Βραβεία Νόμπελ 2010: Τιμή στον εμπνευστή της τεχνητής γονιμοποίησης

Στον Robert Edwards, πρωτοπόρο επιστήμονα της μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης, απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, δικαιώνοντας το έργο του 85χρονου πλέον ερευνητή.
Η ώρα των βραβείων Νόμπελ για το 2010 έχει φτάσει και χθες ανακοινώθηκε το όνομα του επιστήμονα που απέσπασε το σημαντικό «τρόπαιο» του τομέα της Ιατρικής επιστήμης και της Φυσιολογίας. Πρόκειται για τον Βρετανό Robert Edwards, ο οποίος βραβεύεται για τα «παιδιά του σωλήνα», την μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης δηλαδή, λιγότερο γνωστή με την ονομασία IVF.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας ξεκίνησε τις προσπάθειές του για καταπολέμηση της στειρότητας, ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί περίπου το 10% των ζευγαριών παγκοσμίως, από την δεκαετία του 1950. Μετά από πολλές χρηματοδοτικές δυσκολίες και πολλή δουλειά, οι προσπάθειες του Edwards στέφθηκαν με επιτυχία το 1978. Στις 25 Ιουλίου του έτους εκείνου ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδί του σωλήνα.

Στα επόμενα χρόνια, ο Edwards τελειοποίησε την τεχνική της τεχνητής γονιμοποίησης και μαζί με τους συνεργάτες του μοιράστηκαν την μέθοδο που έδωσε ελπίδα σε όλα τα ανδρόγυνα τα οποία δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί, με όλο τον επιστημονικό κόσμο. Η μέθοδος βασίζεται στην γονιμοποίηση ωαρίου με σπερματοζωάρια και την καλλιέργεια κυττάρων σε δοκιμαστικό σωλήνα –για την ακρίβεια σε δοκιμαστικό «πιάτο».

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια βρέφη έχουν γεννηθεί με αυτό τον τρόπο από το 1978 ως σήμερα και μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον ενήλικες και έχουν γίνει και οι ίδιοι γονείς. Η έρευνα του Edwards αποτέλεσε σημείο-σταθμό για την Ιατρική και πλέον, η μέθοδος θεραπείας IVF αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική λύση, καθώς 20-30% των γονιμοποιημένων «αυγών» καταλήγουν στην γέννηση ενός μωρού.

Ο Robert Edwards έμεινε επικεφαλής της έρευνας μέχρι την συνταξιοδότησή του και η μέθοδος έκτοτε έχει υποστεί πολλές βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό ενός υγιούς ωαρίου μέσω υπερήχου και εξαγωγής του με μια λεπτή σύριγγα και όχι μέσω λαπαροσκόπησης.

Από το πρώτο μωρό του σωλήνα, την Louise Brown, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά βήματα προς την βελτίωση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης ενός ζευγαριού. Η Louise Brown, βέβαια δεν ξεχνάει ακόμη και σήμερα ότι η ύπαρξή της οφείλεται στον λαμπρό επιστήμονα από το Manchester και γι’ αυτό έσπευσε να δηλώσει τα συγχαρητήριά της στον «αγαπημένο της Bob».

Ο Robert Edwards είναι σήμερα επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και η βράβευσή του έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία του επιστημονικού του έργου την τελευταία πεντηκονταετία. Στο επίσημο site των Βραβείων Νόμπελ μπορεί το κοινό να αφήνει τις ευχές του και τα συγχαρητήρια μηνύματα προς τον 85χρονο «μπαμπά» της τεχνητής γονιμοποίησης.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής
Στον τομέα των Φυσικών Επιστημών, ανακοινώθηκε πριν λίγο πως το βραβείο Νόμπελ κατέκτησαν με το "σπαθί" τους δύο νέοι Ρώσοι επιστήμονες, που δούλεψαν πάνω στο πιο λεπτό υλικό του κόσμου, το γραφένιο.

Οι Andre Geim και Konstantin Novoselov πραγματοποίησαν πρωτοποριακά πειράματα με το λεπτότερο υλικό του κόσμου. Μια επίπεδη επίφάνεια γραφενίου έχει το πάχος ενός ατόμου και αποτελεί διάφανη μορφή άνθρακα, που μπορεί να φανεί χρήσιμη στις οθόνες αφής και σε εφαρμογές, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της επιστήμης των υλικών.

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της βράβευσης και να δώσετε τις ευχές σας στους δύο επιστήμονες εδώ.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

*τελευταία ενημέρωση: 5/10/2010, 15.00'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v