Άσπονδοι… συγγενείς: Οι μεγαλύτερες οικογενειακές διαμάχες της Ιστορίας

Τι έχουν να χωρίσουν δυο αδέλφια; Όταν πρόκειται για ομοαίματους που εφηύραν το concept της δολοφονίας, που μήνυσαν ο ένας τον άλλο ή που φυλάκισαν συγγενείς τους για 18 ολόκληρα χρόνια, μάλλον είχαν να χωρίσουν πολλά.
Άσπονδοι… συγγενείς: Οι μεγαλύτερες οικογενειακές διαμάχες της Ιστορίας
Σίγουρα γνωρίζετε τους Oasis, την βρετανική μπάντα της οποίας τα ηνία κρατούσαν ο Νόελ και ο Λίαμ Γκάλαχερ. Τα δύο αδέλφια, πάντως, εύχονται να μην γνώριζαν ο ένας τον άλλο, κάτι που έγινε φανερό με την πρόσφατη μήνυση που κατέθεσε ο Λίαμ εναντίον του «αίματός» του, κατηγορώντας τον Νόελ μεταξύ άλλων για την «κατρακύλα» του συγκροτήματος. Με αφορμή αυτή την… ιδιαίτερη επίδειξη αδελφικής αλληλεγγύης -από την ανάποδη- θυμόμαστε τις πιο διάσημες ενδοοικογενειακές κόντρες που αποδεικνύουν ότι το αίμα… γίνεται νερό.

Κάιν και Άβελ

Οι πρώτοι «διδάξαντες» δεν είναι άλλοι από τα πρώτα βιβλικά αδέλφια, που περιποιούνταν τα χωράφια και έβοσκαν αμέριμνοι τα ζώα τους εκτός Εδέμ, ώσπου μπήκε ανάμεσά τους η διχόνοια. Σύμφωνα με την Γένεση, ο Κάιν, εμφανώς δυσαρεστημένος με την εύνοια του Θεού προς τον Άβελ, σκότωσε τον αδελφό του, συστήνοντας την έννοια του φόνου εκ προμελέτης στην ανθρωπότητα. Με την πρώτη οικογένεια του κόσμου να περιλαμβάνει μαμά και μπαμπά ένοχους για το προπατορικό αμάρτημα και γιο φονιά, δεν είναι να απορεί κανείς για την τροπή που πήραν τα πράγματα πάνω στην Γη.

Adidas εναντίον Puma

Οι περισσότεροι έχουμε φορέσει τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα των συγκεκριμένων εταιριών. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι οι δύο φίρμες είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο αδελφών από την Γερμανία; Ο Adolf και ο Rudolf Dassler μεγάλωναν αγαπημένοι σε μια πόλη της Γερμανίας και από μικροί έδειξαν δείγματα επιχειρηματικού δαιμονίου, στήνοντας στο πλυσταριό της μαμάς τους ένα αυτοσχέδιο «παπουτσάδικο». Τα αθλητικά παπούτσια τους έγιναν πασίγνωστα στην Γερμανία όταν όλοι οι μεγάλοι αστέρες των ολυμπιακών αθλημάτων άρχισαν να τα εμπιστεύονται, αλλά μαζί με την επιτυχία, ήρθε και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Λέγεται πως κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ασυνεννοησία τους είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο παρεξηγήσεων, που όταν ο Adolf πήγε με την οικογένειά του σε ένα καταφύγιο εν μέσω βομβαρδισμών, βρήκε στο ίδιο μέρος τον αδελφό του με την δική του οικογένεια και αναφώνησε «Οι βρωμιάρηδες επέστρεψαν», εννοώντας τα πολεμικά αεροπλάνα, αλλά ο Rudolf το θεώρησε προσβολή προς τον ίδιο και την οικογένειά του. Τότε αποφάσισαν να στήσει ο καθένας την δική του εταιρία: Ο Adolf-κατά κόσμον Adi Dassler- ένωσε τα αρχικά των ονομάτων του και ίδρυσε την Adidas, ενώ ο Rudolf, αφού επιχείρησε να κάνει το ίδιο, ίδρυσε την Ruda, που στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Puma. Τα εργοστάσιά τους, μάλιστα, βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, στις δύο όχθες του ποταμού που διέρρεε την πόλη τους.

Βασίλισσα της Αγγλίας-Βασίλισσα της Σκωτίας, σημειώσατε 1

H Mary, βασίλισσα της Σκωτίας, ήταν από μικρή προορισμένη για την θέση της διαδόχου του αγγλικού στέμματος. Για κακή της τύχη, στον θρόνο εκείνη την εποχή καθόταν η εξαδέλφη της, Ελισάβετ Α’, η οποία δεν έδειχνε καθόλου διατεθειμένη να αφήσει τα σκήπτρα της Αγγλίας στην δημοφιλή συγγενή της. Η ευκαιρία να την ξεφορτωθεί της δόθηκε όταν η Mary έτρεξε απερίσκεπτα στην Ελισάβετ για βοήθεια. Η Βασίλισσα όχι μόνο δεν την βοήθησε, αλλά την κλείδωσε για 18 ολόκληρα χρόνια σε ένα δωμάτιο και, αφού αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο δολοφονίας της Mary εναντίον της Ελισάβετ, η τελευταία διέταξε την εκτέλεσή της σε ηλικία 44 ετών. Προφανώς, ούτε το γαλάζιο αίμα γίνεται νερό.


Οι Helmsleys και ο… σκύλος

Όταν η διαβόητη ιδιοκτήτρια αλυσίδας ξενοδοχείων Leona Helmsley πέθανε το 2007, επιβεβαίωσε το παρατσούκλι της «Queen of Mean», καθώς σύμφωνα με την διαθήκη της, άφησε 12 εκατομμύρια δολάρια στον… σκύλο της, ένα λευκό Μαλτέζικο τεριέ με το προφητικό όνομα «Trouble», ενώ σε δύο από τα εγγόνια της δεν άφησε ούτε δεκάρα. Στα δύο άλλα εγγόνια της άφησε από 10 εκατομμύρια, με τον όρο να επισκέπτονται τον τάφο του πατέρα τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Όπως είναι φυσικό, τα εγγόνια… σκύλιασαν, και έφεραν την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η Helmsley δεν είχε «σώας τας φρένας». Έτσι, με την αναδιανομή της περιουσίας, το κάθε εγγόνι πήρε από 6 εκατομμύρια, ενώ ο σκύλος έλαβε τελικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 εκατομμυρίων, τα οποία δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν, αφού ο Trouble πήγε να συναντήσει την αφεντικίνα του τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι αδελφοί Γκάλαχερ

Οι άσπονδοι αδελφοί από την Βρετανία μπορεί να δημιούργησαν σχολή με τα τραγούδια τους, αλλά γνώρισαν τόσα σκαμπανεβάσματα στις μεταξύ τους σχέσεις, που θα εύχονταν να μην είχαν ιδρύσει ποτέ τους Oasis. Κι ενώ μας είχαν συνηθίσει σε πιπεράτες δηλώσεις, σε υπονοούμενα σε συνεντεύξεις και ελαφρύ… ξύλο ανάμεσά τους, πρόσφατα τα πράγματα απέκτησαν ακόμη πιο «τελεσίδικη» τροπή, όταν ο Λίαμ κατέφυγε στα δικαστήρια, ως απάντηση στις επίσημες κατηγορίες του Νέολ πως ο ίδιος και οι αλκοολικές συνήθειές του οφείλονται για την ακύρωση της συναυλίας τους στο V Festival της Αγγλίας το 2009, όπου και ήταν οι headliners. Ο Λίαμ υποστηρίζει πως για όλα οφείλεται η λαρυγγίτιδά του, και κατηγορεί τον μεγαλύτερο αδελφό του ότι προχωρά σε δηλώσεις που «ξεφεύγουν κατά πολύ από τον rock’n’roll αστεϊσμό και προσβάλλουν τον επαγγελματισμό του», συμπληρώνοντας: «Το μόνο που θέλω είναι μια συγγνώμη». Τα τελευταία νέα θέλουν τον Νόελ να δηλώνει μετανιωμένος για τα λόγια του σε τηλεοπτική εκπομπή στις 23 Αυγούστου. Μένει να δούμε αν ο Λίαμ θα αποδεχτεί την απολογία.

Γιώργος Κόκουβας
Πηγή: 
Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v