Σκάνδαλα αθλητών με… αγενή άμιλλα

Αθλητές-καμάρια που μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε «κακά παιδιά» και γνώρισαν την κατακραυγή του κόσμου, ο οποίος μέχρι πριν τους αποθέωνε. Συγκεντρώσαμε τα μεγαλύτερα εγχώρια και διεθνή σκάνδαλα αθλητών, που απέχουν πολύ από το fair play.
του Γιώργου Κόκουβα

Μοιχείες, διαρρήξεις, βιασμοί, δολιοφθορές και, φυσικά, άφθονο ντόπινγκ. Απ’ όλα έχει ο μπαξές των αθλητικών σκανδάλων, με πρωταγωνιστές σημαντικούς αθλητές, που είδαν την καριέρα τους να λαμβάνει άδοξο τέλος και τα μετάλλια να αφαιρούνται από το στήθος τους, όταν βγήκαν στη φόρα τα «άπλυτά» τους. Αφήνουμε τα light περιστατικά, όπως η τάση του David Beckham να πειραματίζεται με τα εσώρουχα της γυναίκας του, και περνάμε κατευθείαν στα… σκληρά μαρκαρίσματα της διεθνούς αθλητικής σκηνής.

Mike Tyson
Ενδοοικογενειακή βία, ένας βιασμός και ένα… δάγκωμα αυτιού
είναι οι αιτίες που ο Mike Tyson δεν θα βγάλει ποτέ την ρετσινιά του κακού παιδιού από πάνω του. Ο πρωταθλητής της πυγμαχίας ξεκίνησε την «κατηφόρα» όταν κατηγορήθηκε πως ασκούσε βία προς την σύζυγό του. Μάλιστα, σε τηλεοπτική εκπομπή, η γυναίκα του τον αποκάλεσε μανιοκαταθλιπτικό, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κοινού και στα αδιάφορα μάτια του ίδιου.

Παράλληλα, η φαεινή ιδέα του να δαγκώσει και να κόψει ένα κομμάτι από το αφτί του αντιπάλου του Evander Holyfield στο ρινγκ το 1997, του κόστισε την αθλητική του ιδιότητα. Όμως, η άσχημη συμπεριφορά του δεν σταμάτησε μέσα στο ρινγκ, αλλά και έξω από αυτό, καθώς κατηγορήθηκε για τον βιασμό ενός 18χρονου κοριτσιού. Μετά από αυτό, εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών ετών και πλέον, βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των αθλητικών σκανδάλων.

Ben Johnson
Ο άνθρωπος που έτρεχε τα 100 μέτρα πριν προλάβεις να πάρεις δεύτερη ανάσα, έσπαγε όλα τα ρεκόρ σε κάθε του εμφάνιση. Ο τζαμαϊκανής καταγωγής Καναδός αθλητής απέκτησε το status θρύλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Όλα, όμως, κράτησαν λίγο, καθώς αποκαλύφθηκε πως έκανε χρήση στεροειδών, που χρησιμοποιούνται στο bodybuilding. Μετά το σκάνδαλο, προσπάθησε να κάνει ένα comeback στον στίβο, αλλά χωρίς να βάλει μυαλό. Το 1993 και το 1999 βρέθηκαν ξανά στο αίμα του απαγορευμένες ουσίες. Ο «άνθρωπος με τα κίτρινα μάτια», όπως τον αποκαλούσαν οι Times αντί για μετάλλια, έμεινε με την γλύκα των αναβολικών και την δημόσια ταπείνωση.

Tiger Woods
Ο διάσημος golfer δεν απασχολούσε με την προσωπική του ζωή τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι που οι φυλλάδες μυρίστηκαν πως είχε, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 15 ερωμένες με τις οποίες απατούσε την σύζυγό του. Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε για τον Woods το 2009, όταν το περιοδικό National Enquirer ανακάλυψε το πρώτο ειδύλλιό του, με «γυναίκα της νύχτας». Ακολούθησαν ένα-ένα τα υπόλοιπα «στιγμιαία λάθη» του Tiger, τα οποία ακόμη απασχολούν τα δημοσιεύματα περισσότερο από την επιστροφή του στα αθλητικά του καθήκοντα το 2010.

Marion Jones
Τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια εκτίναξαν την Αμερικανίδα αθλήτρια στην ελίτ του παγκόσμιου στίβου. Όλα ξεκίνησαν στο Σύδνεϋ, όπου το 2000 η Jones έδωσε ρέστα στο σπριντ. Τα ρέστα, όμως, της επιστράφηκαν με τόκο, όταν έγινε γνωστό το 2007 πως είχε κάνει χρήση αναβολικών. Οι ΗΠΑ δεν χαρίζονται σε τέτοιες υποθέσεις και η Marion Jones καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση, αφού της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια. Με δάκρυα στα μάτια, η πρώην αθλήτρια απολογήθηκε στο κοινό και πλέον αποφάσισε να συνεχίσει την ζωή της, παίζοντας μπάσκετ στο γυναικείο NBA.

Michael Phelps και Ronaldo
Ο Αμερικανός άνθρωπος-θαύμα της κολύμβησης έγινε πρόσφατα «βούκινο» στα Μέσα, όταν ο φακός των παπαράτσι τον έπιασε να καπνίζει μαριχουάνα. Παρ’ ότι η πράξη του δεν σχετίζεται άμεσα με τις αθλητικές του επιδόσεις, ο Phelps είχε γίνει role model για όλα τα μικρά παιδιά στις ΗΠΑ, γεγονός που κατέστησε ασυγχώρητο το παράπτωμά του, το οποίο και ο ίδιος ομολόγησε.

Στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή στάθηκε ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και προσωπικός του φίλος Ρονάλντο. Φαίνεται πως ο αθλητής που χαρακτηρίστηκε τρεις φορές ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο γνωρίζει καλά την πίκρα του σκανδάλου, καθώς πριν από δυόμισι περίπου χρόνια έγινε πρώτο θέμα στον τύπο, όταν ενεπλάκη σε σκάνδαλο με ναρκωτικά και τραβεστί. Αφού είχε αφήσει την κοπέλα του στο σπίτι της, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ρονάλντο πήρε με το αυτοκίνητό του τρεις πόρνες και κατευθύνθηκαν προς κακόφημο μοτέλ. Εκεί, ο ποδοσφαιριστής κατάλαβε πως οι τρεις γυναίκες ήταν στην πραγματικότητα άνδρες, και μετά από απειλές και εκβιασμούς, εμπλοκή ενός εμπόρου ναρκωτικών και πολλά δημοσιεύματα για το συμβάν, το όνομα του αθλητή κηλιδώθηκε.

Tonya Harding
Σε όλα τα αθλήματα θα περιμέναμε ίντριγκες και αντικανονικές συμπεριφορές. Αλλά στο καλλιτεχνικό πατινάζ; Κι όμως, η Αμερικανίδα Tonya Harding, 16 χρόνια πριν, ήθελε τόσο πολύ την νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έβαλε τον σύζυγό της και τον πρώην φύλακά της να σκηνοθετήσουν ένα ατύχημα στην προπόνηση της ανταγωνίστριάς της Nancy Kerrigan. Η τελευταία, μετά από τραυματισμό του ποδιού της, δεν αγωνίστηκε και η Harding κέρδισε το πρωτάθλημα.

Στην συνέχεια, η Harding ομολόγησε το κόλπο της. Παρ’ όλα αυτά, της επιτράπηκε η συμμετοχή της στο επόμενο πρωτάθλημα, όπου η αδικία αποκαταστάθηκε, καθώς η Harding ήρθε όγδοη στην κατάταξη, ενώ η Kerrigan έφυγε με το ασημένιο μετάλλιο. Μετά από πρόσθετες έρευνες για το πρώτο περιστατικό, η Harding αποκλείστηκε εφ’ όρου ζωής από το αγώνισμα που απαιτεί χάρη και ευαισθησία, κάτι που μάλλον η συγκεκριμένη αθλήτρια δεν είχε.

Ντόπα… από τον τόπο σου

Κώστας Κεντέρης – Κατερίνα Θάνου
Κοινή μοίρα για τους δύο –πρώην- κορυφαίους αθλητές φύλαγαν οι παραμονές της πολυαναμενόμενης στην χώρα μας Ολυμπιάδας του 2004. Ο «γιος και η κόρη του ανέμου» είχαν προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους Έλληνες με τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000 και τα μετάλλια, τα οποία έντυσαν με τα ελληνικά χρώματα. Στους αγώνες της Αθήνας του 2004, ο «Αίολος» Κεντέρης από την Μυτιλήνη ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα του ελληνικού αθλητισμού για διάκριση στα 200μ., ενώ και η Κατερίνα Θάνου βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της.

Όλοι θυμόμαστε την συνέχεια. Ένας έκτακτος έλεγχος αντι-ντόπινγκ, ένα κατά πάσα πιθανότητα σκηνοθετημένο ατύχημα με μηχανή, απανωτές απολογίες και η απόσυρση των αθλητών από την Αθηναϊκή Ολυμπιάδα σήμαναν το τέλος του θριάμβου τους. Το 2006 οι δύο αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAFA και ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στον στίβο. Αλλά φυσικά, κάθε προσπάθεια θα ήταν μάταιη, αφού ο αθλητής που έδωσε το όνομά του σε ταχύπλοα και η δυναμική σπρίντερ είχαν συνδυαστεί μια για πάντα με το αίσθημα της ντροπής στα μάτια του ελληνικού κοινού.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα το επίσημο site του Κώστα Κεντέρη, στο οποίο «τρέχει» poll για το αν θα καταφέρει να καταρρίψει το προσωπικό του ρεκόρ, ενώ παρουσιάζεται ως «unique champion». Οι καταχωρίσεις στην στήλη News του site φτάνουν μέχρι τις 16 Ιουλίου του 2004. Καθόλου τυχαίο.

Φανή Χαλκιά
Το ίδιο πάθημα πέρασε και η «400άρα» Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που περνούσε τα εμπόδια σαν σε περίπατο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Στους επόμενους αγώνες, στο Πεκίνο, η Φανή Χαλκιά βρέθηκε δύο φορές θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Στο αίμα της βρέθηκε ουσία εκατό φορές ισχυρότερη από την τεστοστερόνη, ενώ η ίδια, έκπληκτη, αρνήθηκε την ενοχή της. Τελικά, της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες για δύο χρόνια, από το 2008 μέχρι περίπου τις ημέρες που διανύουμε τώρα.

Χρήστος Ιακώβου
«Κάτσε κάτω απ’ την μπάρα»… Αυτή η ιαχή, σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές σφαλιάρες, που έδινε ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας άρσης βαρών στους αθλητές του μάς έφεραν στην κορυφή αρκετές φορές από το 1992 ως το 2004. Απ’ ό,τι έδειξαν οι έρευνες του αντι-ντόπινγκ control το 2008, εκτός από σφαλιάρες, ο Χρήστος Ιακώβου έδινε στους αθλητές του και γενναιόδωρη ποσότητα αναβολικών ουσιών. 11 από τους 14 αρσιβαρίστες της ομάδας του 2008 βρέθηκαν θετικοί στον σχετικό έλεγχο και ακολούθησε σκάνδαλο που έπληξε ανεπανόρθωτα την μέχρι τότε αγαπημένη ομάδα των Ελλήνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ντανόυτ Λούπου
Ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής έφτασε στην χώρα μας στις αρχές των ‘90s, για να γίνει ο top scorer του Παναθηναϊκού. Την προσοχή, όμως, δεν την κέρδισε με τα γκολ του, αλλά με την εξωγηπεδική του δραστηριότητα και τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη το όνομά του. Στις 16 Φεβρουαρίου 1991 συνελήφθη ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών, κατηγορούμενος για το «άνοιγμα» σπιτιών στην Παιανία και στην Κόρινθο. Ο ίδιος, μετά από χρόνια υποστήριξε πως επρόκειτο για σκευωρίες, αλλά πολλοί φίλοι του «τριφυλλιού» τον θυμούνται για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και τα… «ριφιφί» του.

Μιχάλης Μισούνοφ
Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής του Άρη ντύθηκε στα κίτρινα από το 1987 ως το 1997. Τα τρίποντα που εκτόξευε, όμως, δεν ήταν τίποτε μπροστά στα άλλα, αληθινά όπλα που έκρυβε στην κατοχή του. Το 2009, ο Μισούνοφ συνελήφθη για κατοχή αντιαρματικών ρουκετών και πλαστών εγγράφων. Δεν μιλάμε για… πιστόλια της πλάκας, αλλά για όπλα από τον γιουγκοσλαβικό στρατό. Μάλιστα, η αστυνομία πιστεύει πως ο συγκεκριμένος αθλητής κρύβεται πίσω από τον εφοδιασμό της συμμορίας του Βασίλη Παλαιοκώστα με εκτοξευτήρες και μπαζούκας. Ο ίδιος ο Μισούνοφ είχε δηλώσει πως τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του ήταν ενός φίλου του, που του τα εμπιστεύτηκε και πλέον δεν βρισκόταν στην ζωή.

Γιώργος Καραγκούνης
Τελειώνοντας με… light διάθεση, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον συμπαθή ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος. Όχι, δεν συμμετείχε σε κάποιο σκάνδαλο, ούτε σε παράνομες δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, είναι ξακουστή στους ποδοσφαιρικούς –και όχι μόνο- κύκλους η ροπή του στο… θέατρο. Οι βουτιές του για να εκβιάσει φάουλ και οι διαμαρτυρίες του στους διαιτητές έχουν γίνει από ανέκδοτο, μέχρι και video, στο οποίο ο ποδοσφαιριστής για να κερδίσει ένα φάουλ κάνει μια «βουτιά-γύρο του κόσμου». Τουλάχιστον, η υπερβολή τον χαρακτηρίζει μέσα στο γήπεδο, και όχι έξω από αυτό, όπως των παραπάνω «μαύρων προβάτων». Δείτε:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v