη θέση των πιο πλούσιων Βρετανίδων stars κάτω των 30 είναι μερικά ακόμη από τα κατορθώματά της.

Με περιττά κιλά ή χωρίς, με περιουσία ή πάμφτωχη, εμάς μας αρκεί να ακούμε την ιδιαίτερη φωνή της ταλαντούχας συνθέτριας-τραγουδίστριας που δεν προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της μουσικής βιομηχανίας – προτιμά να αναγκάζει την μουσική βιομηχανία να προσαρμόζεται στο ταλέντο της.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v