Nicholas Negroponte: «Οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη»

Αρχιτέκτων, συγγραφέας και δεινός οραματιστής της ψηφιακής τεχνολογίας Nicholas Negroponte έχει ρίζες ελληνικές και «κλαδιά» που απλώνονται στην κοινωφελείς δραστηριότητες με άξονα την εξέλιξη και σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Nicholas Negroponte: «Οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη»
Αρχιτέκτων, συγγραφέας, ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του Εργαστηρίου Μέσων (Media Lab) του Πανεπιστημίου MIT, καθώς και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού One Laptop per Child, ο Αμερικανός Nicholas Negroponte έχει παραπάνω από έναν λόγους να κινεί το ενδιαφέρον μας κάθε φορά που δημοσίως αναφέρεται σε κοινωνικά και τεχνολογικά ζητήματα. Ένας από αυτούς είναι, άλλωστε, και οι ελληνικές του ρίζες, παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι αδελφός του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. John Negroponte.

Οι σπουδές του Nicholas Negroponte πραγματοποιήθηκαν στο MIT, στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, ενώ οι μελέτες του επικεντρώθηκαν σε θέματα σχεδιασμού με την χρήση υπολογιστών. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές, το 1966, ενώ εκεί συνέχισε και την ακαδημαϊκή του καριέρα, παράλληλα με περιστασιακές συνεργασίες ως επισκέπτης-καθηγητής σε άλλα σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής, όπως το Γέηλ, το Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν και αυτό του Μπέρκλεϋ.

Το 1967 ο Negroponte ιδρύει στο MIT το Architecture Machine Group, έναν συνδυασμό εργαστηρίου και «δεξαμενής σκέψης», ο οποίος μελετούσε νέες προσεγγίσεις στην διαδραστική διαδικασία ανθρώπου-υπολογιστή. Ως εξέλιξη του συγκεκριμένου εργαστηρίου το 1985, σε συνεργασία με τον Jerome B. Wiesner, ιδρύει το Media Lab, επίσης στο MIT. Πρόκειται για ένα υπερ-εξελιγμένο εργαστήριο, το οποίο έχει έκτοτε παίξει κυρίαρχο ρόλο στις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, όπως το ψηφιακό βίντεο και τα πολυμέσα. Σήμερα, στο εργαστήριο πραγματοποιούνται μελέτες σχετικά με την επιλογή και την διάδοση των ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Η δράση του, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Το 1992 ο καθηγητής συμμετέχει στην δημιουργία του τεχνολογικού περιοδικού Wired, στο οποίο συμπράττει και ως συντάκτης έως το 1998, με μηνιαία στήλη, η οποία πραγματεύεται θέματα τεχνολογικών εξελίξεων. Πολλά από τα άρθρα του στο περιοδικό αυτό μπορεί κανείς να βρει πλήρως ανεπτυγμένα στο βιβλίο του Being Digital (1995), διάσημο για τις προβλέψεις του σχετικά με το πώς ο κόσμος της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας και την πληροφορίας σταδιακά θα αναμειγνύονται. Το βιβλίο έγινε σύντομα best seller και μεταφράστηκε σε τουλάχιστον είκοσι γλώσσες, και φυσικά στα ελληνικά –μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Ο Nicholas Negroponte είναι ένας γνήσιος ψηφιακός οραματιστής, ο οποίος πιστεύει ειλικρινά πως η χρήση των υπολογιστών μπορεί να κάνει την ζωή μας καλύτερη. Όσες κριτικές κι αν δέχτηκε οι οποίες κατηγόρησαν τις ιδέες του ως ουτοπικές, τα λεγόμενά του σύντομα αποδείχτηκαν εμπράκτως: Τα τηλέφωνα έγιναν ασύρματα και οι τηλεοράσεις καλωδιακές.

Το 2000 ο Negroponte αποσύρθηκε από την δράση του στο Media Lab για να ασχοληθεί εκτενώς με την δημιουργία του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού One Laptop per Child, παραμένοντας ωστόσο καθηγητής στο MIT. Στα πλαίσια του παραπάνω οργανισμού, ο ίδιος παρουσίασε πέντε χρόνια αργότερα ένα laptop αξίας -τότε- 100 δολαρίων, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για μαθητές του τρίτου κόσμου, με σκοπό να επεκτείνει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στις χώρες αυτές.

Με αφορμή τον οργανισμό αυτόν και την διάδοση της χρήσης του laptop σε αναπτυσσόμενες χώρες, ο Negroponte έδωσε πρόσφατα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε εκπομπή του CNN, στην οποία για ακόμα μία φορά προφητεύει το μέλλον των τεχνολογικών εξελίξεων, λέγοντας ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ιδιαίτερα στις παραπάνω χώρες τα e-books θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά, έντυπα βιβλία. Θα βγει άραγε για ακόμα μία φορά αληθινός;

Δείτε την συνέντευξη και διαβάστε τα σπουδαιότερα μέρη της εδώ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v