Οι Καντάφι της Ιστορίας

Από τον Νέρωνα ως τον Χίτλερ, και από τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ μέχρι τον Πινοσέτ, έξι ηγέτες που μέχρι να διαπράξουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ίσως να θεωρούνταν «χαριτωμένα» τρελοί. Σας θυμίζουν κάποιον;
Οι Καντάφι της Ιστορίας
Κυκλοφορούσε με γυναίκες παρθένες σωματοφύλακες, ντυνόταν παράξενα, έμενε μόνο σε σκηνές, έκανε παρέα με τον Μπερλουσκόνι. Ανάλογα με το επίπεδο χιούμορ του μέσου παρατηρητή, και τον βαθμό ενασχόλησης αυτού του τελευταίου με μεσανατολικά ζητήματα, μπορούσε να θεωρηθεί από απόλυτος παράφρονας μέχρι ένας ακόμη χαριτωμένος τρελός. Μέχρι που άρχισε να σκοτώνει τον λαό του που επαναστατούσε, και όλοι βεβαιώθηκαν. Δεν υπάρχουν χαριτωμένοι τρελοί με εξουσία.

Υπάρχουν τρελοί που ξεκίνησαν με καλές προθέσεις, τρελοί που κάποια στιγμή η Ιστορία μπορεί να θελήσει να δικαιώσει, και τρελοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αν νομίζετε πως ο Καντάφι είναι ο χειρότερος από αυτούς, μάλλον έχετε ξεχάσει εκείνους που προηγήθηκαν…

Augusto Pinochet (1915 - 2006)
Ο αρχηγός του στρατού της Χιλής που πρωτοστάτησε το 1973 στο πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA για την ανατροπή του Προέδρου Allende υπήρξε ένας από τους πλέον αιμοσταγείς δικτάτορες της σύγχρονης ιστορίας. Ο Αουγκούστο Πινοσέτ εκτέλεσε 3.200 ανθρώπους, οδήγησε 80.000 αντιφρονούντες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασάνισε 30.000 άτομα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, κατά την 17ετή «θητεία» του, που παραδόξως έληξε αναίμακτα, μετά από δημοψήφισμα.

Το 2004 ο Δικαστής Juan Guzman Tapia έκρινε πως ο Πινοσέτ ήταν σε θέση να δικαστεί, παρά τους ισχυρισμούς πως δεν είχε σώας τας φρένας, και τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν πέθανε, στις 10 Δεκεμβρίου του 2006, εκκρεμούσαν 300 δικαστικές αποφάσεις εναντίον του για σωρεία αδικημάτων που περιλάμβαναν… τα πάντα, από καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι κατάχρηση δημόσιας περιουσίας ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

Joseph Stalin (1878 - 1953)
Συνολικά, δέκα εκατομμύρια θάνατοι Ρώσων πολιτών αποδίδονται στο σταλινικό καθεστώς: έξι εκατομμύρια θύματα του λοιμού του 1932-33, στον οποίο συνέβαλλε η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα που διέκοψε την παραγωγή τροφίμων στις αρχές της δεκαετίας του ‘30, και τέσσερα εκατομμύρια νεκροί από «άλλες αιτίες», περιλαμβανομένων 800.000 εκτελέσεων πολιτικών κρατουμένων, 400.000 νεκρών από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια των αναγκαστικών επαναπατρισμών και 1,7 εκατομμυρίου θυμάτων των γκούλαγκ –στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι κρατούμενοι των Gulag που πέθαναν αμέσως μετά την απελευθέρωση τους, εξαιτίας των συνθηκών της κράτησής τους.

Νέρωνας (37 - 68 μ.Χ.)
Ο αυτοκράτορας που έπαιζε μουσική κοιτάζοντας την Ρώμη να καίγεται έκανε το όνομά του συνώνυμο με την τυραννία, έμεινε στην ιστορία για μια σειρά εκτελέσεων που περιλαμβάνουν εκείνες της μητέρας του και του ετεροθαλή αδερφού του, και εν τέλει αυτοκτόνησε, όταν αντιμετώπισε απειλές για δολοφονία. Παρ’ όλα αυτά, σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβητούν τα τελευταία χρόνια την αξιοπιστία των ιστορικών πηγών που παρουσιάζουν τον Νέρωνα ως τύραννο και αυτουργό της μεγάλης φωτιάς της Ρώμης.

Kim Jong-Il (1941 - σήμερα)
Ο «άρχοντας της προπαγάνδας» έχει καταφέρει να κάνει τον λαό του να πιστέψει πως η γέννησή του συνοδεύτηκε από υπερφυσικά φαινόμενα, όπως η αλλαγή της εποχής από χειμώνα σε άνοιξη, η εμφάνιση ενός λαμπρού άστρου και διπλών ουράνιων τόξων ταυτόχρονα στον ουρανό, και ότι τα γενέθλιά του γιορτάζονται με μεγάλες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, και άλλα τέτοια τρελά αλλά μάλλον άκακα.

Τα χαμόγελα σταματούν περίπου στο σημείο όπου αρχίζουν οι περιγραφές των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους εχθρούς του καθεστώτος του, της πλήρους απομόνωσης που έχει επιβάλλει στη χώρα του και των απειλών περί πυρηνικών εξοπλισμών που ακούγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το 1989, πριν την διοργάνωση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεότητας και Φοιτητών, ο Kim έδιωξε από την πρωτεύουσα όλους τους κατοίκους με ειδικές ανάγκες. Μοίρασε, επίσης, φυλλάδια τα οποία διαφήμιζαν ένα θαυματουργό φάρμακο που θα αύξανε το ύψος των κοντών ανθρώπων. Όσοι ανταποκρίθηκαν στη διαφήμιση, εξορίστηκαν σε διάφορα ακατοίκητα νησιά, μαζί με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να «αποφευχθεί η διαιώνιση των προβληματικών γονιδίων τους».

Adolf Hitler (1889 - 1945)
Το 1933, εννιά εκατομμύρια Εβραίοι ζούσαν στις εικοσιμία συνολικά ευρωπαϊκές χώρες που έμελλε να κατακτήσει η Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945, δύο στους τρεις Εβραίους της Ευρώπης είχαν σκοτωθεί. Στα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, όμως, περιλαμβάνονται ενάμιση εκατομμύριο τσιγγάνοι, 250.00 άνθρωποι με νοητική καθυστέρηση ή αναπηρίες, τρία εκατομμύρια κρατούμενοι πολέμου από την Σοβιετική Ένωση, και χιλιάδες ομοφυλόφιλοι, σοσιαλδημοκράτες, Μάρτυρες του Ιεχωβά, κομμουνιστές και συνδικαλιστές Γερμανοί πολίτες.

Idi Amin Dada (1925 - σήμερα)
Γνωστός και ως «Χίτλερ της Αφρικής», ο Dada ανέτρεψε τον πρώτο πρόεδρο της Ουγκάντα Milton Obote στο πραξικόπημα του 1960. Μέχρι το 1978, οπότε και αναγκάστηκε να διαφύγει στην Σαουδική Αραβία μετά την ανεπιτυχή εισβολή των στρατευμάτων του στην Τανζανία, είχε προλάβει να σκοτώσει 300.000 πολιτικούς κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να ακρωτηριάζουν ο ένας τον άλλο με βαριοπούλες, μεταξύ άλλων θηριωδιών.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v