Μπάρτσα: Οι ημίθεοι στο βάθρο τους

Η στρογγυλή θεά δαμάστηκε και βρήκε τον δάσκαλό της στην Καταλονία. Η φετινή κούπα βρήκε ξανά το «σπίτι» της στην Barcelona και ο μύθος των «blaugrana» ηρώων αποθεώνεται. Μάθετε την ιστορία που κρύβει ο κάθε «ημίθεος» του μεγάλου συλλόγου.
Μπάρτσα: Οι ημίθεοι στο βάθρο τους
του Γιώργου Κόκουβα

«Η καλύτερη ομάδα του κόσμου». Αν έπρεπε να δοθεί κάπου αυτός ο χαρακτηρισμός δεν θα μπορούσαμε παρά να τον δώσουμε στον ποδοσφαιρικό σύλλογο του καταλανικού λιμανιού που έχει παραδώσει επανειλημμένως μαθήματα άφταστου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ομάδα που προσπαθούν να αποφύγουν όλοι στους ομίλους του Champions League, η ομάδα που έχει κερδίσει συνολικά 47 τρόπαια, που έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά αστέρια στο ρόστερ της και κάνει την ελληνική Superleague να ντρέπεται για το όνομά της δεν θα μπορούσε παρά να οφείλει την επιτυχία της στους ανθρώπους που την στελεχώνουν. Δείτε τους μεγαλύτερους «ήρωες» των blaugrana, που σήκωσαν το τέταρτο κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία του συλλόγου και μάθετε όσα δεν γνωρίζατε για αυτούς.

Leo Messi
Ο Diego Maradona τον έχρισε διάδοχό του στον θρόνο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Αργεντινός νεαρός έχει ήδη ξεπεράσει σε ποδοσφαιρική ποιότητα των άτακτο Diego. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι ο Lionel Messi στα 23 του χρόνια αποτελεί ό,τι καλύτερο μπορεί να δει κανείς σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κάνοντας 15 εκατομμύρια ανθρώπους (50% περισσότερους από τον πληθυσμό της Ελλάδας) να γίνουν fans στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. http://www.facebook.com/LeoMessi

«Ανεξάρτητα από τους τίτλους, τα τρόπαια και τα βραβεία, πάντα θα είμαι το αγόρι που μεγάλωσε στο Rosario της Αργεντινής. Εκεί ήταν που έμαθα να προχωρώ για να μπορώ να κυνηγήσω το όνειρο», αναφέρει ο Αργεντινός άσος που έχει σκοράρει ασταμάτητα και ντριμπλάρει τους πάντες σαν σταματημένους. «Κι όμως, μου είπαν πως ποτέ δεν θα γινόμουν ποδοσφαιριστής», έχει δηλώσει ο Messi, αναπολώντας τα εμπόδια που έπρεπε να προσπεράσει για να μετακομίσει από την Αργεντινή στην Ισπανία και να ακολουθήσει το –στρόγγυλο- πεπρωμένο του.

Παρ' όλα αυτά, το όνομά του δεν έχει συνδεθεί με σκάνδαλα, γυναίκες και πρωτοσέλιδα σε κουτσομπολίστικα περιοδικά, όπως συνέβη με πολλούς άλλους «επιφανείς» μπαλαδόρους. «Κατανοώ την σημασία του ρόλου μου ως δημόσιο πρότυπο και ότι μπορώ να βοηθάω όσους έχουν ανάγκη», αναφέρει. Και όντως, με την οικογένειά του ίδρυσε το «Leo Messi Foundation» που βοηθά παιδιά τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη.

Éric Abidal
Ο 31χρονος Γάλλος που σήκωσε πρώτος την πολυπόθητη ευρωπαϊκή κούπα το προηγούμενο Σάββατο απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τους μήνες που προηγήθηκαν του τελικού. Παρ’ όλα αυτά, ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα επανήλθε δριμύτερος στο γήπεδο και απέδειξε ότι μεγάλος παίκτης σημαίνει να έχει κανείς δύναμη για να ξεπερνά και τον πιο δύσκολο αντίπαλο. Ακόμη κι αν αυτός λέγεται καρκίνος.

Στα μέσα του Μαρτίου ο Abidal διαγνώστηκε με όγκο στο συκώτι του και τις αμέσως επόμενες ημέρες υποβλήθηκε σε εγχείριση. Ο ίδιος παρακάλεσε να μην δημοσιοποιηθεί τίποτα για το όνομά του όσο καιρό βρισκόταν σε θεραπεία. Μέχρι να εμφανιστεί και πάλι, οι συμπαίκτες και οι αντίπαλοί του απέδειξαν ότι το ποδόσφαιρο δεν χωρίζει, αλλά ενώνει: Στην φάση των 16 του Champions League, οι ομάδες της Real Μαδρίτης και της Λυών βγήκαν στο γήπεδο με μπλουζάκια που έγραφαν «Ánimo Abidal» (δηλαδή «Δύναμη Abidal») ενώ στον αγώνα της Barcelona εναντίον της Getafe τον περασμένο Μάρτιο, οι φίλαθλοι χειροκροτούσαν καθ’ όλο το 22ο λεπτό, προς τιμή του απόντα παίκτη με το νούμερο 22. Ο Abidal τελικά επανήλθε στο γρασίδι την 3η Μαΐου στα ημιτελικά του Champions League, απολαμβάνοντας όρθιο χειροκρότημα, ενώ στον μεγάλο τελικό, οι συμπαίκτες του, του έκαναν την τιμή να σηκώσει εκείνος το Κύπελλο προς το κοινό του Wembley.

«Pep» Guardiola
Ο «εκλεκτός» του John Cruyff που δόξασε τα χρώματα της Μπάρτσα ως παίκτης, αποτελεί πλέον τον «διευθυντή της ορχήστρας» στον πάγκο της ομάδας και την έβγαλε από την ανυδρία αρκετών σεζόν, χαρίζοντάς της τρίαδες από τρόπαια κάθε χρόνο τις τελευταίες τρεις περιόδους.

Ο σαραντάρης «manager» της Barcelona έχει απασχολήσει όχι μόνο τους Ισπανούς, αλλά και τους Βρετανούς ποδοσφαιρόφιλους, καθώς οι φήμες τον ήθελαν να γίνεται ο διάδοχος του Sir Alex Ferguson στον πάγκο της United. Ωστόσο, στις φλέβες του Pep κυλά καταλανικό αίμα, που δεν του επέτρεψε να ξεστρατίσει ούτε λεπτό από το Camp Nou. Ούτε καν για την γέννηση της κόρης του, αφού αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ομάδας του ζήτησε να αναλάβει την ομάδα, και ο Guardiola, γνωστός για το πάθος και την εμμονή του με το ποδόσφαιρο, δέχτηκε.

Είναι επίσης ο άνθρωπος που ευθύνεται για την άνθηση του «φυτώριου» νέων ταλέντων στην Βαρκελώνη και εκείνος που έκανε τα τραγούδια των αγαπημένων του Coldplay ύμνους των επιτυχιών της ομάδας. Νέος, μεθοδικός, στιλάτος –γνωστή η συλλογή των Armani κοστουμιών του- ο Guardiola έχει χαρακτηριστεί «ο νέος Murinho» και έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να τον ξεπεράσει.

Sandro Rosell
Το παιχνίδι δεν παίζεται μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό. Το γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος του ίσως πιο επιτυχημένου ποδοσφαιρικού συλλόγου στον πλανήτη, Sandro Rosell, ο οποίος μετράει μόλις έναν χρόνο στο προεδρικό «τιμόνι» των Καταλανών.

Ο νυν Πρόεδρος της Barcelona είναι γνωστός στην ομάδα περίπου μια δεκαετία. Το 2003 ήταν ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές και βοηθούς του Joan Laporta, ο οποίος εκλέχθηκε τότε Πρόεδρος του συλλόγου. Επίσης, ο Rosell έχει μείνει στην ιστορία των blaugrana ως ο άνθρωπος που έφερε τον Ροναλτίνιο στην Ισπανία. Το 2003, ο Rosell είχε βάλει προσωπικό στοίχημα να φέρει τον David Beckham στην Barcelona, ωστόσο ο Άγγλος άσος επέλεξε τον αιώνιο “classico” αντίπαλο, την Real Μαδρίτης. Τότε, για να ξαναφέρει τα μεταγραφικά χαμόγελα στους φίλαθλους, ο Rosell «έκλεισε» τον Βραζιλιάνο θεό της μπάλας, τον οποίο σύμφωνα με φήμες γνώριζε προσωπικά όσο ήταν στέλεχος της Nike στην Βραζιλία.

Ο Rosell παραιτείται ξαφνικά το 2005 και εξαπολύει επίθεση προς τον πρόεδρο Laporta, ενώ πριν από έναν χρόνο ανακοινώνει πως θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, αφού το συμβόλαιο του Laporta έληγε. Τα μέλη του συλλόγου, ο οποίος είναι ο μόνος στον κόσμο που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ιδιοκτήτης του είναι ο «λαός» του, υπερψήφισαν με διαφορά τον Rosell και μέσα στον τελευταίο χρόνο, ο ισχυρός άνδρας είχε την χαρά να δει την ομάδα να κατακτά τα τρία σημαντικότερα τρόπαια (το Champions League, το ισπανικό πρωτάθλημα και το Supercopa της Ισπανίας).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v