Ο Μιχάλης Τζουγανάκης στο in2life

Με αφορμή τις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου, ο Μιχάλης Τζουγανάκης μιλά στην κάμερα του in2life για το πρόγραμμα που παρουσιάζει, τις επιρροές στη μουσική του και τις μοντέρνες ενορχηστρώσεις που αναδεικνύουν την παραδοσιακή μουσική.
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης γεννήθηκε στην πόλη Beringen, στο Βέλγιο (1969), σε μια παλιά συνοικία μεταναστών. Η συναναστροφή του μέσα από το παιχνίδι και τις παρέες με Τούρκους, Έλληνες, Μαροκινούς, Πολωνούς, Αιγύπτιους και Ιταλούς ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. 

Μίλησε στο in2life λίγο πριν τις 14 Ιανουαρίου και την έναρξη των παραστάσεων του στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου. Πιστεύει ότι «είναι ο ιδανικότερος χώρος για να δοκιμάσει κανείς νέα πράγματα και να εκφραστεί με έναν πιο απλό τρόπο». Για τις παραστάσεις του μας είπε ότι θα παίξουν -εκτός από τα δικά του και τα παραδοσιακά- και κομμάτια άλλων αγαπημένων τραγουδοποιών κρατώντας κάποιες εκπλήξεις που δεν μας αποκάλυψε.

Γνωστός για το εξαιρετικό παίξιμο του στο λαούτο, ο Τζουγανάκης μπλέκει τον παραδοσιακό ήχο με τις μοντέρνες ενορχηστρώσεις. «Η παράδοση έχει το μίτο στα χέρια της ακόμα, εμείς την έχουμε ανάγκη, όχι αυτή», τονίζει.
 


Στα 9 του χρόνια γύρισε στην πατρίδα του, την Κρήτη, και άρχισε να ανεβαίνει στη σκηνή συμμετέχοντας σε μουσικές εκδηλώσεις της πόλης. Η πολυπολιτισμικότητα τον επηρέασε και στη μουσική του. Πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο και όλα ξεκινούν από το σεβασμό προς τον εαυτό μας.

Ξέρει τι θέλει κι όπως λέει είναι "άνθρωπος του σήμερα και δε φοβάται να κοιτάξει παραπέρα", αναφορικά με τις όχι αμιγώς παραδοσιακές ενορχηστρώσεις. Το λαούτο και την κρητική λύρα θα συνοδεύσει το μπάσο, τα πλήκτρα, η κιθάρα, τα κρουστά και τα τύμπανα. «Αν τα φορέσεις όμορφα, και δε φανεί ότι θέλεις να εντυπωσιάσεις και μόνο, αλλά έχεις κάτι να πεις, τότε δεν το θεωρώ κακό και ανήθικο να τα προσθέσω στο πρόγραμμα».

Ένας ειλικρινής άνθρωπος, ανοιχτός και με καλή διάθεση που ζει αυτό που κάνει, πιστεύει ότι ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να απαλύνει την ψυχή του κόσμου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v