Υποκύπτοντας (πάλι) στη γοητεία των Beatles

40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ, οι νέες φωτογραφίες των Beatles που ανέσυρε από το υπόγειό του ο φωτογράφος Mike Mitchell, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το θρυλικό γκρουπ από το Λίβερπουλ.
Υποκύπτοντας (πάλι) στη γοητεία των Beatles
Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από την κυκλοφορία του Abbey Road, του τελευταίου άλμπουμ των Beatles. Παρ’ όλα αυτά, η γοητεία που ασκεί στο κοινό η μουσική τετράδα από το Λίβερπουλ παραμένει αμείωτη. Οι νέες φωτογραφίες που βγήκαν σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη σκαθαρο-μανία.

Ο φωτογράφος Mike Mitchell ήταν 18 χρονών όταν φωτογράφισε το θρυλικό γκρουπ στην πρώτη συναυλία που έδωσε επί αμερικανικού εδάφους, στο Washington Coliseum. Δύο μέρες πριν, οι Beatles είχαν εμφανιστεί στο The Ed Sullivan Show, καθηλώνοντας στις οθόνες περισσότερους από 74 εκ. τηλεθεατές.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε το photo gallery.

Κοιτώντας προς τα πίσω, ο Mitchell θυμάται ότι «για μένα, αυτή η συναυλία ήταν μια ευκαιρία να κάνω πορτρέτα και να ρίξω μια ματιά από κοντά για να δω πραγματικά ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι! Πράγματι, πολλοί Αμερικανοί, , που τότε έβγαιναν από την υπνοβασία των 50s, είδαν τους Beatles σαν πολύ παράξενα πλάσματα. Πολλά από τα καθιερωμένα ΜΜΕ τους μεταχειρίστηκαν απλώς ως μία καινοτομία. Ωστόσο η γενιά μου ένιωσε άμεση ταύτιση μαζί τους και ακόμη το αισθάνεται».

Οι 50 φωτογραφίες που βγήκαν σε δημοπρασία, απεικονίζουν τους Beatles καθώς καταφθάνουν από τη Νέα Υόρκη στο Union Station της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στο Washington Coliseum, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, ενώ περιλαμβάνονται και κάποιες επιπρόσθετες εικόνες από την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Civic Center της Βαλτιμόρης, στις 13 Σεπτεμβρίου 1964.

Μιλώντας για το πώς κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στους τέσσερις μουσικούς και να τους φωτογραφίσει, ο Mitchell λέει ότι «τα πράγματα ήταν διαφορετικά τότε. Δεν υπήρχε μεγάλη παρουσία ασφάλειας, ο Τύπος δεν ήταν μαντρωμένος και ήμουν ελεύθερος να αγκαλιάσω κατά κάποιον τρόπο τη φιλοδοξία μου».

Παραδόξως, τα φιλμ που τράβηξε ο Mitchell είχαν αποθηκευτεί σε ένα κουτί στο υπόγειό του για περισσότερο από 40 χρόνια, καθώς είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Mitchell ψηφιοποίησε το αρχείο του.

Οι φωτογραφίες της σειράς «The Beatles Illuminated» βγήκαν σε δημοπρασία στις 20 Ιουλίου και απέδωσαν στον Mitchell το ποσό των 361.938 δολαρίων. Τη μεγαλύτερη τιμή «έπιασε» η εικόνα των Beatles από πίσω (νο 46) η οποία πωλήθηκε έναντι 68.500 δολαρίων, ενώ 30.000 δολάρια κόστισε στον αγοραστή η φωτογραφία του μουσικού ντουέτου John Lennon -Paul McCartney (νο 41).

Πηγή Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v